Το βράδυ της Τετάρτης 6 Απριλίου κλείνουμε την τηλεόραση, στα δελτία των 8 και των 9, και ανοίγουμε το Ιντερνετ. Από τη διεύθυνση xreokratia.gr και debtocracy.gr, από τις 20:00 και μετά θα είναι διαθέσιμο το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδωσης.
Οι συντελεστές του Debtocracy συνομιλούν με ορισμένους από τους σημαντικότερους οικονομολόγους, πολιτικούς και δημοσιογράφους που παρουσιάζουν εναλλακτικές ερμηνείες αλλά και προτάσεις για την κρίση δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Οι δημοσιογράφοι Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, παρακολουθούν την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.
Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του ’70 και εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και του παράνομου χρέους που βαραίνουν και την Ελλάδα.
Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας και το μοντάζ ο Αρης Τριανταφύλλου ενώ την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes του Κώστα Εφήμερου.
Η δημιουργία του Debtocracy οφείλεται αποκλειστικά στους εκατοντάδες ανώνυμους και επώνυμους «συμπαραγωγούς» μας που κάλυψαν μέσα σε λίγες ημέρες τα έξοδα παραγωγής και συνέχισαν να συνεισφέρουν για τα έξοδα διανομής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ
Καλή προσπάθεια αλλά πολύ επιφανειακή. Στην πραγματικότητα είναι απλά μια παράθεση 2-3 συνεντεύξεων και όλο το ντοκυμαντερ είναι στηριγμένο στο παράδειγμα του Ισημερινού που λίγη σχέση έχει με την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι ούτε ιδιαίτερο ορυκτό πλούτο έχουμε, ούτε παραγωγικότητα με εξωστρέφεια αλλά και ούετ δικό μας νόμισμα. Βέβαια είναι ωραίο να βλέπεις και κάπιοες άλλες επιλογές. Οι λύσεις όμως δεν πείθουν γιατί βασίζονται σε ένα σύστημα που από μόνο του δεν συντηρείται. Ψάχνουν αίτια στον φιλελευθερισμό αλλά όχι εκεί που πρέπει. Για να δεις τα αίτια πρέπει να ψάξεις πιο βαθιά. Εύγε όμως γιατί είναι η πρώτη ελληνική προσπάθεια.
Υπάρχει ένας πολύ απλός έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβεις αν κάποιος κάνει καλά τη δουλειά του : το κυνηγητό που τρώει από τα καθάρματα της σαπίλας της πολιτικής ζωής της χώρας.
Συμπέρασμα : Ο Χατζηστεφάνου , στα χνάρια του Κούλογλου, έκανε εξαιρετική δουλειά. Ίσως να μην αγγίζει την τελειότητα γιατί τότε θα έβλεπε τα ραδίκια ανάποδα.
Σε τέτοιους λειτουργούς και υπερασπιστές των ελευθεριών μας μέσω της δουλειάς τους, ελάχιστος φόρος τιμής είναι η υπεράσπισή τους από όλους εμάς τους απλούς «βολεμένους» και μη, ενισχυμένου του αγώνα μας από το Ελληνικό φιλότιμο ανταπόδοσης της προσφοράς τέτοιων ανθρώπων.
Πώς?
Πολύ εύκολα :
ξοδεύοντας 1 – 2 ΏΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΖΕΡΗ ΖΩΟΥΛΑ ΜΑΣ παρευρισκόμενοι ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ώστε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στα φιλοΜνημονιακά καθάρματα και στους σπογγοκωλάριους «συναδέλφους» τους, αλήτες – ρουφιάνους δημοσιογράφους, που αμαυρώνουν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και της έγκυρης ενημέρωσης.
Ο δρόμος προς την ελευθερία και την πρόοδο στρώνεται με μικρές πετρούλες. Η συγκέντρωση (όπως και κάθε συγκέντρωση κάτω των 300.000 ατόμων) έχει ΚΑΙ συμβολικό χαρακτήρα.
Τί νόημα έχει κάποιο είδος συμπαράστασης σε τέτοιους ανθρώπους, τύπου «μπράβο και ξαναμπράβο αλλά βγάλτα πέρα μόνος σου».
Δεν κερδίζονται με απραξία οι μάχες.
Υπάρχει κάτι πιο σημαντικο τούτες τις δύσκολες, και καθοριστικές για το μέλλον, μέρες ?
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόλυση του Άρη Χατζηστεφάνου
http://www.facebook.com/event.php?eid=199402350091361