Lets – Τοπικά Συστήματα Εμπορικών Ανταλλαγών

TRUELIES:

Μία πολύ εντυπωσιακή εναλλακτική μέθοδο οικονομικών «συναλλαγών» μεταξύ ανθρώπων σε μικρές κοινότητες θα δούμε σήμερα .Τα ΛΕΤΣ.Τα ΛΕΤΣ είναι Τοπικά Συναλλακτικά Εμπορευματικά Συστήματα ή  αλλιώς Τοπικά Συστήματα Εμπορικών Ανταλλαγών.Ας δούμε πως λειτουργούν είναι εντυπωσιακό :

Στης ακρίβειας τον καιρό λοιπόν!

Πολλά μπορεί να πεί κανείς για τη γενικευμένη κρίση, που η χώρα μας βρίσκεται και γι αυτήν όλοι μιλάμε. Άλλοι για δομική κρίση, που αυτή την φορά θα μας “ξεθεμελιώσει”, άλλοι για “θεραπευτική” κρίση, άλλοι σε “διορθωτική” πορεία αναφέρονται, άλλοι για επαναφορά σε “ισορροπία” και καθώς πλούσιος ο λαός τούτος σε “σοφία”, πολλοί οι αναλυτές και οι ενσκήπτοντες σωτήρες, περισσότεροι τούτη την φορά.

Ολιστικοί και λεπτοφυείς…άλλαξαν έργασία βλέπετε και υπηρετούν…να π.χ σαν τον φαρμακοποιό που άλλαξε…ολιστικό & φυσικό & ομοιοπαθητικό το φαρμακείο του το έκανε…με συμπληρώματα και βιταμίνες, βότανα και ιχνοστοιχεία. Κοστίζει λοιπόν περισσότερο…αλλά ολιστικό και φυσικό το προιόν μας είναι! Και βασικά “πράσινο”

Προτάσεις λοιπόν, ιδέες, λύσεις – απο τα πιο υψηλά κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας, και των ΜΜΕ μέχρι την νεόκαμπτη “κοινωνία των πολιτών” που μέσα από “νεο-φωτισμένες” ομάδες “πρωτοβουλίας” …εμφανίζεται με περισσότερες προτάσεις μη αποφεύγοντας και αυτή, τον πειρασμό των παλαιοτέρων εξουσιαστών…σαν να ζητούν μας φαίνεται και αυτοί μια θέση εξουσίας, τώρα, στο άμεσο μας μέλλον!

Cut…Copy…Paste

αντε και λίγο μετάφραση & έτοιμες οι προτάσεις.

Προτάσεις τις περισσότερες φορές ορφανές, αγνώστων γονέων, αγνώστου διεύθυνσης και κατοικίας,  σαν το αποτέλεσμα παρθενογένεσης τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε τούτη την χώρα ή  μάλλον “φώτισης” θα λέγαμε του νου εκείνων που μας τις προτείνουν…Διεργασίες εξουσιαστικές,  “ομάδων πρωτοβουλίας” και πρόσκληση σε σύμβαση προσχωρήσεως. “Έλα και εσύ και εσύ και εσύ” ξέρουμε εμείς. Και απόκρυψη πηγών και έλεγχος διανοιών, τεμπέλικων και κουρασμένων και δυστυχώς…στρέβλωση.

Και μας καλούν, με σύμβαση προσχώρησης (ότι πιο άδικο στην νομική επιστήμη…γνωστή και σαν Λεόντειος) σε εφαρμογές και λύσεις που στην αυθεντική τους μορφή & γενικές αρχές, δρόμοι άμεσης δημοκρατίας και γένημα – αποτέλεσμα ελευθερίας, αγάπης & ομαδικής συνείδησης ήτανε και είναι.

Με την ακρίβεια, συνδέεται τούτη η γραφή αναγνώστη και με όσα εδώ και 2 μήνες ακούγονται στην χώρα απο ΜΜΕ, προχωρημένους δικτυακούς τόπους,για τα Τοπικά Συναλλακτικά Εμπορευματικά Συστήματα ή ακόμη σαν Τοπικά Συστήματα Εμπορικών Ανταλλαγών γνωστών σαν Λετς ( LETSLocal Exchange Trading Systems ή και Local Exchange Trading Schemes) στον υπόλοιπο πλανήτη.

Πολλά τα συστήματα στην χώρα μας ξαφνικά και πολλά τα ονόματα με τα οποία σερβίρονται.Κάθε βδομάδα…λόγω τιμής σας λέω και μια άλλη πρόταση που ζητά και αυτή τον οβολό μας σε μια τράπεζα χρόνου να επενδύσουμε.Αναρωτιέται άραγε κανείς, γιατί σ’ αυτή την χώρα…

κανείς δεν με ενημερώνει σε βάθος, για την προέλευση, την βασική ιδέα, τις γενικές αρχές παρά μόνο να προσχωρήσω,  σ’ αυτό που παρουσιάζει & μου ζητείται.

Αναρωτιέται άραγε κανείς, πως αυτό που η διεθνής επιτυχημένη εμπειρία το καταγράφει σαν τοπικό, ομαδικά “προσωπικό” και ολιγομελές (ακόμα και σε σήμερα στην εποχή των ηλεκτρονικών δικτύων των email και των sms) στην χώρα μας, εμφανίζεται, με προτάσεις μέσα από ιντερνετικό δίκτυο που χιλιάδες μπορεί να στεγάσει, όταν η πιο γνωστή & πολυπληθής ομάδα  ΛΕΤΣ στον κόσμο σήμερα δεν αριθμεί πάνω απο 256 άτομα – μέλη!

Θα μπορούσε κανείς να πει ξανά…παιδικές αρρώστιες μωρέ…θα μάθουμε!

μα αυτό λέγαμε πάντα και με το πλούσιο χιούμορ…γελούσαμε απέναντι στην στρέβλωση, το ψέμμα, την αδικία, την ανομία, την απατεωνιά…γελούσαμε και ανέκδοτα κάναμε…γελούσαμε και σήμερα ξανά τους πληρώνουμε…

και συνεχίζουμε…μη διδασκόμενοι φίλες – φίλοι

Η “Δρόμοι Σύνθεσης” με όχημα την “Ενάργεια” αποβλέποντας στο να είναι ένας ακόμη “καταλύτης” μετασχηματισμού στον πλανήτη. Ενας καταλύτης  που προωθεί διαβαθμισμένα την πλανητική συνείδηση, την κοινοτική συνείδηση, τη διασύνδεση γενεών και των διαφόρων πολιτισμών μέσω της ενθάρρυνσης της “Δια βίου μάθησης” των ανθρώπινων κοινοτήτων.

Η “Δρόμοι Σύνθεσης”  θεωρεί, ότι στην παρούσα συγκαιρία, η χώρα μας, στερείται:

 • ενός Βασικού οράματος
 • νέων ιδεών
 • νέων γνώσεων
 • με ακρίβεια μεταφερόμενων πληροφοριών και εφαρμογών.

Ετσι πολλές οι μηχανιστικές μεταφορές και οι βιαστικές υιοθετήσεις μοντέλων & συστημάτων, υγειών και ορθών σε κάποια περιοχή του πλανήτη, στη δική μας χώρα ‘ομως ζητείται να γίνουν αντικείμενο γνώσης, επεξεργασίας, ένταξης και βήμα το βήμα ενσωμάτωσης και εφαρμογής.


ΔΕΙΤΕ  ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΟΜΑΔΕΣ  LETS Ν’ ΑΝΘΙΖΟΥΝ

Tα πιο βασικά γνωρίσματα του συστήματος των LETS ή καλύτερα μιας μονάδας ΛΕΤΣ που μπορεί ν’ ακούει σε οποιοδήποτε όνομα τα μέλη επιλέξουν, π.χ κεραυνός!

το  ΛΕΤΣ (LETS)

 • είναι τοπικό
 • είναι αμεσοδημοκρατικό
 • είναι ομαδικό
 • είναι μη κερδοσκοπικό
 • είναι ένα κοινοτικό νόμισμα
 • είναι άμεσα διαθέσιμο
 • είναι άτοκο
 • υπάρχει σε επαρκή ποσότητα
 • παραμένει μέσα στην κοινότητα
 • είναι φιλικό, απλό, σίγουρο
 • εκδίδεται απο τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν
 • δεν εκδίδεται απο ένα κεντρικό φορέα (Τράπεζα) π.χ Ευρωπαική Τράπεζα
 • δεν κεφαλαιοποιείται
 • κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει το απόθεμα χρημάτων
 • μπορεί να ξεκινήσει άμεσα χωρίς να χρειάζεται κανείς κεφάλαιο
 • μπορεί να εφαρμοστεί απο ομάδες ολιγομελείς (5-9 ατόμων) αλλά και μεγαλύτερων (30 – 50 άτομα)
 • στηρίζεται σε υγειείς ανθρώπινες σχέσεις
 • επειδή δεν είναι μετατρέψιμο δεν μπορεί να παρασυρθεί απο τον γενικότερη οικονομική “καταστροφή”
 • σαν τοπικό νόμισμα περιορίζει τις “Διαρροές” χτίζοντας ένα φράγμα γύρω απο την τοπική οικονομία.
 • προέρχεται απο τα κάτω & δεν είναι αντικείμενο ηγετικών ομάδων. Είναι κοινωνικό και η ενυπάρχουσα αγάπη μεταξύ των μελών του το θρέφει.

αγαπητές φίλες, φίλοι

Ας το Κάνουμε – Let’s Do it


ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

 1. Το σύστημα μπορεί να οργανωθεί από οποιαδήποτε τοπική ομάδα (ολιγομελή  π.χ 5-9 άτομα ή πολυμελή  π.χ 30-50 άτομα ).
 2. Μια ομάδα ατόμων συγκεντρώνεται σε μια συνάντηση
 3. δημιουργεί έναν κατάλογο  με τις δεξιότητες, τις υπηρεσίες και τα αγαθά που μπορεί να προσφέρει  ο καθένας, καθώς και αιτήματα για οτιδήποτε θέλουν να αγοράσουν,  να δοκιμάσουν ή ακόμη και να δανειστούν.
 4. Ό,τι βρίσκεται στον κατάλογο μπορεί να ανταλλαχθεί μέσω ενός υπολογιστικού συστήματος, χειρονακτικού ή ηλεκτρονικού που καταχωρεί τους λογαριασμούς των μελών (αγορές – πωλήσεις) σε τοπικό επίπεδο.
 5. Συνήθως η αξία μιας τοπικής μονάδας LETS είναι περίπου ισοδύναμη με 1 € ευρώ (ή 1 δολάριο, ή 1 λίρα, ή μια δραχμή κ.λπ.). Κάθε ομάδα διαλέγει ένα όνομα για τη μονάδα μέτρησης της. π.χ κεραυνός…
 6. Σε επόμενη συνάντηση, εκλέγεται η οργανωτική ομάδα του συστήματος.
 7. Η οργανωτική ομάδα, παραμένει ανοιχτή, αμεσοδημοκρατική, υπόλογη στην ομάδα – κοινότητα.
 8. Οι θέσεις της είναι θέσεις τιμής και όχι εξουσίας, τη στιγμή που η οργανωτική ομάδα στερείται του δικαιώματος, λήψης αποφάσεων που παραμένει στην Γενική Συνέλευση των μελών.
 9. οι θέσεις της οργανωτικής ομάδας, εναλάσσονται ανα τρίμηνο απο τα επόμενα μέλη.
 10. όλοι οι λογαριασμοί ξεκινούν απο το μηδέν
 11. όλες οι πιστώσεις και οι οφειλές δεν έχουν τόκο (δεν τοκίζονται)
 12. Μόνο ο κάτοχος του λογαριασμού μπορεί να εκδίδει νόμισμα LETS  από τον λογαριασμό του.
 13. Όλοι οι λογαριασμοί είναι ανοιχτοί, δημοσιεύσιμοι και προσβάσιμοι στα μέλη καθώς και όλα τα υπόλοιπα έγγραφα διαχείρησης.
 14. οι τζίροι δημοσιοποιούνται στα μέλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 15. • Τα μέλη μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσκληση για συναλλαγή.
 16. •  Το σύστημα δεν είναι κερδοσκοπικό και δεν καλύπτει θέσεις έμμισθες της οργανωτικής ομάδας. Καλύπτει τα διοικητικά του έξοδα μέσω χρεώσεων των λογαριασμών των μελών στο τοπικό νόμισμα που δημιουργήθηκε π.χ κεραυνός.
 17. Οι λογαριασμοί τηρούνται με αξιοσέβαστο τρόπο.
 18. Ο λογαριασμός  του ίδιου του συστήματος πρέπει να τηρείται σε ισοσκελισμό
 19. τα έξοδα να τηρούνται σε ελάχιστο επίπεδο.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ   θα σας  ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ

Οι “Δρόμοι Σύνθεσης¨ θα στηρίξουν κάθε Ομάδα (μικρή ή μεγαλύτερη) που θα ήθελε να εφαρμόσει  ”Τοπικά Συναλλακτικά Εμπορευματικά Συστήματα” ή ΛΕΤΣ –  LETS  σε οποιαδήποτε περιοχή στην χώρα. Επικοινωνήστε μαζί μας σαν ομάδα, και θα σας στείλουμε δωρεάν το πακέτο (παρουσίασης των LETS,  λογισμικό εφαρμογής – πρόγραμμα και άμεσα βήματα υλοποίησης).

τα ΛΕΤΣ στον Κόσμο αυξάνονται!

ταξειδέψτε δωρεάν…με ΛΕΤΣ…τώρα μπορείτε

Δειτε τα ολα τα ΛΕΤΣ που υπ’αρχουν ανα τον κόσμο ΕΔΩ

ΠΗΓΗ ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Εικονογράφηση Γ.Α.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Lets – Τοπικά Συστήματα Εμπορικών Ανταλλαγών

 1. Παράθεμα: L.E.T.S. Local Exchange Trading Systems (Τοπικά Συστήματα Εμπορικών Ανταλλαγών) | Nuke Posts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s