Κοινωνική Μηχανική: Η τεχνική της παγκόσμιας εξαπάτησης

« …Η ελίτ δεν θα δίσταζε να πραγματοποιήσει τους πολιτικούς της σκοπούς, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες σύγχρονες τεχνικές για να επηρεάσει τη συμπεριφορά του κοινού και να κρατήσει την κοινωνία υπό στενή παρακολούθηση». Ζπμίγκνιου Μπρεζίνσκυ σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επιστητό ότι, για τη νεοταξική μεταμόρφωση του πλανήτη, χρησιμοποιείται μια ολόκληρη «επιστήμη» ψυχολογικών επιχειρήσεων από την υπερεθνική ελίτ.
Η σημερινή κοινωνική κατάσταση είναι παραπροϊόν μιας σειράς τεχνικών «κοινωνικής μηχανικής» η οποία δρα στο παρασκήνιο της πολιτικής, της κοινωνικής μέριμνας, της οικονομίας, της ενημέρωσης, του πολιτισμού, της βιομηχανίας, του θεάματος και του μάρκετινγκ, επιχειρώντας να χειραγωγήσει και να παθητικοποιήσει τους πολίτες, να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των πολυεθνικών, να αποδομήσει τα παραδοσιακά έθνη, τις κοινωνίες και τα θρησκευτικά συστήματα, επιβάλλοντας πολέμους και «τρομοκρατία» εναντίον ολόκληρων λαών και μετακινώντας στρατιές φθηνής εργατικής δύναμης με τη λαθρομετανάστευση επιδιώκοντας τη νέα δουλοκρατία.

Όλα αυτά τα φαινόμενα που παρουσιάζονται από τα καθεστωτικά media περιτυλιγμένα με το εύηχο ιδεολόγημα της ποικιλομορφίας / πολύ-πολιτισμικότητας, είναι το αποτέλεσμα των -φανερών και κρυφών- σχεδιασμών μιας διεθνούς ελίτ, επικεφαλής του χρηματιστηριακού καπιταλιστικού μοντέλου, που θέλει τους πολίτες απόλυτα παραδομένους, ανήμπορους να υπερασπίσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα εθνικά σύμβολα και τις -με αίμα- αποκτημένες πολιτικές ελευθερίες.

Ο όρος «κοινωνική μηχανική» μπορεί να έχει καθιερωθεί σχετικά πρόσφατα, αλλά πολλές σχετικές τεχνικές χειρισμού των μαζών έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες από τους κατέχοντες την εξουσία. Αν και δεν είναι βεβαιωμένο ότι υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο, ως πατέρας αυτής της ιδέας θα μπορούσε να θεωρηθεί ο Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής και φιλόσοφος, Σουν Τζου (4ος -5ος αι. π.Χ.).
Το έργο του δεν έγινε δημοφιλές μόνο μεταξύ των θεωρητικών του πολέμου, αλλά και μεταξύ των πολιτικών ηγετών και των διευθυντικών στελεχών στον επιχειρηματικό χώρο. Διαβάζοντας ορισμένες αρχές του μεταφορικά (στην εποχή της παγκοσμιοποίησης), λένε: «Αυτό που έχει μεγίστη σημασία στον (κοινωνικό) πόλεμο είναι να επιτεθείς στην στρατηγική του εχθρού (των εθνών). Δεύτερο, κατά σειρά σπουδαιότητας, είναι να διαλύσεις τις συμμαχίες του (τα παραδοσιακά στηρίγματα)» (με βάση την ελληνική έκδοση, Παπασωτηρίου 2008).

Στην νεώτερη ιστορία, η κοινωνική μηχανική εφαρμόσθηκε κατά κόρον από τα μεγάλα ολοκληρωτικά καθεστώτα, με σκοπό να ισοπεδωθούν οι ανθρώπινες προσωπικότητες και να εξοντωθούν οι αντιφρονούντες.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα με την ενορχηστρωμένη «μετανάστευση» τεράστιων μουσουλμανικών και αφροασιατικών πληθυσμών, η οποία λειτουργεί ως μοχλός διάβρωσης του εθνικού και κοινωνικού ιστού.
Στο modus vivendi του αμερικανικού τρόπου ζωής, που έγινε σιγά- σιγά πλανητικό μοντέλο, η κοινωνική μηχανική αποσκοπούσε στην απονεύρωση των πολιτών και στην μετατροπή τους σε αμοραλιστές καταναλωτές χωρίς ιστορική μνήμη φιλοσοφικές αναζητήσεις και ηθικές αντιστάσεις.
Το σύγχρονο μοντέλο του νεοταξικού «homo lupus economicus» είναι πιο ολοκληρωτικό και αντιανθρώπινο , αφού χρησιμοποιείται πλέον μια πανίσχυρη τεχνολογία επηρεασμού της συνειδήσεως, πέρα από γεωγραφικά σύνορα και πολιτικές ιδεολογίες.
Το μοντέλο αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, γιατί παρουσιάζεται σαν δημοκρατικό, ενώ στην πραγματικότητα λέει: «Επιτρέπεται να επιλέξετε ελεύθερα, στον βαθμό που μπορούμε να προγραμματίζουμε τις κινήσεις σας και να επιβάλλουμε -με πλύση εγκεφάλου- αυτό που εμείς θέλουμε και μας συμφέρει να κάνετε»…

Τα εργαλεία της κοινωνικής μηχανικής

1. Η στρατηγική της παραπλάνησης:

Προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο του κοινού, αφ’ ενός το διατηρούν ασυντόνιστο και με άγνοια των βασικών αρχών του συστήματος και αφ’ ετέρου, συγχυσμένο αποδιοργανωμένο και διασπασμένο με ζητήματα που δεν έχουν πραγματική σημασία. Αυτό επιτυγχάνεται ως εξής:
α) παρέχοντας χαμηλού επιπέδου δημόσια παιδεία και κρατώντας μόνο για την ελίτ την υψηλή γνώση,
β) Κατευθύνοντας τα αισθήματά τους , αυξάνοντας τη μαλθακότητά τους (πνευματική και φυσική) μέσα από συνεχή βομβαρδισμό από φθηνό σεξ, βία και τρομοκρατία μέσω των ΜΜΕ,
γ) Ξαναγράφοντας την ιστορία και τους νόμους και υποβάλλοντας τους πολίτες σε αποκλίνουσα συμπεριφορά, ώστε να μπορούν να μεταστρέψουν τη σκέψη τους από τις πραγματικές τους ανάγκες σε μη απαραίτητες προτεραιότητες.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι υπάρχει κέρδος από τη σύγχυση: όσο περισσότερη σύγχυση τόσο μεγαλύτερο το κέρδος.

Άρα η καλλίτερη μέθοδος είναι να δημιουργούνται προβλήματα και μετά να προσφέρονται έτοιμες λύσεις γι’ αυτά.

Η Μεθόδευση της Παραπλάνησης συντελείται με :

ΜΜΕ: Απομακρύνουν την προσοχή του ενήλικου κοινού από τα πραγματικά κοινωνικά ζητήματα και τη στρέφουν σε ανούσια ριάλιτυ.

ΣΧΟΛΕΙΑ: Διατηρούν αστοιχείωτα τα νεαρά παιδιά σε τομείς όπως τα μαθηματικά, τα οικονομικά, το δίκαιο, τη φιλοσοφία, την ιστορία.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ: Κρατούν σε χαμηλό επίπεδο την ψυχαγωγία του κοινού και τον πολιτισμό.

ΕΡΓΑΣΙΑ: Εφαρμόζεται η τακτική να είναι συνεχώς απασχολημένο το κοινό ώστε να μην μένει χρόνος για να σκεφθεί. Κατά τον Άλντους Χάξλεϋ, ο κόσμος αυτός θα είναι «μια δικτατορία χωρίς δάκρυα» όπου οι μάζες θα «λατρεύουν τη δουλεία τους».

2. Αποσιώπηση:

Με τον έλεγχο των ΜΜΕ φιλτράρονται οι ειδήσεις και οι πληροφορίες, ώστε σημαντικά αποσπάσματα των πραγματικών γεγονότων να αποκρύπτονται. Έτσι περνούν στον κόσμο την εικόνα των πραγμάτων που τους συμφέρει.

3. Γελοιοποίηση της «επικίνδυνης» πληροφορίας:

Αν κάποιο σημαντικό γεγονός, (π.χ. οι επιθέσεις της 11ης 9 στη Νέα Υόρκη) δεν «χωράει» στις επίσημες εξηγήσεις που προωθούνται από τα media, τότε μπαίνουν μπροστά οι μηχανισμοί εξευτελισμού: «γραφικοί», «συνωμοσιολόγοι» κ.λπ.
Παράλληλα προωθούν υπούλως στημένες εξωφρενικές θεωρίες (π.χ. εξωγήινοι), ώστε να επιτείνουν τη σύγχυση του κοινού και να ακυρώνουν τις σοβαρές μαρτυρίες (π.χ. τις καταθέσεις των μηχανικών που μιλούν για κατεδάφιση από μέσα των Διδύμων Πύργων).

4. Κατασκευή «ειδικών»:

Προώθηση δικών τους επιστημόνων και εξωνημένων διανοουμένων σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου βίου (π.χ. καθηγητές πανεπιστημίου, διευθυντές ινστιτούτων), οι οποίοι στηρίζονται από τα επίσης κατευθυνόμενα ΜΜΕ.

Στην χώρα μας, όπου διεξάγεται ένας ανελέητος ιδεολογικός πόλεμος για εξόντωση κάθε τι ελληνικού, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κατάληψης πολλών πανεπιστημιακών θέσεων από καθηγητές της εθνομηδενιστικής σχολής τα τελευταία 20 χρόνια, για να πρωτοστατούν σήμερα στη διάλυση της Παιδείας και στον αφελληνισμό της Ιστορίας.

5. Λειτουργία προβοκάτσιας:

Όταν μια κοινωνική κατάσταση αρχίζει να γίνεται απειλητική γι’ αυτούς (π.χ. αρχίζει να αφυπνίζεται πατριωτικά ή κοινωνικά ο μέσος πολίτης), τότε προωθούν κάποιον δικόν τους άνθρωπο ή κίνημα για να προλάβουν τους πραγματικούς εκπροσώπους του λαού και να σπείρουν την παραπληροφόρηση. Αν, παρ’ όλα αυτά οι κοινωνικοί μηχανικοί αποτύχουν να επιβληθούν, τότε αρχίζει μια επίθεση ηττοπάθειας και δράσης άλλων αχυρανθρώπων.

6. Διάσπαση της προσοχής με την υπερπληροφόρηση:

Αν κάποιο γεγονός τραβήξει την προσοχή του κοινού, οι κοινωνικοί μηχανικοί φροντίζουν ώστε τα ΜΜΕ να επιμείνουν σε άχρηστες λεπτομέρειες και στην αποπροσανατολιστική παρουσίασή του. Ταυτόχρονα σκηνοθετούν ένα άλλο γεγονός για να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού. (βλ. συλλήψεις πρόχειρων «τρομοκρατών»)

ΠΗΓΗ

Advertisements

8 σκέψεις σχετικά με το “Κοινωνική Μηχανική: Η τεχνική της παγκόσμιας εξαπάτησης

 1. Θα σου ζητήσω εκ των προτέρων να με συγχωρέσεις για το σχόλιό μου , το οποίο δεν γίνεται με καμία δόση ειρωνείας ή απαξίωσης σε αυτά που γράφεις . Έχω όμως βαρεθεί να μου εμφανίζονται κάθε λίγο , με καινούργιες ορολογίες , πράγματα και καταστάσεις που έχουν γραφτεί και ειπωθεί εδώ και δεκαετίες . Τώρα ξαφνικά ανακαλύψαμε το ρόλο των ΜΜΕ (Τσόμσκυ ,Μπουρντιέ , Μαγιερς ,κλπ) ή καταλάβαμε το ρόλο του θεάματος (Ντε Μπορ) , ή το τι συμβαίνει με τους μετανάστες (Μπάουμαν) για να μην αναφερθώ σε τόσους άλλους , παλιότερους και νεότερους , από τον Καστοριάδη (που τώρα τελευταία ευτυχώς , τον θυμόμαστε) μέχρι και τη Ναόμι Κλέϊν με το «Δόγμα του Σοκ» . Αυτό που λείπει από όλες αυτές τις αναφορές , εκτός από το «γιατί» , είναι το τι πρέπει να κάνουμε εμείς απέναντι σε αυτά . Αυτό είναι και το πιο δύσκολο να απαντηθεί , και πιστεύω πως εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε , αφού πρώτα φυσικά μελετήσουμε διεξοδικά τους μηχανισμούς αυτούς και καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας τους .
  Πέρα από αυτά πάντως , το άρθρο είναι πολύ καλό και θα μου επιτρέψεις να το αναδημοσιεύσω , γιατί τέτοια ακριβώς άρθρα είναι που χρειάζονται .

  • Το ιστολογιο δεν εχει προθεση να «περασει» γραμμη για το τι πρεπει να κανουμε , μετα απο ολα αυυτα τα αρθρα…. Τα σχολια αναγνωστων ειναι ανοικτα για προτασεις, ωστε να δημιουργειται open source «κουμπαρας» προτασεων για δρασεις . Πολλες φορες και εχεις δικιο Βαγγελη , δημοσιευονται αρθρα που φερνουν τον αναγνωστη σε αμηχανια να διερωτατααι «και τωρα τι κανω;» . Καλο ειναι ομως να βαζουμε με σχολιασμο ολοι μας ιδεες , απο το να το κανει το ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ και μελλοντικα να κατηγορηθει.

 2. πολυ ενδιαφερον το αθρο, πιστευω ειναι χρησιμο να υπαρχει μια ενημερωση
  που αφορα ολους εμας.
  πρεπει να αναζητουμε περισσοτερα και να διευρυνουμε πιο βαθια τι καθοριζει
  τη ζωη μας .
  ευελπιστουμε πως καποια μερα μπορουμε να το αλλαξουμε

 3. Επειδή δηλώνω ως επάγγελμα «κοινωνικός μηχανικός» (http://bit.ly/g8j3WP η δικιά μου ερμηνεία – social marketing στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται περισσότερο) θα πρέπει να υπερασπιστώ το συνάφι μου. Όχι δεν είναι συνάφι μου η κατηγορία της παγκόσμιας ελίτ που αναφέρεις. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι ο όρος αρμόζει σε τέτοιου μεγέθους (αν γίνονται ή όπως γίνονται) παρεμβάσεις σε ολόκληρα έθνη ή ηπείρους. Γιατί πολύ απλά είναι πολύ περιορισμένο το πεδίο, δηλαδή δεν αξίζει να δώσεις έναν ορισμό για κάτι που το κάνουν τόσο λίγοι. Σαν να βγάλεις έναν όρο μόνο και μόνο για το είδος φασισμού/ρατσισμού του Χίτλερ μόνο!

 4. Και ο Φρέσκο πολλές φορές παρουσιάζεται σαν κοινωνικός μηχανικός. Πιστεύετε να ‘εχει κάποια σχέση με τα παραπανω;

 5. Όλα αυτά »φαίνονται» σωστά…και λίγο πολύ τα γνωρίζουν σχεδόν όλοι (ή τουλάχιστον οι πιο ψαγμένοι).Το ζήτημα όμως είναι ένα!…..Φτάνει η γνώση για να αποτρέψει και να ακυρώσει αυτές τις πολιτικές; Αρχικά πρέπει να δούμε αν αυτή η »γνώση» είναι σωστή!
  Μήπως κι αυτό το άρθρο είναι άλλο ένα παραπλανητικό άρθρο…ένα άρθρο που »μπερδεύει» ακόμη περισσότερο τον κόσμο χρησιμοποιόντας έννοιες και ορολογίες που ουσιαστικά προσπαθούν να οριοθετήσουν ή να ξεκαθαρίζουν το τι μας βρήκε….και προτείνοντας ποιός είναι ο εχθρός (οι Εβραίοι όπως πάντα) ή ποιος φταίει και όχι ότι ο εχθρός είμαστε εμείς οι ίδιοι.
  Για μένα όλα πάνε κατά διαόλου σαν αποτέλεσμα της κρίσης αξιών που μετράει αρκετές δεκαετίες. Παλιότερα ο Έλληνας έβαζε το ήθος (ή το κούτελο) πάνω απ όλα…..κι από τα χρήματα. Σήμερα όμως το χρήμα έχει γίνει το μοναδικό μέσο μέτρησης και αξιολόγησης των πάντων. Η μοναδική απτή αξία!
  Η επιτυχία παλιά ήταν ένα κλαδί ελιάς και η ευτυχία, η αγάπη, η ελευθερία, η εργασία, η οικογένεια, η φιλαληθεία, η φιλοπατρία, η γνώση, η τέχνη, η επιμέλεια ήταν αρετές που γεμίζαν την καρδιά και το μυαλό …..Σήμερα όμως ΟΛΑ εξαργυρώνεται …και από το μέγεθος των χρημάτων, κρίνεται και το μέγεθος της επιτυχίας ή της ευτυχίας….με αποτέλεσμα το χρήμα να έχει γίνει πλέον ο αυτοσκοπός που υποκαθιστά την επιτυχία, την ευτυχία και όλες τις υπόλοιπες αξίες ….Αφού το χρήμα είναι ο αυτοσκοπός αναζητήται και προβάλεται σαν πρότυπο και στις νέες γενιές ακολουθόντας τον συνειρμό….. Επιτυχία, Χρήμα,Κατανάλωση αγαθών. Αφού το χρήμα είναι το μόνο μετρήσιμο μέγεθος και το πιο αποδεκτό απ’όλους…..όλες οι άλλες αξίες (ήθος, αγάπη,…) έχουν αρχίσει να εγκαταλείπονται και όλοι στρέφονται στο κυνήγι της μιας και μοναδικής αξίας που χρησιμοποιείται απ’ όλους στο κυνήγι του ΧΡΗΜΑΤΟΣ…..το οποίο καλύπτει (ψευδώς) τις συναισθηματικές-υπαρξιακές μας ανάγκες με αγορές καταναλωτικών αγαθών (πράγμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη του χρήματος σαν αναντικατάστατο).
  Όταν ο άνθρωπος μάθει την ΑΞΙΑ της ζωής…όταν σταματήσει να κυνηγάει το Χρήμα σαν αυτοσκοπό,….όταν θυμηθεί ότι υπάρχουν κι άλλες αξίες που δεν κοστίζουν τίποτα…που μπορούν να σε γεμίσουν όπως το χρήμα ποτέ δε θα μπορέσει……όταν ο άνθρωπος μάθει να ζει με τα λίγα αλλά προπάντος με αξιοπρέπεια….όταν βάλουμε και πάλι το ήθος και το σωστό σημαία στη ζωή μας….τότε ίσως ξυπνήσουμε και καταφέρουμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που έχουμε πέσει. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να κουρεύουμε το αβγό και να ψάχνουμε »κακούς Εβραίους», λαθρομετανάστες εχθρούς παντού,και να αναπαράγουμε φόβο και μιζέρια αντί για δύναμη κι ελπίδα για ένα αύριο….πιο »φωτισμένο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s