Κρίση Τραπεζών ή Κρίση Κρατών;

H σημερινή πολύπλευρη κρίση, είναι αποτέλεσμα της μετακίνησης πλούτου και ισχύος από την δύση, ιδιαίτερα από την ΕΕ, στις αναδυόμενες δυνάμεις, της Ανατολής. Της διάσπασης της ΕΕ σε ελλειμματικές και πλεονασματικές ζώνες. Της άνισης κατανομής πλούτου και εισοδήματος στο εσωτερικό των κοινωνιών της ΕΕ. Του γεγονότος ότι τα μέτρα που λαμβάνει επιταχύνουν τις προαναφερόμενες ανισότητες.Οι δυνάμεις που κερδίζουν στην ΕΕ από την κρίση εμφανίζουν ως αποκλειστική αφετηρία και πηγή της κρίσης τα κράτη.

Στην πραγματικότητα η κρίση είχε παγκοσμίως ως πηγή της τον ιδιωτικό τομέα. Στο δε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις τράπεζες. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως ξεκίνησε η κρίση από τις ΗΠΑ με την κατάρρευση μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδιωτικών θεσμών οι οποίοι σώθηκαν με την εν μέρει κρατικοποίησή τους. Ανάλογα, στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Καραμανλή, τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα. Με τις προσβάσεις που αυτός ο τομέας διαθέτει στο ίδιο το δημόσιο, στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, καθώς και τους εκατοντάδες δημοσιογράφους που έχει στη δούλεψή του, μπόρεσε να αποκρύψει τον ρόλο του ως αιτία και επιταχυντή της κρίσης.

Η κρίση είναι αποτέλεσμα της διττής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των τραπεζών. Αφενός τα εθνικά κράτη παρέμβηκαν ποικιλότροπα προκειμένου να σώσουν τις «δικές τους» τράπεζες, αφετέρου οι ισχυροί της ΕΕ υποχρέωσαν τα πλέον αδύνατα κράτη, Ιρλανδία και Ελλάδα, και το ίδιο επιδιώκουν με την Πορτογαλία, να περάσουν σε καθεστώς συγκεκριμένων «Μνημονίων» προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες των ισχυρών και ιδιαίτερα η κερδοφορία τους.

Η κρίση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας συνδέονται, λοιπόν, διττώς με το τραπεζικό σύστημα.

Αφενός οι τράπεζες και οι λανθασμένες επιλογές τους είναι σημαντική αιτία και πηγή της κρίσης. Ιδιαίτερα δε, διότι οι ιδιοκτήτες τους απέφευγαν να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους προκειμένου να τις σώσουν, ή ορθότερα να επενδύσουν τμήμα των υπερκερδών που έκαναν στο παρελθόν στις δικές τους τράπεζες. Και δεν χρειάστηκε να το κάνουν διότι το «έργο» αυτό το ανέλαβε το ελληνικό και ιρλανδικό κράτος. Αφετέρου η αδύναμη θέση των τραπεζών από Γερμανία και Γαλλία, πρωτίστως της πρώτης που δεν είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά, τις έκανε ευάλωτες στις προβληματικές επενδύσεις που είχαν στις ελλειμματικές χώρες. Κίνδυνο που ανέλαβαν να πληρώσουν οι ίδιες οι ελλειμματικές χώρες.

Οι τελευταίες υποτάχτηκαν στα βραχύχρονα συμφέροντα αυτών των τραπεζών.Ουσιαστικά η ΕΕ αποφάσισε κάτω από την ημιηγεμονία των Γερμανών να καλέσει τους πολίτες του νότου να πληρώσουν την κρίση από την τσέπη τους και να αφαιθεί άθικτο το τραπεζικό σύστημα. Ο θεμελιακός μηχανισμός ήταν ο δανεισμός των τραπεζών με 1% από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ τα κράτη εξαναγκαστήκαν να δανείζονται με 5% έως και 6,5% από τις τράπεζες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η τοκογλυφία γνωρίζει σήμερα στην ΕΕ ημέρες δόξας. Και το κυριότερο, από την μετάθεση των κινδύνων από τις τράπεζες στα κράτη του νότου προέκυψε πληθωρισμός και βαθιά ύφεση με αρνητικές προοπτικές σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Κατά συνέπεια ο βορράς μάλλον μας χρωστά παρά του χρωστάμε. Αυτό είναι καλό να το θυμούνται όσοι διαπραγματεύονται το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.
Του Νίκου Κοτζιά

ΠΗΓΗ

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κρίση Τραπεζών ή Κρίση Κρατών;

  1. Λέτε: ……Η κρίση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας συνδέονται, λοιπόν, διττώς με το τραπεζικό σύστημα….. γνωρίζετε ότι στις Τράπεζες της Ιρλανδίας μετά την εκδήλωση της κρίσης μπήκαν χρήματα και σε μας βγήκαν? Και έστω αυτό που λέτε είναι η πραγματικότητα. Γιατί σχεδόν κανένα ιστολόγιο από αυτά που γνωρίζω εν πάσει περιπτώσει, δεν μιλάει για τη δική μας κρίση. Τη διαφθορά (λειψή η λέξη) στα νοσοκομεία, εφορείες, πολεοδομίες, γιατροί, δικηγόροι, φακελλάκια, λουφαδόροι, συνδικαλιστές σε «στενές σχέσεις» με της ΔΕΚΟ. Δεν συζητάνε, δεν αναφέρουν, ίσως γιατί δεν υπάρχει λύση, αυτοί είμαστε και θα είμαστε στο διηνεκές. Ξέχασα και τους βουλευτές μας (όχι όλους εντάξει αλλά και η σιωπή αυτών που δεν «βούτηξαν στο μέλι» τι σημαίνει).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s