Γιατί πάντα οι εξελίξεις στη χώρα μας καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης;

Κατά έναν διαβολεμένο και περίεργο τρόπο, οι εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας διαχρονικά, επεκτείνονται στη συνέχεια και επηρεάζουν ολόκληρη τη Ευρώπη. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να είναι είτε καλές είτε κακές, δεν έχει σημασία αυτό. Δεν εννοούμε βέβαια ότι η Ελλάδα είναι ο προπομπός του πολιτισμού στην Ευρώπη, ούτε ότι μεταδίδει, σήμερα τουλάχιστον τα φώτα της στην Ευρώπη. Όχι.

Αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο η χώρα μας μοιάζει, είτε επιλεγμένα είτε τυχαία, με ένα δοκιμαστήρι αυτών που θα συμβούν αργότερα στην Ευρώπη.

Τι να πρωτοπεί κανείς και από πού να ξεκινήσει. Το 1821 ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης της Παλινόρθωσης. Οι βαλκανικοί πόλεμοι έδιωξαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα Βαλκάνια, αλλά και την όποια επιρροή της πάνω σε όλη την Ευρώπη. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε την αρχή των εθνοκαθάρσεων. Το 1940, η Ελλάδα έδωσε, σε μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κράτη, το παράδειγμα της αντίστασης στον Γερμανοϊταλικό άξονα. Ο εμφύλιος ήταν ο προάγγελος του Ψυχρού Πολέμου κ.λ.π. Δεν έχει τελικά δοθεί μέχρι σήμερα πειστική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντως ότι μεγάλο συμβαίνει εδώ, αργά ή γρήγορα εξαπλώνεται…. και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι γεγονός. Μοιάζει δηλαδή ωσάν η χώρα μας να είναι το «βρώμικο» εκείνο, αλλά ταυτόχρονα γενετήσιο όργανο της ευρωπαϊκής ζωής.

Σήμερα πάλι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, η χώρα μας παίζει ένα ρόλο που την ξεπερνά. Στη χώρα μας σήμερα παρατηρούνται μαζεμένες τέσσερις βασικές εξελίξεις που πολύ σύντομα θα βάλουν στο παιχνίδι και την υπόλοιπη Ευρώπη:

1) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δοκιμαστήρι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κυρίως της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ήδη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν έντονα για το τι θα πράξουν συνολικά για την Ευρώπη πλέον και όχι μόνο για την Ελλάδα.

2) Η χώρα μας πάλι σήμερα χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως προγεφύρωμα για την επέκταση του Ισλάμ στην Ευρώπη και την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επομένως, αναγκαστικά και πάλι η Ευρώπη θα μπει στο παιχνίδι και θα πάρει αποφάσεις.

3) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί τη γέφυρα που χρησιμοποιούν οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες για να εξαπλωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπότε και πάλι οι εξελίξεις εδώ θα καθορίσουν την τύχη της υπόλοιπης Ευρώπης.

4) Τελικά στη χώρα μας σήμερα πλέον, αμφισβητείται το εισαχθέν από την αστική Ευρώπη, κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα που είναι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη. Οπότε οποιεσδήποτε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτεύματος εδώ, θα επεκταθούν γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως είπαμε και στην αρχή κανείς δεν μπορεί να δώσει πειστική εξήγηση σε όλα αυτά, πάντως η Ελλάδα μοιάζει να είναι το ευαίσθητο σημείο της Ευρώπης, γι’ αυτό ίσως και παρατηρείται μεταξύ της χώρα μας και της Ευρώπης μιας σχέση αγάπης και μίσους.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γιατί πάντα οι εξελίξεις στη χώρα μας καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης;

  1. καποιες επισημάνσεις:
    Η επανάσταση του 1821 είναι μια φυσική συνέχεια της Γαλλικής Επανάστασης και της επιρροής που άσκησε σε όλη την ευρώπη. Η γεννοκτονία των αρμενίων προηγήθηκε της Μικρασιατικής καταστροφής ως αρχη των εθνοκαθάρσεων, η αντίσταση κατά των γερμανών ήταν έντονη και στη Γαλλία, ο εμφυλιος δεν ήταν προάγγελος αλλά προϊόν του ψυχρού πολέμου, που ουσιαστικά είχε ξεκινήσει πριν το 1940. Με λίγα λόγια, οι εξελίξεις στη χώρα μας δεν καθορίζουν το μέλλον της ευρώπης, αλλά μάλλον καθορίζονται απο αυτήν.
    Οι 4 βασικές εξελίξεις στις οποίες αναφέρεται το άρθρο δεν είναι ελληνικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον και η Ευρώπη, αλλά ευρωπαικό πρόβλημα που : για το 1. έχει ως αφορμη την ελληνική οικονομία, για το 2. η χώρα μας είναι απλά είναι γείτονας της τουρκίας, το ζήτημα για την ένταξη της στην Ε.Ε. το αντιμετωπίζει ήδη, και εκει κάπου επικεντρωνεται το θέμα της εισόδου του ισλαμ στην ευρωπη. Το 3 είναι το μόνο ζήτημα που θέλουμε να τους πασάρουμε και για την ώρα αρνούνται.
    Το 4 είναι το κάλεσμα που κάνει ο αρθρογράφος προς τους απανταχού επαναστάτες. Επαναστατήστε και ολη η ευρωπη θα ακολουθήσει.
    Ενδιαφέρουσα προσεγγιση έκανε πάντως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s