Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων,τάξεως 1965 είναι ο «συνταγματάρχης» Μουαμάρ Καντάφι

1965:Ο Εύελπις Καντάφι στην Αθήνα!

Η επιμέλεια στην παρακολούθηση των μαθημάτων του στην Αθήνα,δεν τον βοήθησε να γίνει μεγάλος στρατάρχης,αλλά ένας ραδιούργος πραξικοπηματίας. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του, ο νεαρός αξιωματικός που βλέπετε στην ασπρόμαυρη φωτογραφία ηγήθηκε πραξικοπήματος με το οποίο ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις,ο οποίος δεν θα το πιστέψετε αλλά τη 1η Σεπτεμβρίου 1969 που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του βρισκόταν στην Ελλάδα! Συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα για λόγους υγείας.

Τάξη 1965.Η τάξη του Καντάφι στη Σχολή Ευελπίδων.

Ο Καντάφι ήταν τόσο αδίστακτος από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, που κράτησε σε κατ΄ οίκον περιορισμό το γιό του βασιλιά για περισσότερο από 15 χρόνια!

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1942,στη Σύρτη. Το 1961 διώχτηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης τους και βρέθηκε στην Αθήνα όπου και τον κάναμε αξιωματικό.

Το πόσο εκκεντρικός είναι φαίνεται από το ντύσιμό του.

Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων και είναι πατέρας 8 παιδιών, με μεγαλύτερο γιο το Μουχαμάντ Καντάφι, επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης.

Σημαντικές ημερομηνίες της περιόδου Καντάφι:

1976: εκδίδει το “Πράσινο Βιβλίο” στο οποίο περιγράφει το “παναραβικό του όραμα” που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Δύση τις δεκαετίες του 70 και του 80.

15 Απριλίου 1986: οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ρ.Ρήγκαν βομβαρδίζουν τη Λιβύη. 60 νεκροί.

Αφορμή, ήταν η βομβιστική επίθεση σε αμερικανική ντισκοτέκ του Βερολίνου, στην οποία βρήκαν το θάνατο και Αμερικανοί.
Η Βρετανία κατηγόρησε το καθεστώς του Καντάφι για την τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκοτίας, όταν ανατινάχθηκε η πτήση 103 αεροσκάφους της Pan Am, με 270 νεκρούς.

1993. Αξιωματικοί του στρατού επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Καντάφι.

1994. Η Λιβύη αποχώρησε από το Τσαντ.

1999. Μετά από πιέσεις του ΟΗΕ, η Λιβύη παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για την τραγωδία στο Λόκερμπι.

2003 . Η Λιβύη ανέλαβε επίσημα την ευθύνη, αλλά και την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

2004.Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε επίσημα την Τρίπολη.

15 Μαίου 2006. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης. Επίσης, ήρθησαν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1992.

2007. Ο Καντάφι επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα τη Γαλλία,

2 Φεβρουαρίου 2009.Ο Καντάφι εξελέγη πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης .

29 Μαρτίου του 2009. Χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως «μια νέα μορφή διεθνούς τρομοκρατίας.

Δεν αποκλείεται καθόλου πια να βρεθεί ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου.

Τάξη 1965.Η τάξη του Καντάφι στη Σχολή Ευελπίδων.


ΟΝΑLERT

Advertisements

15 σκέψεις σχετικά με το “Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων,τάξεως 1965 είναι ο «συνταγματάρχης» Μουαμάρ Καντάφι

 1. Παράθεμα: Στην Ελλάδα σπούδασε ο Καντάφι | Ανταποκριτής | Correspondent

 2. Ο βασιλιας βρισκοταν στην Τουρκια, όταν εκδηλωθηκε το πραξικοπημα, οπως εμαθα. Αρα, να υποθεσω οτι και ο Γκανταφι δεν σπουδασε στη σχολη Ευελπιδων; ή μηπως το ενα ειναι ψεμμα και το αλλο αληθεια; Μας μπερδευεις…

 3. Ο Ίντρις ήταν Τουρκία όταν έγινε το πραξικόπημα, όχι Ελλάδα. Στα Καμένα Βούρλα απλά διέφυγε μετά το πραξικόπιμα, ενώ μετά βρήκε άσυλο στο Κάϊρο.

 4. Ωχ @rodia δεν εμφανιζόταν το comment σου όταν πόσταρα το δικό μου! 🙂
  Σύμφωνα με την Wikipedia πάντως, όπου αναφέρεται ότι έλαβε μερική εκπαίδευση και στην Ελλάδα εκτώς άλλων, οι πηγές αυτής τις πληροφορίας είναι… η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4619247) και το site… Indymedia! (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=170596)

  Οπότε, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το πόσο αληθεύει…

 5. Eπειδή τα έχω τα χρονάκια μου (σχεδόν 61) και επειδή έχω κατηγορηθεί-δικαίως-για την τερατώδη μνήμη μου,να βεβαιώσω ότι θυμάμαι ακόμα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τις φωτογραφίες του βασιλιά Ιντρίς φαρδειά-πλατειά ξαπλωμένου στην πολυθρόνα κάποιου ξενοδοχείου στα Καμμένα Βούρλα (δυστυχώς,δεν θυμάμαι ποιο) τότε που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Καντάφι το οποίο τον ανέτρεψε

 6. Δεν γνωρίζω γιατί αυτό το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων να παρουσιάσουν τον Καντάφι ως απόφοιτο της ΣΣΕ. Μήπως για να δοθεί η εντύπωση ότι η ΣΣΕ… βγάζει δικτάτορες; (!!!). Λοιπόν, για να σταματήσουν οι διαδόσεις: Ποτέ ο Καντάφι δεν πέρασε από τη ΣΣΕ. Η αλήθεια είναι ότι περί το 1965 ή 1966 πέρασε από το τρίμηνο Σχολείο Λοχαγών της Σχολής Πυροβολικού. Αυτή είναι η σχέση του με τον Ελληνικό Στρατό.

 7. Γράφετε: «Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1942,στη Σύρτη. Το 1961 διώχτηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης τους και βρέθηκε στην Αθήνα όπου και τον κάναμε αξιωματικό.»
  Δηλαδή, το ελληνικό κράτος βρήκε έναν 19χρονο νεαρό Άραβα στην Αθήνα και τον έκανε αξιωματικό!!! Ας σοβαρευτούμε. Όσοι ξένοι σπουδάζουν στις στρατιωτικές σχολές μας βρίσκονται εδώ με διακρατικές συμφωνίες, σταλμένοι από τις χώρες τους, οι οποίες φυσικά πληρώνουν για τις σπουδές τους.
  Δρ. Ιωάννης Παρίσης

 8. @Αλεξανδρε, ο βασιλιας όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα βρισκόταν στην Τουρκία. Αμέσως μετά ήρθε στη χώρα μας, από όπου και οι φωτο λίγες (2-3) μέρες μετά. Διασταυρωμένο από γραφείο μελετών που είχε σε εξέλιξη μελέτη για κατασκευες στη Λιβύη. Θα επέστρεφε στη χώρα του και οι μελετητές θα πήγαιναν να παραδώσουν σχέδια για έλεγχο, αλλά δεν έγινε έτσι, ήρθε στην Ελλάδα, τον συνάντησαν στα Καμμένα Βούρλα, και η μελέτη δεν παραδόθηκε ποτέ.

  @Παρίσης, εξαιρετική πληροφορία. Είσαι σίγουρος;

  Ολα αυτά για την Ιστορια, όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία το πού ήταν ο βασιλιάς και το αν σπούδασε ο Γκαντάφι στη Σ.Ε. -νομιζω, δηλαδή.

 9. Σημασία έχει οτι μέχρι πριν 20 μέρες ΟΛΟΙ έκαναν τρελές μπίσνες με τον Καντάφι. Πάρα πολλοι ξένοι πλούτισαν αστρονομικά συνεργαζόμενοι μαζί του στον οικοδομικο και πετρελαικό οργασμό της τελευταίς δεκαετίας στη Λιβύη. Και τώρα ξαφνικα τους τσίμπησε όλους η μύγα ; Ποιός ήταν, που πηγε πρίν 40 χρόνια, αν άξιζε ή όχι. Δεν πρέπει να σοβαρευτουμε λιγάκι, να αποκτησουμε λίγη κρίση; Το πλέον αστείο είναι ότι ενώ ο Ιντρίς έτρεχε να γλυτώσει, απο την Τουρκία στα Καμένα Βουρλα και ύστερα στο Κάιρο, τώρα υποτιθεται όλη η ανατολική Λιβύη τονε λάτρευε και κραδαίνει τη σημαία του!

 10. Ο βασιλιάς της Λιβύης ήταν πράγματι στα Καμένα Βούρλα όταν εκδηλώθηκε το κίνημα του Καντάφι. Γιατί τώρα τελευταία, γιά πρώτη φορά, κυκλοφορεί αυτή η ιστορία ότι ήταν στην Τουρκία ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ.
  Όσο γιά τον Καντάφι να σπούδασε στη ΣΣΕ, δεν γνωρίζω, αλλά υποθέτω ότι είναι πιό εύκολο να επιβεβαιωθεί.

 11. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΓΕΝΑ» ΔΙΔΚΤΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ..ΑΣ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ..

 12. Συμφωνω με τον κ. Παριση Ι.
  Φαινεται οτι το αρθρο ειναι προκατειλημμενο και εμπαθες επομενως αναξιοπιστο.

 13. Αν ο Καντάφι δεν αξίωνε περισσότερα κέρδη από την εξώρηξη πετρελαίου στην χώρα του, θα ήταν ο πλέον αγαπητός ηγέτης, ποιών άλλων; Μα φυσικά αυτών που σήμερα αδροπληρώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να τον κατηγορούν.
  Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες δημιουργούν τα υπερκέρδη.
  Στο ίδιο έργο θεατές !!! Τι Ιράκ, τι Λιβύη !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s