Επιστολή – μανιφέστο του Δημήτρη Κουφοντίνα για το Μνημόνιο, μέσα από τη φυλακή

Ο καταδικασθείς για τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας, με επιστολή-μανιφέστο…μέσα από τη φυλακή, δίνει τη δική του ερμηνεία για το δημόσιο χρέος και πώς δημιουργήθηκε, αλλά και τοποθετείται έναντι του Μνημονίου και της πολιτικής ρότας της χώρας. Παράλληλα, κατακρίνει την αδράνεια και την απάθεια των εργαζομένων και της νεολαίας, τη σιωπή των κοινωνικά ευαίσθητων διανοουμένων, που τη χαρακτηρίζει συναίνεση στην εθνική καταστροφή και ζητά αφύπνιση και ξεσηκωμό.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στην επιστολή του, μεταξύ άλλων τονίζει: «Το μεγάλο τμήμα των δανείων όμως, αν και τροφοδοτεί μια «μαζική» διαφθορά, κατευθύνεται σε μεγάλη κλίμακα προς το σύμπλεγμα όπου συντελείται η στενή διαπλοκή της πολιτικής ελίτ με την οικονομική ελίτ, προς τους «μεγάλους» των ΜΜΕ, καθώς και σε ένα τμήμα της λεγόμενης πνευματικής ελίτ. Αυτοί μεταξύ τους μπορούν πράγματι να πουν για τον εαυτό τους: «Μαζί τα φάγαμε».

Το δημόσιο χρέος είναι κοινωνικός πλούτος –προϊόν κοινωνικής εργασίας– που ληστεύτηκε στους διαδοχικούς παραγωγικούς και καταναλωτικούς καπιταλιστικούς κύκλους μέσα στους κόλπους των διαπλεκόμενων ελίτ».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τονίζει ότι «τα χαρακτηριστικά του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι συνεπώς αντίστοιχα με αυτά χρέους λατινοαμερικανικού τύπου: μαζική διαφθορά, μαγείρεμα των στατιστικών, επιβολή άγριων μέτρων ιμπεριαλιστικού τύπου και δουλική υποταγή εκλεγμένων πολιτικών σε υπαλληλίσκους των επικυρίαρχων. Παραπέμπουν άμεσα σε “αισχρό” (odious) χρέος και η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπισή του είναι αυτή ενός επαχθούς χρέους.

Η ελληνική παρασιτική άρχουσα τάξη βρήκε στο δημόσιο δανεισμό “πεδίον δόξης λαμπρόν”, στο οποίο παραδοσιακά έχει διαπρέψει, από τη ληστεία των πρώτων κιόλας δανείων του ελληνικού κράτους, αλλά και την εύκολη και βολική λύση που θα κάλυπτε την ιστορική της αποτυχία να αναπτύξει αυτοδύναμα τη χώρα».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του: «Η διεθνής κρίση έσχισε το πέπλο της “Ισχυρής Ελλάδας” και αποκάλυψε την τραγική αλήθεια: Ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Και τώρα έρχονται με περισσό θράσος αυτοί που δημιούργησαν αυτό το τερατούργημα να ζητήσουν το λογαριασμό από εκείνους που η δουλειά τους τόσων δεκαετιών σπαταλήθηκε, σέρνοντας το άρμα της εξαρτημένης (απο)ανάπτυξης. Ταυτόχρονα προσπαθούν με βαυκαλήματα να εξαπατήσουν, όπως με τα προεκλογικά ψέματά τους. Μιλούν για σύντομη διεθνή ανάκαμψη, για νέες διεθνείς συμμαχίες, για κοινοτική αλληλεγγύη.

Όμως η σημερινή πολυδιάστατη κρίση θα διαρκέσει πολύ, παρά τις προφητείες της σύντομης ανάκαμψης. Επειδή είναι κρίση οικονομική, μακρόχρονης υπερσυσσώρευσης παραγωγικών δυνατοτήτων. Κρίση χρηματιστική, υπερσυσσώρευσης εικονικού κεφαλαίου, που όσο κι αν εξατμίστηκε στην έκρηξη του 2008, ήδη δημιουργεί στη διεθνή σφαίρα νέες κερδοσκοπικές φούσκες που γιγαντώνονται με ιλιγγειώδεις ρυθμούς. Κρίση οικολογική, αποτέλεσμα της λεηλασίας των φυσικών πόρων από τον καπιταλισμό, που αποθεώνει τη χυδαία ρήση ενός από τους πρώτους θεωρητικούς του, του Φ. Μπέικον (“η φύση είναι για να την παίρνουμε, σαν μία κοινή γυναίκα”). Είναι προπαντός κρίση αξιών, του ίδιου του πολιτισμού, κρίση που απειλεί την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους».

ΠΗΓΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Επιστολή – μανιφέστο του Δημήτρη Κουφοντίνα για το Μνημόνιο, μέσα από τη φυλακή

  1. Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι ο Κουφοντίνας και «οι συν αυτώ» δεν έχουν ή δεν πρέπει να έχουν το θράσσος να κρίνουν άλλους γιατί και αυτοί γρανάζια του συστήματος υπήρξαν και μάλιστα το υπηρέτησαν «υπέρ το δέον». Αυτή είναι η γνώμη που έχει ο ελληνικός λαός για «επαναστάτες της πλάκας’ όπως ήταν αυτοί και οι επίγονοί τους. Καλά θα κάνει να ασχοληθεί με το μεγάλωμα του γυιού του πράγμα που στέρησε από άλλες μανούλες και πατεράδες γιατί… άντε μην ζητήσουμε το «οδόντα αντί οδόντος» θρασίμι.
    ΥΓ Τα στοιχεία μου φαίνονται στο ιστολόγιό μου γελοίο υποκείμενο.

  2. Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι ο Κουφοντίνας και οι «συν αυτώ» δεν έχουν δικαίωμα να κριτικάρουν ούτε συστήματα, ούτε ανθρώπους γιατί οι ίδιοι υπήρξαν γρανάζια του συστήματος και «δούλεψαν» πολύ καλά για την εδραίωσή του. Αν δεν το κατάλαβαν εξακολουθούν να είναι βλάκες. Το μόνο που απομένει στον Κουφοντίνα είναι το να ασχοληθεί με το μεγάλωμα του παιδιού του, κάτι όμως που στέρησε από άλλες μανούλες και πατεράδες και άντε μην ζητήσουμε σαν ελληνικός λαός το «οδόντα αντί οδόντος» ηλίθιο θρασίμι. Αλήθεια η Σωτηροπούλου με το «μέλλον» της οικογένειας Κουφοντίνα είναι στην Ελλάδα; Που μαθητεύει;
    Κουφοντίνα αν δεν κατάλαβες πόσο γελοίος είσαι κοιτάξου στον καθρέφτη. Αυτός θα σου πει την αλήθεια.

    Με αναγκάζεις να ξαναγράψω σήμερα κιόλας κάτι που είχα γράψει σε άλλο ιστολόγιο για τα σαράντα του Γκόλια. http://www.epirus-our-homeland

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s