Το δίκιο της άσπρης μπλούζας

Οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν απόλυτο δίκιο. Και βεβαίως έχουν κάθε δικαίωμα να απεργούν. Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι με τα χαμένα ραντεβού μπορούν να περιμένουν άλλους δύο μήνες ή, αν επιμένουν να βιάζονται, να επισκεφθούν τον πλησιέστερο ιδιώτη και να πληρώσουν για να τους εξετάσει. Εν τω μεταξύ οι γιατροί πράττουν άριστα με την κατάληψη του αμφιθεάτρου του υπουργείου Υγείας. Αν σκοντάφτει κάθε πρωί πάνω τους ο υπουργός, μπορεί να πειστεί τελικά και να αποσύρει το νομοσχέδιο. Διότι οι γιατροί δεν έχουν μόνο δίκιο. Αγωνίζονται για μας, τους ασθενείς τους. Και φυσικά μας έχουν όλους με το μέρος τους.

Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτονται οι συνδικαλιστές γιατροί που δραπετεύουν για λίγο από την αγωνιστική κατάληψη προκειμένου να δώσουν την κρίσιμη μάχη του «παραθύρου».

Διαφορετικά δεν εξηγείται. Δεν μπορεί να εξηγηθεί το πείσμα, η αλλοφροσύνη, το μένος και η φρασεολογία των επιστημόνων -«θεών»– της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι κι αλλιώς οι ίδιοι οι καταληψίες αρνούνται να μας διαφωτίσουν.

Δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη τι ακριβώς ζητούν, σε ποιο σημείο του νομοσχεδίου διαφωνούν και με ποιον τρόπο υπερασπίζονται το κοινό συμφέρον με την κινητοποίησή τους.

Αντιθέτως, οι εμφανίσεις συνδικαλιστών – δημάρχων – γιατρών(;) προκαλούν τους καχύποπτους να σκεφτούν ακόμη και ότι οι εισβολείς της Αριστοτέλους μπορεί να επαναστατούν επειδή χάνουν κάποια από τα κεκτημένα τους.

Όποιος έχει περάσει το κατώφλι του ΙΚΑ δεν χρειάζεται παραστατικές επιγραφές και γλαφυρά παραδείγματα. Γνωρίζει και για την αναμονή των ραντεβού και για τις ουρές, αλλά και για τη συμπεριφορά πολλών γιατρών, οι οποίοι προτιμούν να δρομολογούν τους ασθενείς προς τα ιδιωτικά τους ιατρεία -όπου έχουν μεγαλύτερη άνεση να τους? περιποιηθούν καλύτερα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη σκανδαλώδη συνταγογράφηση, τις ανίερες συμφωνίες με εταιρείες και φαρμακοποιούς και τις…έξτρα αμοιβές σε φακέλους, οδήγησαν σε αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «πάρτι» στον τομέα της Υγείας.

Το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση είναι δύσκολο ακόμη να αξιολογηθεί, ωστόσο οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι συμφωνούν ότι αποτελεί μία σοβαρή απόπειρα βελτίωσης της παρεχόμενης υπηρεσίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επιπλέον, δεν βρέθηκε ως τώρα κάποιος να επιχειρηματολογήσει εναντίον της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -αν και κάποιοι πολύ θα το ήθελαν?

Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Με τη βοήθεια της «τρόικας» έχουμε διαπιστώσει ότι γύρω από το φάρμακο και την περίθαλψη χάνονται μερικά δισεκατομμύρια ετησίως. Ότι οι Ελληνες ασφαλισμένοι πληρώνουν τα τριπλά από τους Ευρωπαίους για τις εξετάσεις και τις επεμβάσεις τους, ότι ο εξοπλισμός των κρατικών νοσοκομείων στοιχίζει πολλές φορές πάνω από αυτόν των ιδιωτικών, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θησαυρίζουν σε βάρος μας, κάνοντας πλούσιους κάποιους γιατρούς και φαρμακοποιούς και τελικά ότι μας κοστίζει πολύ ακριβά ένα προϊόν χαμηλής ποιότητας, μία υπηρεσία η οποία μας εξαθλιώνει σε κάθε ευκαιρία.

Σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον εξορθολογισμό. Δεν υπάρχει περιθώριο για ημίμετρα, αναβολές ή «παραθυράκια» και, δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της σύγκρουσης.

Σε μας τους ασθενείς, έμαθαν ότι ο γιατρός του ελληνικού δημοσίου είναι άριστος επιστήμονας, καταρτισμένος, εργατικός και κακοπληρωμένος. Μας έμαθαν ότι δικαίως έχει τα νεύρα του κάθε φορά που μας βλέπει, αφού εργάζεται πολλές ώρες και αμείβεται άθλια, όπως επίσης μας έμαθαν και ότι χωρίς το «μπόνους» του δεν μπορεί να λειτουργήσει -ή να χειρουργήσει.

Ο νέος νόμος για την Υγεία, με όλες τις πιθανές ατέλειές του, κινείται μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, προηγουμένως, αποκαλύπτει πολλές από τις στρεβλώσεις του έτσι κι αλλιώς χρεοκοπημένου συστήματος.

Έχουν δίκιο, λοιπόν, να διαμαρτύρονται οι γιατροί και να ξενυχτούν στο ισόγειο της Αριστοτέλους. Διότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν θα τους επιτρέπει πλέον να «γράφουν» ανεξέλεγκτα φάρμακα, να μοιράζουν στους ασθενείς «αλεύρι» σε χάπι και να θησαυρίζουν από αυτό.

Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι γιατροί του ΙΚΑ, καθώς, αν οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας μπορούν να πηγαίνουν σε άλλους γιατρούς, εκείνοι θα χάσουν τις ουρές αβοήθητης πελατείας που συνωστίζονται έξω από τα ιατρεία τους.

Και βεβαίως έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού για να προσληφθεί ένας γιατρός στο ΙΚΑ πρέπει προηγουμένως να φιλήσει πάσης φύσεως… ποδιές, για να εξασφαλίσει μόλις 1.500 ευρώ μεικτά. Για μόλις 1.500 ευρώ, τα οποία ο γιατρός θα εισπράξει ασχέτως του αριθμού ασφαλισμένων που θα εξετάσει, γίνεται όλη αυτή η φασαρία; Και για αυτά τα 1.500 ευρώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όποιους από τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεχθούν να εξετάσουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ;

Δεν είναι βεβαίως όλοι οι γιατροί επιστημονικά ανεπαρκείς ή πρόθυμοι για απάτη. Το αντίθετο. Οι περισσότεροι είναι σοβαροί επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν, συχνά με αυτοθυσία, τις υπηρεσίες τους και δεν περιμένουν να πλουτίσουν γι’ αυτό. Αυτοί είναι οι γιατροί που θα πρέπει να υποστηρίξουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Αυτοί οι σύλλογοι οι οποίοι μπαίνουν σήμερα μπροστά μόνο για να διασώσουν παράλογα κεκτημένα και μικροκομματικές αξιοπρέπειες.

Που παριστάνουν τους ανήξερους για το όργιο ρεμούλας και σπατάλης που συνέβαινε επί χρόνια, όταν είναι προφανές ότι αυτό το σύστημα δεν θα είχε καμία τύχη χωρίς τη συμμετοχή και (πολλών) γιατρών.

Οι ίδιοι σύλλογοι που δεν ακούσαμε να ελέγχουν τους κακούς συναδέλφους τους για τα «φακελάκια».

Που ξέχασαν να καλέσουν σε απολογία έστω έναν από τους γιατρούς του Κολωνακίου που συνελήφθησαν να φοροκλέπτουν.

Ή μήπως έχουν οι σύλλογοι τοποθετηθεί για τις ορδές «γιατρών» που επιστρέφουν από τις πρώην ανατολικές χώρες; Ή για το ανόητο, αντιεπιστημονικό και αναποτελεσματικό σύστημα εισαγωγής για ειδικότητα; Είναι, λοιπόν, προφανές ότι έχει έρθει η ώρα να εκτεθούν οι παθογένειες. Μένει να δούμε αν έχει έρθει η ώρα και να θεραπευθούν.

Tης Φαίης Kαραβίτη

ΠΗΓΗ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το δίκιο της άσπρης μπλούζας

 1. Θα συμφωνούσα γενικά με το άρθρο, και ειδικοτερα με την κατηγορία των γιατρών του ΙΚΑ. Πράγματι ένα πολύ μεγάλο ποσοστο συμπεριφέρεται έτσι και έχει μιά νοοτροπία πώς να διαφυλάξει τα έξοδα του Ιδρύματος χαμηλά. Αλλά αυτό μόνον στα λόγια αλλά για την υπερσυνταγογράφηση εντελώς περιττών ή άχρηστων φαρμάκων εκεί ας είναι καλά οι τσέπες τους και οι συμφωνίες κάτω ή πάνω στο τραπέζι με τους εκπροσώπους ντόπιων φαρμακοεταιρειών αντιγράφων φαρμάκων.
  Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις όπως και εξάιρεση είναι οι κολεγιάλες γιατρών φαρμακοποιών που επανειλημμένως αναφέρεται στο άρθρο και δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις. Αυτά μπορεί να γινόντουσαν στο παρελθόν δεκαετίες πίσω όταν έτρωγαν και οι σκύλοι λουκανικα όπως λεει ο σοφός λαός.
  Τωρα τα λουκανικα τα τρώνε άλλοι και οι συμφωνίες συνταγογράφησης είναι αποκλειστικά διμερείς, μεταξύ γιατρών ΙΚΑ και Εταιρειών. και ειναι αυτές που εκτινάσσουν τις συνταγογραφήσεις και προμηθέυουν χωμάτινα χαπάκια όπως αναφέρεται στο άρθρο, τους ασφαλισμένους

  ΥΓ
  Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει ακόμη επεκταθεί στο ΙΚΑ και θα αργήσει ακόμα. αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για τον ΟΑΕΕ (παλιό ΤΕΒΕ) και είναι αρκετά ασταθής αρκετές φορές . Ας φανταστούμε τι θα γίνει αν μπει και το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας . O server χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση. εχει πολύ δρόμο ακόμα. Μακάρι να γίνει γρήγορα γιατί εμείς οι φαρμακοποιοι το θέλουμε πάρα πολύ για πολλούς λόγους, και για να γίνεται ο έλεγχος των συνταγών άμεσα από το σύστημα αλλά το κυριότερο να ελεγχθούν και οι συνταγοραφούντες τί, πόσο πότε και γιατί γράφουν. Τέρμα το απυρόβλητο
  http://www.farmakopoios.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s