ATENISTAS , Πολίτες με όραμα στην πράξη…..

TRUELIES:

–Για όσους πιστεύουν οτι οι Δημοτικές εκλογές θα εκλέξουν ικανούς «άρχοντες» που θα «λύσουν με το μαγικό ραβδί» τους τα προβλήματα των μεγάλων πόλεων….

–Για όσους πιστεύουν οτι τα προβλήματα λύνονται μέσω της οργάνωσης των Δημοτικών Αρχών και μόνο….

–Για όσους πιστεύουν, οτι η αυτο – οργάνωση πολιτών για να δοθούν λύσεις (εκεί που η Δημοτική Αρχή ολιγωρεί)  είναι μια «ρομαντική» άποψη

…παρουσιάζουμε (για δεύτερη φορά) , ελεύθερους πολίτες που αυτο-οργανωθηκαν (χωρίς να περιμένουν αποτέλεσμα απο την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση)  και μετέτρεψαν την βούληση τους σε έργα που καρπώνεται ενα μεγαλύτερο μέρος κατοίκων….

Σας παρουσιάζουμε τους ATENISTAS μια κίνηση ενεργών Αθηναίων πολιτών:

Δύο παρατημένα στην τύχη τους οικόπεδα στην οδό Αγίων Ασωμάτων βρέθηκαν στο στόχαστρο των Atenistas την Κυριακή. Το ένα ανήκει στο Δήμο, το άλλο είναι ιδιωτικό, και τα δύο πάντως τα βρήκαμε με σωρούς από σκουπίδια, με ξεχαρβαλωμένη περίφραξη και θλιβερή όψη.

Εξήντα νοικοκυρόπαιδα όλων των ηλικιών μαζεύτηκαμε μέσα από ανοιχτή πρόσκληση προς τα μέλη για να μεταμορφώσαμε το σκηνικό. Άλλοι με τσουγκράνες, άλλοι με φτυαράκια, πολλοί με τα χέρια μας, καθαρίσαμε, πετάξαμε, τακτοποιήσαμε κι αφήσαμε πίσω μας δύο πράσινα οικόπεδα. Τμήματα μωσαϊκού εμφανίστηκαν κάτω από σωρούς μπάζων, πέτρες τοποθετήθηκαν με τάξη σχηματίζοντας παρτέρια και με υλικά που βρέθηκαν στο χώρο δημιουργήθηκε κι ένα καινούριο το οποίο φυτεύτηκε. Η θέα καθάρισε και έτσι προσέξαμε ότι για δες, υπάρχουν και δέντρα εδώ μέσα!

Πολλοί περαστικοί κοντοστάθηκαν και ρώτησαν τι προσπαθούμε να κάνουμε. Ακούστηκαν κάποια απαξιωτικά σχόλια αλλά η μεγάλη πλειοψηφία επικρότησε ενώ αρκετοί ρώτησαν πως μπορούν να συμμετέχουν, όπως ένας Άραβας μετανάστης που μας είπε πολλά μπράβο κι έγραψε τη λέξη «atenistas» στο κινητό του για να μας ψάξει. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και σταδιακά η ατμόσφαιρα άρχισε να γίνεται εορταστική. Όταν τελείωσε ο καθαρισμός, σκεπάσαμε με λινάτσα την περίφραξη των οικοπέδων και τα κλείσαμε.

Η δράση όμως δεν τελείωσε εκεί: Στη νέα επιφάνεια που δημιουργήθηκε κληθήκαμε να απαντήσουμε σ’ένα ερώτημα που μας διασκέδασε πολύ αλλά μας έβαλε και σε σκέψεις. Πως θέλουμε την Αθήνα; Τι είναι αυτό που της λείπει περισσότερο; Οι ποικίλες απαντήσεις δείχνουν ότι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας αλλά μας συνδέει η επιθυμία για αλλαγή. Δε μπορούμε να αλλάξουμε όλη την Αθήνα, μπορούμε όμως να αλλάξουμε την όψη ενός οικοπέδου. Μέσα από γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αξιοποιήσαμε ένα κυριακάτικο μεσημέρι. Τόσο απλά!

• Η προσπάθεια καταγράφηκε από συνεργείο της ΝΕΤ καθώς και από μία δημοσιογράφο της Deutsche Welle.

Δείτε την προσπάθεια στο παρακάτω slideshow και θαυμάστε την αξιόλογη αυτή προσπάθεια που απο τα πρώτα της βήματα ακολουθήσαμε σαν στολόγιο:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΠΗΓΗ ATENISTAS

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “ATENISTAS , Πολίτες με όραμα στην πράξη…..

    • Βρίσκω πολύ θετικό Φώτη να «μπαίνεις» στη σκέψη μου…..Αραγε πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της ζωής μας;; Μάλλον το μυαλό μας πρέπει να διευρύνει τους ορίζοντες σκέψης , τα υπόλοιπα είναι πανεύκολα….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s