Νεροπίστολα… τα όπλα κατά της εισφοροδιαφυγής

Μπορεί να χαρίζουν φόρους ύψους 24 δισ. ευρώ και να θεσμοθετούν την ανεργία και την εξαθλίωση της εργασίας με χίλιους δυο τρόπους αλλά τους πήρε ο πόνος για την εισφοροδιαφυγή. Μπορεί οι μισθοί να πιάσουν πάτο, οι πλήρεις θέσεις εργασίας να μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας μπροστά στη δυνατότητα να τεμαχιστούν καταλλήλως για να βολευτεί η εκ περιτροπής εργασία, μπορεί οι εργαζόμενοι να χορεύονται στο ταψί από τους εργοδότες υπό την απειλή απόλυσης, και μάλιστα άνευ αποζημίωσης, αλλά χάρη στην γενναιοδωρία του αρμόδιου υπουργείου, η εργασία  πλέον όχι μόνο δεν θα είναι αδούλωτη αλλά δεν θα είναι και αδήλωτη! Συγκινηθήκαμε. Ειλικρινά.

Μετά το φιάσκο των… «διαπραγματεύσεων» (για τις οποίες σας είχαμε προειδοποιήσει πόσο … διαπραγματεύσεις επρόκειτο να είναι) με την τρόικα για τις κλαδικές συμβάσεις, τώρα το υπουργείο έρχεται σε συνθήκες καλπάζουσας ανεργίας και θεσμοθέτησης, από την ίδια την κυβέρνηση, της πάμφθηνης εργασίας να μαζέψει εισφορές με στόχο την αύξηση εσόδων των Ταμείων κατά 1,2 δισ. ευρώ το 2011! Ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Το κόστος της αδήλωτης εργασίας για τα Ταμεία, μας πληροφορεί το υπουργείο, ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο.

Λίγο καθυστερημένες οι διαπιστώσεις, μας πρόλαβαν άλλοι και συγκεκριμένα η εργασιακή ζούγκλα που ψηφίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου!

Σύμφωνα με το υπουργείο ο παραπάνω εισπρακτικός στόχος αφορά και την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών! Εν μέσω ιστορικής κρίσης, όπου η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ στους εργοδότες, το υπουργείο Εργασίας θα έρθει να  τους ζαλίσει τον έρωτα για ανείσπρακτες εισφορές παρελθόντων ετών…

Ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, λέει το υπουργείο, θα περάσει μέσα από την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας «η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών». Αν καταλαβαίνουμε σωστά, επί της ουσίας  μιλάμε όλο κι όλο για μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται για την καταβολή των εισφορών, αλλά το υπουργείο δεν μας είπε ποιες θα είναι οι κυρώσεις όταν οι εισφορές δεν θα καταβάλλονται κανονικά. Εν ολίγοις το υπουργείο προσπαθεί να μας πείσει ότι η καταγραφή από μόνη της αρκεί για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Πώς όμως θα συμμορφώνονται οι ασυνεπείς εργοδότες; Στο μεταξύ για τις επιχειρήσεις η ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα γίνει με το αζημίωτο, καθώς προβλέπεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 10% έως 25%!

Όπως είπε και ο Στρατούλης χθες «όταν η κυβέρνηση με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, την εξαγγελμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%, τις χαριστικές ρυθμίσεις για τους κακοπληρωτές εργοδότες, τις μειώσεις μισθών και τις πολιτικές της που αυξάνουν δραματικά την ανεργία, μειώνει δραματικά τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, είναι σαν να λέει ότι θα αντιμετωπίσει με νεροπίστολα την επίθεση με πυρηνικά της εισφοροδιαφυγής». Γίνεται; Δε γίνεται. Άλλη μια πλακίτσα για να περνάει η ώρα…

ΥΓ. Κάρτα εργασίας, κάρτα ανεργίας, φοροκάρτα, κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, κάρτα του πολίτη. Σαν πολλές δεν μαζεύονται; Από χίλιες πλευρές θα διασταυρώνουν προσωπικά δεδομένα κυβέρνηση και τράπεζες. Βγάλτε μας και μια κάρτα του μαλάκα για να είμαστε πλήρεις…

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s