Ο Noam Chomsky μιλάει για την απληστία

Ο Noam Chomsky μιλάει για την απληστία και την παθολογία του καταναλωτισμού κάνοντας ταυτόχρονα μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

πηγη tvxs.gr

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο Noam Chomsky μιλάει για την απληστία

 1. Η απληστία όμως είναι να έχεις, περισσότερα απο όσα μπορείς να καταναλώσεις. Στο βιβλίο μου ΕΝΕΡΓΟΝΙΑ, απο τις εκδόσεις ΟΞΥ, αναλύω ότι η απλιστία είναι πρόβλημα μόνο επειδή οδηγεί στο πραγματικό πρόβλημα για τους υπόλοιπους, την συσσώρευση αχρησιμοποίητου πλούτου, και την συνεπαγόμενη αποστράγγιση της αγοράς.
  Αλλιώς, αν θεωρητικά, ο κάθε Μπιλ Γκειτς, ξόδευε τα 2-3 δις που κερδίζει κάθε χρόνο με όποιους τρόπους και άν το έκανε, εκτός απο χρηματοδότηση πολέμων, δηλαδή όσο καταναλωτικά παρανοικός και άν ήτανε, πάλι δεν θα ήταν κοινωνικά τόσο κακό αφού το χρήμα θα επέστρεφε στην αγορά και θα το απολάμβαναν πληθώρα άλλων.
  Ο Τσόμσκυ δυστυχώς λέει μισή αλήθεια , εμφανίζει δηλαδή ένα πρόβλημα απο μια τέτοια σκοπιά, όπως εν προκειμένω του καταναλωτισμού, ώστε να στραφούν τα βλέμματα μακριά απο το κυρίαρχο πρόβλημα, ότι η απληστία είναι μια ψυχοπάθεια, σοβαρότατης μορφής, δεν οφείλεται στη διαφήμιση, και δεν σταματάει πουθενά εκτός και άν ο άπληστος θεραπευτεί.
  Στην ΕΝΕΡΓΟΝΙΑ, στο διήγημα «Γιατί χρειάζομαι όλα αυτά τα χρήματα», υπάρχει μιοα προσέγγιση του πως θα μπορούσε να λειτουργεί η απληστία καταναλωτικά, η οποία βέβαια είναι χιουμοριστική. Η πραγματικότητα και μάλλον η ρίζα της ψυχοπαθολογίας της απληστίας βρίσκεται στο φιλοσοφικό κείμενο, στο ίδιο βιβλίο, «Το νόημα είναι, ότι δεν υπάρχει νόημα»

 2. Για εμένα απληστία είναι να μην μπορείς να ελέγξεις το πόσα χρειάζεσαι. Θεωρώ πως οφείλετε στην μη ικανότητα του εγκεφάλου του να κατανοήσει το τι έχει ανάγκη και το τι θέλει να απολαύσει. Δεν νομίζω πως η φράση «Πραγματικά ανάγκη» βοηθάει τον αδαή καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να συγχύσει τις ένιες που παράγονται από τις φράσεις «έχω ανάγκη» και «θέλω να έχω».
  Προφανώς λοιπόν μαγνητιζόμαστε από τα θέλω μας και προσπαθούμε να αποκτήσουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, και επειδή ο οργανισμός μας συνεχίζει να στέλνει σήμα πως χρειάζεται πχ αγάπη, την οποία έχει πραγματικά ανάγκη, αλλά ο εγκέφαλος του ανθρώπου να μην μπορεί να το επεξεργαστεί σωστά με άλλα λόγια να ΣΥΝΗΔΙΤΟΠΟΙΗΣΗ το σήμα, να επιμένει σε αυτό με το οποίο είναι καλός και παίρνει ενέργεια νομίζοντας ότι αυτό είναι που χρειάζεται.
  Αποτέλεσμα αυτού είναι σαν να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο πιστεύοντας πως μια θα πέσει.
  Αυτό νομίζω, ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s