Κωδικός «Sleep and Awe»

Νέα επικοινωνιακή τακτική ακολουθεί το Μαξίμου μετά τις παροτρύνσεις των Αμε­ρικανών συμβούλων του πρωθυπουργού, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώ­μης από τις εξελίξεις στην οικονομία και το νέο πακέτο μέτρων που θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσα στην άνοιξη.

Το «Π» είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι την πρώτη επιχείρηση αμερικανικής έμπνευσης, με το κωδικό όνομα «Σοκ και Δέος», που αφορούσε τον μαζικό και συνεχή βομβαρδισμό ειδήσεων και μέτρων σε όλα τα μέτωπα, με αποτέλεσμα ο πολί­της να μην μπορεί να εστιάσει στις αλλαγές, άρα και να μην μπορεί να αντιδράσει. Δυστυχώς επι­βεβαιωθήκαμε.

Τον Νοέμβριο γράψαμε για το «Σχέδιο Ελλά­δα», σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ θα παρέχει νέα δάνεια στη χώρα μας, μετά το 2014, ως αντάλλαγ­μα την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ομηρεία μας μέχρι το 2024 τουλάχιστον. Και εδώ επι­βεβαιωθήκαμε.

Τώρα, αφού έχουν περάσει οκτώ μήνες από την έλευση της τρόικας και ο κόσμος έχει αρχίσει να συνέρχεται και να αντιδρά, οι Αμερικανοί συνέ­στησαν στην ηγεσία της κυβέρνησης μια τακτική που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, εμπνεύσεως (ποιου άλλου;) του αρχιδολοπλόκου πρώην υπουργού Εξωτερι­κών και νυν… λομπίστα (για να το θέσουμε κομ­ψά) Χένρι Κίσινγκερ.

Η επιχείρηση λέγεται «Ύπνος και Δέος» («Sleep and Awe») και αφορά την επικέντρωση της ειδη­σεογραφίας και των κυβερνητικών διαρροών σε θέματα «πιασάρικα», που μπορούν να δώσουν μια αίσθηση δικαίωσης στην κοινή γνώμη και ότι «κάτι γίνεται». Βέβαια όλα παίζονται σε επικοινω­νιακό επίπεδο και επί της ουσίας το καρότο που μας σερβίρουν δεν έχει… βιταμίνες. Ο λόγος που ακολουθεί αυτήν την τακτική η κυβέρνηση είναι διπλός:

Θέλει να καλύψει την ελεγχόμενη πτώχευση, που ήδη άρχισε (όπως θα διαβάσετε παρακάτω).

Θέλει να κερδίσει κάποιο έδαφος στις δημο­σκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τη σαφέστατη κό­πωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Εάν λάβουμε υπόψη ότι ενδέχεται να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2011, είτε επειδή θα τις προκαλέσει το Μαξίμου είτε διότι θα τις εκβιάσει η κοινωνική αντίδραση, τότε το κυβερνών κόμμα χρειάζεται καύσιμα.

Τα πέντε μέτωπα

Έτσι σχεδιάστηκε η επιχείρηση… ύπνωσής μας, η οποία βασίζεται πάνω σε πέντε κύριους άξονες και πάνω σε διαχρονικά προβλήματα τα οποία έχουν κολλήσει στη μνήμη και το υποσυνείδη­το του Έλληνα είτε ως άλυτα είτε ως θέματα στα οποία έχουμε ηττηθεί. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1 Η «ξαφνική» και βεβαίως όχι ουσιαστική σκλήρυνση της στάσης του πρωθυπουργού απέναντι στην Τουρκία. Είδαμε τις επικοινωνιακές κορόνες του Γιώργου Παπανδρέου κατά την επί­σκεψή του στην Τουρκία και το υποτιθέμενο χώσιμο στο… καρντάσι του, τον Ταγίπ Ερντογάν, για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Βέβαια το θέμα άνοι­ξε και έκλεισε σε μια ώρα καθώς, πέρα από τη δήλωση, δεν έγινε κανένα επίσημο διάβημα από πλευράς μας.

Μάλιστα ο Ερντογάν, 24 ώρες μετά, τα έχωσε στον δικό μας, ενώ στον περίγυρό του διέρρεε ότι τα λόγια του ΓΑΠ ήταν για εσωτερική κατανάλωση, αφού «είναι πολιτικά αποδυναμωμένος».

2 «Υπάρχει ορυκτός πλούτος στο Αιγαίο και προχωρούμε τις διαδικασίες εξόρυξής του». Οι ξαφνικές διαρροές γέμισαν πάλι τις σελίδες των εφημερίδων και αναπτέρωσαν το ηθικό. Βεβαίως επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν έχει προ­χωρήσει στον ορισμό της Αποκλειστικής Οικονομι­κής Ζώνης, παρά τις πιέσεις των Κυπρίων και των Ισραηλινών, για να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει ορίσει ΑΟΖ με Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο και Ισραήλ και ξεκινάει τις γεωτρήσεις για εξόρυξη φυσικού αερίου. Η κίνη­ση της Λευκωσίας έχει φέρει μέχρι και τη Γερμανί­δα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο νησί προκειμέ­νου να πάρουν και οι γερμανικές εταιρείες μερίδιο από την πίτα. Μάλιστα η Μέρκελ έκανε σκληρές δηλώσεις κατά της Τουρκίας ενώ βρισκόταν στην Κύπρο, αποδεικνύοντας ότι τα οικονομικά συμφέ­ροντα είναι πάνω από τα πολιτικά. Το ερώτημα εί­ναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση κωφεύει.

3 Η επιθετική πολιτική στην πάταξη της φορο­διαφυγής πιασάρικων ονομάτων, τραγουδι­στών, καλλιτεχνών, πολιτικών προσώπων, το κλεί­σιμο καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων που δίνουν την αίσθηση ότι την πληρώνουν και οι «με­γάλοι», όχι μόνο η μικρομεσαία τάξη. Βέβαια στην ουσία οι κινήσεις που είδαμε τις τελευταίες ημέ­ρες και τα τρανταχτά πρόστιμα είναι άγνωστο εάν θα καταβληθούν.

Ποινικοποίηση

Ακόμα το ΥΠΟΙΟ δεν έχει δώσει σαφή απάντη­ση εάν πληρώθηκε το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο και στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου. Όσο για τα κέ­ντρα διασκέδασης που πιάστηκαν να μην κόβουν εισιτήρια, έκλεισαν μόλις για 48 ώρες, Δευτέρα και Τρίτη, τις ημέρες δηλαδή που έτσι και αλλιώς είναι κλειστά!

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών περ­νά διάταξη που ποινικοποιεί τη μη καταβολή του ΦΠΑ από φυσικά πρόσωπα, με φυλάκιση εάν δεν αποδίδεται κανονικά! Αυτό μπορεί μεν να υποχρε­ώνει τους κατέχοντες να τον αποδώσουν, «τσιμπά­ει» όμως και τους χαμηλόμισθους και τους μεσαί­ους, που για να καλύψουν άλλες τρύπες καθυστε­ρούν την υποβολή του ΦΠΑ.

4 Έπειτα από σχετική μελέτη η κυβέρνηση απο­φάσισε να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα της αδικίας και του θυμού προς τη Γερμανία με το να ανοίξει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, «ακόμη κι αν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ταχθεί με τη γερμανική πλευρά και αναγνωρίσει ότι απολαμ­βάνει το προνόμιο της ετεροδικίας».

Οι πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα ανα­φέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι πραγματι­κά διατεθειμένος να κοντραριστεί με τη Γερμανία και ότι αυτό θα είναι άλλο ένα θέμα που θα σέρνε­ται γραφειοκρατικά και επικοινωνιακά. Οι γερμα­νικές αποζημιώσεις ήταν πολύ ψηλά στα γκάλοπ δυσαρέσκειας που διεξήγαγε το Μαξίμου και το πράσινο φως δόθηκε μετά τη διαπίστωση ότι το θέμα μπορεί να παραμείνει στον αφρό.

5 Το νούμερο ένα πρόβλημα στη δυσαρέσκεια των πολιτών ήταν αυτό της λαθρομετανάστευ­σης αλλά και της ραγδαίας αύξησης των μετανα­στών που έχουν καταλάβει ολόκληρες πλέον περι­οχές τις Αθήνας και της επαρχίας. Γι’ αυτό και ξαφ­νικά η κυβέρνηση ξύπνησε και μας σερβίρισε την ιδέα να υψωθεί φράχτης στον Έβρο για να σταμα­τήσουν να μπαίνουν παρανόμως μετανάστες στη χώρα!!! Παράλληλα διέρρευσε ότι αναμένονται επιχειρήσεις σκούπα στα γκέτο της Αθήνας και άλλων πόλεων. Επί της ουσίας όμως δεν υπάρχει υγιής και αποτελεσματικός σχεδιασμός στην κυ­βέρνηση για το θέμα αυτό.

ΠΗΓΗ

2 σκέψεις σχετικά με το “Κωδικός «Sleep and Awe»

 1. Το μονο πια που ξερουν να κανουν οι αριστερες κομματισμενες εφημερίδες ειναι να σπερνουν την απελπισία και την ηττοπάθεια. Κι αυτες μεσα στο κολπο ειναι, γιατι τα κομματά τους ειναι μεσα στο κολπο. Κι αν δε με πιστευετε, αναζτηστε το εγγραφο που υπεγραψε ο Ανδρεας παπανδρεου με το US state department για την οικονομία και πολιτική στην ελλαδα να δειτε τι λεει για τα αριστερα κομματα. ολοι συνέταιροι στο κολπο ειναι.

  Αλλα μη φοβάστε, μας βαράνε απο παντού γιατι μας φοβούνται. Πριν καν ξεκινήσει αυτος ο πόλεμος εχουν χάσει διοτι τα βαζουν με την αλήθεια και τη φυσική ροή του κόσμου.
  Οσο και να πλατσουρίζουν εναντια στο ρευμα, το ρευμα καποτε θα τους παρασύρει. Κι αν μας φαινεται οτι χανουμε εδαφος, ειναι επειδη αφήνουμε την ηττοπάθεια που μας σπέρνουν να ριζώσει.
  Σπαστε τα εικονικά δεσμα, ξερριζώστε την ηττοπάθεια και μην αφήσετε κανενα π….στη αριστερο ή δεξιο να κομπάζει νικη επανω μας. Γεννηθήκαμε νικητές.

 2. Γνωρίζουμε κατά πόσο καταργήθηκαν οι παρακάτω 8 καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών και σε τι ποσοστό επηρεάζει τα συνολικά τους κέρδη;

  1 Ο καταναλωτής πληρώνει προμήθεια ή λειτουργικά έξοδα στην τράπεζα όταν «τραβά» χρήματα από ΑΤΜ ή με το βιβλιάριό του.

  2 Στην περίπτωση στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη και ενώ η αποδέσμευση γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό.

  Ο όρος αυτός απαγορεύεται, ανεξάρτητα αν το ποσόν που κατατίθεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη εκτοκίζεται με τόκο κατάθεσης.

  3 Επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα για την κατάθεση σε λογαριασμού τρίτου που είναι πελάτης της τράπεζας.

  4 Οι καταθέτες πληρώνουν προμήθεια ή έξοδα σε κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου αναφορικά με την ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγής στα ταμεία των τραπεζών, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν το καθορισμένο από την τράπεζα όριο.

  Τα έξοδα

  5 Πληρώνουν έξοδα αδράνειας όσοι έχουν καταθετικούς λογαριασμούς και παραμένουν ακίνητοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζει η τράπεζα.

  6 Βαρύνονται με έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των κινήσεων οι λογαριασμοί με μέσο μηνιαίο υπόλοιπο μικρότερο από εκείνο που ορίζει η τράπεζα.

  7 Καταχρηστικός είναι ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα, σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων, και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πληρωμή σε άλλο πρόσωπο πριν λάβει τη σχετική ειδοποίηση.

  8 Σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής η ευθύνη των τραπεζών περιορίζεται μόνο σε δόλο ή βαριά αμέλεια υπαλλήλου της και όχι σε ελαφρά αμέλεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s