ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΟΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ

TRUELIES:

Απέναντι στην παρανομία των τοκογλύφων – τραπεζών, απέναντι σε ενα κράτος που κωφεύει στην παρανομία αυτή και συγχρόνως ιδρύει «οικονομική αστυνομία» για να διώξει τον έμπορο που δεν αποδίδει έγκαιρα ΦΠΑ , απέναντι σε ορισμένες εταιρείες φαντάσματα που διεκδικούν τα δανεικά των τραπεζών με ημι-νόμιμες (πολλές φορές εντελώς παράνομες) τακτικές, θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε άρθρα , που ενημερώνουν τους δανειολήπτες για τις τακτικες των εισπρακτικων εταιρειών…. Απο το Ε.Ι.Χ.Ε . :

Στρατιές εισπρακτόρων απαιτήσεων τραπεζών
• Πιέζουν αφόρητα και απειλούν δανειoλήπτες
• Πλήρης περιφρόνηση των νόμων

Σε κατάσταση πανικού, αγωνίας, τρόμου και απειλών βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες που έχουν την ατυχία να έχουν κάποια καθυστερημένη οφειλή σε τράπεζα. Καθημερινά δέχονται αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα απο ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες οι τράπεζες έχουν αναθέσει την είσπραξη καθυστερημένων απαιτήσεών τους απο πιστωτικές, κάρτες, προσωπικά, καταναλωτικά και άλλα δάνεια. Ηδη τέσσερις απο αυτές τις εταιρείες διακρίνονται καθημερινά για το θράσος, την κακοήθεια, την παρανομία και την άνεση στη διατύπωση απειλών σε βάρος πελατών τραπεζών στους οποίους εμφανίζονται σαν «νόμιμοι εκπρόσωποι» των τραπεζιτών που φαίνεται πιστεύουν ότι η μέθοδος «φασόν» με προμήθειες επί των εισπράξεων τους συμφέρει περισσότερο απο την απασχόληση των υψηλόμισθων τραπεζοϋπαλλήλων.

Πρόκειται για ένα νέο γύρο στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ελλήνων πολιτών που είχαν κάποτε την ανάγκη για κάποιο τραπεζικό προϊόν και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα απάνθρωπο μηχανισμό που πολτοποιεί ανθρώπινες αξιοπρέπειες, καταληστεύει περιουσίες που έχουν γίνει με κόπους γενεών και μοιράζει απλόχερα προσβολή, δυστυχία, καταστροφή και εξαθλίωση. Το «Ελληνικό» τραπεζικό σύστημα συνεχίζει ασύδοτο το «έργο» του. Πραγματικά κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι τελικά, εκτός απο τους πάμπλουτους τραπεζίτες μας, οι ωφελημένοι είναι οι ημεδαποί παράνομοι (τοκογλύφοι, κοράκια, γεράκια, ύαινες, τα πλυντήρια βρώμικου χρήματος και άλλοι τρισάθλιοι) αλλά και οι εκτός των τειχών εχθροί της Χώρας. Απλά αναρωτηθείτε «σε μια κατάσταση εθνικού κινδύνου, ποιο θύμα τραπέζης και των πλειστηριασμών των θα πέσει στη φωτιά για να σωθούν τα πλούτη των τραπεζιτών, οι περιουσίες των τοκογλύφων και οι δουλειές των λαθρομεταναστών». Την απάντηση που μόλις δώσατε, την δίνουμε όλοι μας. Και η έλλειψη ομοψυχίας είναι ένας μόνιμος και σοβαρότατος εθνικός κίνδυνος. Αυτό δεν λέγεται πια Εθνος. Τα τραπεζοπιράνχας το έχουν κατασπαράξει και επιμένουν να το αποτελειώσουν.

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΡΟΜΟΥ
Σας δίνουμε παρακάτω ένα (υποθετικό αλλά τυπικό) καθημερινό διάλογο μεταξύ κάποιας νεαρής, ταλαντούχου και άριστα εκπαιδευμένης υπαλλήλου εταιρείας εισπράξεων απαιτήσεων στην οποία κρατική τράπεζα έχει αναθέσει την είσπραξη (προφανώς έναντι αδρής προμήθειας) των καθυστερημένων απαιτήσεων απο δάνεια. Τέτοιοι τηλεφωνικοί διάλογοι γίνονται χιλιάδες καθημερινά.
Εισπράκτωρ: Ειστε ο κ. Γιδόπουλος;
Οφειλέτης: Ναι, εσείς ποιά είστε;
Εισπρ: Είμαι η κ. Ψαρρή απο την εταιρεία «Τρίγωνο» που εκπροσωπεί την (λέει υπερήφανα το όνομα της τράπεζας) που μας έχει αναθέσει με επίσημη σύμβαση την είσπραξη των καθυστερημένων δόσεων της πιστωτικής κάρτας σας.
Οφειλέτης: Εγώ όμως δεν ξέρω ούτε εσάς ούτε τίποτε για το θέμα. Εγώ την τράπεζα ξέρω και αυτήν εμπιστεύομαι.
Ψαρρή: Εμείς έχουμε τον φάκελό σας και η οφειλή σας που σε οριστική καθυστέρηση είναι σήμερα Δρχ 985.350. Το αμφισβητείτε;
Γιδόπ.: Οχι αλλά εγώ με σας τι σχέση έχω;
Ψαρρή: Και βέβαια έχετε… εμείς εκπροσωπούμε την τράπεζα. Και μαζί θα κανονίσουμε την εξόφληση. Διαφορετικά θα στείλω τον φάκελο στον δικηγόρο για πλειστηριασμό του σπιτιού σας. Θα πρέπει να καταλαβαίνετε ότι βρίσκεστε σε πολύ δύσκολη θέση και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πληρώσετε το γρηγορότερο όλο το ποσό. Εγώ δεν μπορώ να σας περιμένω περισσότερο απο την Τετάρτη.
Γιδόπ.: Mα σήμερα είναι Δευτέρα…
Ψαρρή: Τρείς μέρες είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω. Εχω συγκεκριμένες εντολές να προχωρήσει η αναγκαστική εκτέλεση. Εμείς είμαστε μεγάλη εταιρεία.
Γιδόπ.: Μα δεν έχω χρήματα. Είχα ένα πρόβλημα υγείας και παιδεύομαι επτά μήνες στα νοσοκομεία χωρίς εισόδημα.. πού να τα βρώ;
Ψαρρή: Πρόβλημά σας…εγώ περιμένω να ακούσω την απόφασή σας. Η θα πληρώσετε ή θα ξεκινήσουν οι δικηγόροι για την εκτέλεση.
Γιδόπ.: Μα καλά, τόσα πολύ αυξήθηκε το ποσό; ένα μικρό υπόλοιπο 65.000 χρωστούσα τελευταία, πως έγιναν ενα εκατομμύριο;
Ψαρρή: Το ποσό το αναγνωρίσατε προηγούμενα που σας ρώτησα. Τώρα πλέον δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε. Δημιουργήθηκαν και δικαστικά έξοδα για την διαταγή πληρωμής και είναι και τόκοι υπερημερίας. Aπ’ ότι βλέπω εδώ, το σπίτι σας έχει εκτιμηθεί 47 εκατομμύρια. Μάλλον θα καλυφθούμε τελικά για το σύνολο της απαίτησής μας.
Γιδόπ.: Μα καλά, σοβαρολογείτε; Είναι Κράτος αυτό;
Ψαρρή: Κοιτάξτε, η υπομονή μου τελειώνει. Αυτές τις εντολές έχω. Λυπάμαι αλλά εγώ σας έδωσα την ευκαιρία. Εσείς δεν θέλετε να συνεργασθείτε για το καλό σας. Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με το Κράτος. Ιδιωτική εταιρεία είμαστε και το μόνο που ζητάμε είναι να εισπράξουμε τα λεφτά που μας χρωστάτε. Λυπάμαι, αλλά εσείς είστε που δεν δείχνετε διάθεση συνεργασίας. Λυπάμαι αλλά η συνέχεια θα είναι για σας πολύ δυσάρεστη.
Γιδόπ.: Καλά, να σας δώσω λίγα έναντι…
Ψαρρή: Οχι λιγότερα απο 500.000 αύριο και τα υπόλοιπα το πολύ σε μια βδομάδα.
Γιδόπ.: Μα δεν μπορεί να έχω τόσα πολλά μαζεμένα…
Ψαρρή: Λυπάμαι, το θέμα έκλεισε. Χάσατε το σπίτι σας. Εγώ προσπάθησα να σας βοηθήσω. Σκεφθήτε το και τηλεφωνήστε μου μέχρι αύριο το μεσημέρι. Μετά δεν θα σας περιμένω. Τελειώσαμε. Καλή σας ημέρα (κλείνει το τηλέφωνο).

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΟΝΤΡΑΣ
Ο απελπισμένος δανειολήπτης τα έχει χαμένα. Βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, δεν λεει τίποτα στη γυναίκα του και δεν ξέρει τι να κάνει. Μια «καλή» λύση είναι ο τοκογλύφος της γειτονιάς. Να σώσουμε το σπίτι. Κάποια στιγμή ψύχραιμης σκέψης, παίρνει τηλέφωνο το ΕΙΧΕ, λεει για το πρόβλημα και για το τηλεφώνημα της κ. Ψαρρή. Ετσι, ακολουθεί νέο τηλεφώνημα, αυτή τη φορά του ΕΙΧΕ προς την κ. Ψαρρή, με τον ακόλουθο διάλογο:
ΕΙΧΕ: Παρενοχλήσατε τον κ. Γιδόπουλο για υπόλοιπο οφειλής του προς την τράπεζα. Μπορείτε να μας δείξετε τη σύμβαση που έχετε υπογράψει για να ξέρουμε και εμείς οι πελάτες περί τίνος ακριβώς πρόκειται;
Ψαρρή: Εγώ εκτελώ εντολές και δεν είμαι αρμόδια…
EΙΧΕ: Πως λέγεται ο διευθύνων σύμβουλος, να την ζητήσουμε απο αυτόν;
Ψαρρή: Εγώ δεν μπορώ να σας πώ, η δουλειά μου είναι να εισπράττω τα χρέη προς την τράπεζα.
ΕΙΧΕ: Εχετε ακούσει για μια ρύθμιση που ισχύει και για την υπαγωγή τους στην οποία ο κ. Γιδόπουλος έχει κάνει αίτηση στην τράπεζα και περιμένει απάντηση. Τι νόημα έχει η πίεση όταν ο νόμος ορίζει άλλα; Εσείς δεν σέβεστε τους Ελληνικούς νόμους;
Ψαρρή: Η εταιρεία μας έχει πολλούς νομικούς και για το θέμα που λέτε δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα.
ΕΙΧΕ: Kατάλαβα. Οι εκπαιδευτές σας κάνουν πολύ καλή δουλειά. Θα μιλήσω με τον διευθυντή σας.
Και επακολουθεί ενδιαφέρων διάλογος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Εισπράξεων «Tρίγωνο».
ΕΙΧΕ: Ζητήσαμε ένα αντίγραφο της σύμβασης που έχετε υπογράψει με την τράπεζα. Μπορείτε να μας το δώσετε να δούμε και εμείς τι ακριβώς καθήκοντα σας έχουν ανατεθεί;
Δ/τής: Την σύμβαση θα πρέπει να την ζητήσετε απο την τράπεζα.
ΕΙΧΕ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί παρενοχλείτε τους δανειολήπτες για άμεση εξόφληση και, σε διαφορετική περίπτωση, δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμούς ενώ, σύμφωνα με τον νόμο 2912/2001 ισχύει αναστολή ενεργειών αναγκαστικής εκτέλεσης και υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση;
Δ/τής: Αυτά είναι θέματα που αφορούν την τράπεζα. Εμάς ο ρόλος μας είναι η είσπραξη.
ΕΙΧΕ: Εμείς έχουμε σοβαρότατες ενστάσεις και για τον ρόλο σας και με το ήθος και ύφος που τον παίζετε. Δεν μπορείτε να κινείστε εκτός των ορίων της νομιμότητας. Παραβιάζεται και η εχεμύθεια της συναλλαγής του καταναλωτή με την τράπεζα. Πως βρέθηκε ο φάκελός του σε χέρια ιδιωτών;
Δ/τής: Είμαστε απόλυτα νόμιμοι γι’ αυτό μας τιμά με την εμπιστοσύνη της και η τράπεζα.
ΕΙΧΕ: Δεν μας ενδιαφέρει ποιος απο τους δυο σας τιμά ποιόν. Εμείς διαπιστώνουμε ότι και οι δυό σας δεν σέβεστε ούτε τον νόμο ούτε τον πολίτη. Αυτές δεν είναι εμπορικές και δεοντολογικά σωστές συμπεριφορές. Ανήκουν σε άλλες σφαίρες. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παραπλανάτε τον κόσμο και να τους υποβάλετε σε τέτοιες πιέσεις. Δεν σας αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να παραβιάζετε τον νόμο.
Δ/τής: Ποιόν νόμο παραβιάζουμε;
ΕΙΧΕ: Πολλούς και διάφορους. Κύρια τον Ποινικό Κώδικα και ιδιαίτερα το άρθρο 404 για την τοκογλυφία. Είστε συνεργοί στην είσπραξη των τοκογλυφικών απαιτήσεων των τραπεζών. Η τοκογλυφία είναι κακούργημα. Πολύ σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε τις απόψεις σας για το θέμα στις εισαγγελικές αρχές. Προχωράμε σε μηνύσεις σε βάρος των τραπεζών και των εισπρακτόρων τους και έτσι θα διαπιστώσετε κατά πόσο αυτά που κάνετε είναι νόμιμα όπως νομίζετε τώρα. Τότε όμως θα είναι αργά και για σας και για την κ. Ψαρρή που θα πρέπει να ψάξει για νέα δουλειά.
Δ/τής: Mα………… (άφωνος)
ΕΙΧΕ: Και κάτι ακόμα. Οταν πρέπει να τηλεφωνάτε στον κ. Γιδόπουλο, να μιλάτε μαζί μου γιατί με εξουσιοδότησε να συνεννοηθώ εγώ για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας με την τράπεζα. Δηλαδή, πόσα τελικά θα του χρωστάει η τράπεζα μετά απο συνολική εκκαθάριση όλων των ποσών… μαζί και της αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ  ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ  ΠΙΡΑΝΧΑΣ

Δανειομαχίες και αναχαιτίσεις γίνονται καθημερινά στο Ελληνικό εναέριο τραπεζικό χώρο. Και προφορικά και γραπτά, και με τους τραπεζίτες και με τους δικηγόρους τους. Σας δίνουμε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή που γράφτηκε από την Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών προς τη διοίκηση μιας ξένης τράπεζας που τον τελευταίο καιρό μας έχει απασχολήσει πολύ παραπάνω απο το ποσοστό που της αναλογεί. Ναι, Ναι, σωστά το μαντέψατε και πάλι ποια είναι. Η υπόθεση είναι η κλασσική. Μόνο εδώ τον ρόλο των πιράνχας τον έπαιξαν εξαιρετικά οι επίλεκτοι δικηγόροι τους.

«Σχετικά με το υπόλοιπο του παραπάνω δανείου που βρίσκεται σε καθυστέρηση λόγω σοβαρής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της πιστούχου και σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας με τον υπεύθυνο διευθυντή σας κ. …….., παρακαλούμε να ενημερωθείτε προσωπικά για τα σοβαρότατα παράπονα απαράδεκτων συμπεριφορών σε βάρος της απο υπαλλήλους σας καθώς και τους νομικούς σας συμβούλους οι οποίοι απειλούν δικαστικές ενέργειες και πιέζουν αφόρητα για εγγραφή υποθήκης για την διασφάλιση της απαίτησης από την συγκεκριμένη δημόσιο υπάλληλο που φαίνεται ότι τώρα πλέον θεωρείται «αφερέγγυα». Τυχόν τέτοια συμβατική υποχρέωσή της και ανάλογο αίτημά σας είναι καταχρηστικά (Ν. 2251/94, άρθρο 2, παρ. 7, εδ. κστ’). Για τα θέματα δεοντολογίας και τις παράδοξες συμπεριφορές, σας παραπέμπουμε στον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Μας λυπεί το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά τα περιστατικά αντιδεοντολογικής αντιμετώπισης πολλών μελών μας – πελατών σας – που, σε συνδυασμό με την αρνητική και παράλογη στάση  σας σαν γενική διοίκηση, μας αναγκάζει να διαπιστώνουμε την άμεση ανάγκη να λάβουμε πολύ δραστικά μέτρα προστασίας των συναλλασσομένων μαζί σας τα οποία θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα για την τράπεζα σας και την παρουσία της στην Ελληνική αγορά. Σε πρώτη φάση, απλώς σας επισημαίνουμε ότι εντοπίσαμε και τεκμηριώσαμε χρεώσεις τοκογλυφικών τόκων σε μεγάλες κατηγορίες πελατών σας, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της παραπάνω πιστούχου, θέμα το οποίο ήδη οδηγείται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές με όλες τις πολύπλευρες παράγωγες και πολλαπλασιαστικές συνέπειες καθώς και όλα όσα θα ακολουθήσουν σε επόμενες φάσεις.

Καλούμε τόσο εσάς όσο και τους νομικούς σας συμβούλους να συμμορφωθείτε με την νομιμότητα και τη δεοντολογία, στην περιφρόνηση των οποίων θα βρείτε κάθετα αντίθετους τόσο εμάς όσο και τους Ελληνες πελάτες σας. Η παρούσα κοινοποιείται σε αρμόδιους φορείς και πρόσωπα. Είμαστε στη διάθεση όλων για οποιαδήποτε διευκρίνηση.»

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Τράπεζα Ελλάδος, στον Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας τους στην Αθήνα, στον Πρόεδρο του Ομίλου στην Ελλάδα (στον κ. Παπαντωνίου δεν την στείλαμε, το γιατί το ξέρετε) και στο ενδιαφερόμενο θύμα της επίθεσης. Προς γνώση. Για τη συμμόρφωση διατηρούμε έντονες αμφιβολίες. Τραπεζοκουλτούρα, γαρ. Μέχρι να έρθει η σειρά των ισχυρών των αιθέρων και της αγοράς να μιλήσουν. Το τελεσίγραφό μας δόθηκε στις τράπεζες και ήδη εκπνέει…..

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s