Η λύση-πακέτο, η Moody’s και ο πρωθυπουργός

«Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας.»

Τάδε έφη Γιώργος Παπανδρέου τη Δευτέρα, στην τοποθέτησή του για την ανακοίνωση του οίκου Moody’s με την οποία υποβαθμίστηκε κι άλλο η ικανότητα του ελληνικού δημοσίου να αποπληρώσει στο ακέραιο τα χρέη του.

Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο. Ο λόγος που η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση ήταν απλός: Τους τελευταίους δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή ηγεσία υπόσχεται λύση-πακέτο για την Κρίση της ευρωζώνης έως τα τέλη Μαρτίου. Στην βάση αυτής της υπόσχεσης, οι αγορές ηρέμησαν κάπως από τις αρχές του χρόνου. Τέθηκαν σε κατάσταση αναμονής. Όμως η υπόσχεση αυτή είναι πλέον σχεδόν σίγουρο ότι θα αθετηθεί. Το δηλώνουν οι Γερμανοί αξιωματούχοι όπου σταθούν κι όπου βρεθούν.

Πριν μερικές μέρες είχαμε την πρώτη δυναμική αντίδραση: Ο κ. Τρισέ (διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) δήλωσε την δυσαρέσκειά του προς τους ευρωπαίους ηγέτες για την αθέτηση της υπόσχεσής τους για λύση-πακέτο με τον δικό του τρόπο. Τον τρόπο που έχει ένας κεντρικός τραπεζίτης. Πώς; Προϊδεάζοντας για αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης.

1 + 1 τι μας κάνει; Όταν η λύση-πακέτο απομακρύνεται και τα επιτόκια αυξάνονται, τι περιμένετε να συμβεί όσον αφορά την αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής των χρεών ενός δημοσίου του οποίου τα χρέη αγγίζουν το 155% του ΑΕΠ και το οποίο μεταξύ 2013 και 2015 (εφόσον δεν υπάρξει λύση-πακέτο) θα κληθεί να καταβάλει €211 δισ στους δανειστές του; Η απάντηση είναι: Υποβάθμιση.

Κι εδώ έγκειται η ουσία: Ένας κατ’ εξακολούθηση εγκληματίας (η Moody’s) λέει μια πικρή αλήθεια. Μπορούμε κάλλιστα να επικεντρωθούμε στο να τονίζουμε το εγκληματικό παρελθόν (και παρόν) του αγγελιοφόρου. Ή μπορούμε να εστιάσουμε στην ζοφερή πραγματικότητα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις-πακέτα.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν το είπε σωστά: «Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας.» Όπως όμως συνηθίζει, εδώ και καιρό, ‘έκρυψε’ αυτή την πολύ σωστή ρήση μέσα σε ένα άστοχο κείμενο που έδωσε περισσότερη σημασία στην Moody’s απ’ όσο της αξίζει. Ένα κείμενο με το οποίο, προσπαθώντας να κατακεραυνώσει την Moody’s, προέβαλε περισσότερο τις δοξασίες της στον παγκόσμιο Τύπο. Τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο πρωθυπουργός; Αντί να ξορκίζει την Moody’s, να μιλήσει εκτενώς για την λύση-πακέτο, να κάνει δικές του συγκεκριμένες προτάσεις για αυτήν, και να αγνοήσει επιδεικτικά την Moody’s.

Α, και κάτι άλλο: Θα ήθελα να τον δω να τραβάει το αυτί του οικονομικού του επιτελείου το οποίο για εβδομάδες τώρα διέρρεε ότι η λύση-πακέτο ήταν προ των πυλών… Είτε ήξερε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει (οπότε αποπροσανατόλιζε την κοινή γνώμη) είτε δεν είχε καταλάβει κάτι που γνωρίζαμε όλοι οι υπόλοιποι (οπότε το τράβηγμα του αυτιού είναι το αντίτιμο της ανοησίας).

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s