Αποχαιρετισμός στα όπλα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή που όλοι σ’ αυτή τη χώρα μιλούσαμε για το σκάνδαλο των ομολόγων, εννοώντας την αγορά από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία 8 δομημένων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ύψους 1,8 δις ευρώ. Όλα αυτά έγιναν την περίοδο 2005 – 2007 και διερευνήθηκαν από Εξεταστική Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας ομόφωνα αποφάσισε την 22.6.2010 η ολομέλεια της Βουλής.

Τον Νοέμβριο του 2010, μετά από την εξέταση 72 συνολικά μαρτύρων και την αποχώρηση της ΝΔ (μολονότι είχε ψηφίσει υπέρ της σύστασής της) η Επιτροπή εξέδωσε πόρισμα. Ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν προμηθευθεί τέτοια ομόλογα ήταν και το ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο συντάξεων προσωπικού εφημερίδων Αθηνών Θεσ/νίκης), που είχε αγοράσει από τη χρηματιστηριακή εταιρεία TROILOS ομόλογο αξίας 130 εκ. ευρώ, εικοσαετούς διάρκειας (έκδοση 10.7.2006 – λήξη 10.7.2026).

Την Τρίτη (3.5) ανακοινώθηκε επισήμως από το νυν Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνο Σόμπολο, ότι ολοκληρώνοντας την τρίτη θητεία του στο αξίωμα αποφάσισε να μη θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές της Ενωσης Συντακτών που θα γίνουν στις 25 και 26 του μηνός. Στον απολογισμό που επιχειρεί με την ευκαιρία της αποχώρησής του, αναφέρει μεταξύ των επιτυχιών που σημείωσε ο ίδιος κι η παράταξή του: «Όλοι θυμάστε το ομόλογο των 130.000.000 ευρώ του ΤΣΠΕΑΘ και τον θόρυβο που είχε προκληθεί από τα χρήματα που έχασαν τα Ταμεία των εργαζομένων όλης της χώρας. Συνάδελφοι φώναζαν κι έλεγαν ότι χάσαμε τα λεφτά μας ή ότι χάσαμε μεγάλο μέρος του ποσού. Αθόρυβα, ψύχραιμα αλλά με αποφασιστικές κινήσεις καταφέραμε να πάρουμε πίσω τα 130.000.000 και επιπλέον ένα ποσό ύψους 3.100.000 ευρώ, τη στιγμή που άλλοι κλάδοι εργαζομένων έχασαν τεράστια ποσά».

Δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση ποιές ήταν αυτές οι κινήσεις που αθόρυβα και ψύχραιμα έπεισαν το ελληνικό δημόσιο να προεξοφλήσει (επιλεκτικά) ομόλογο που έληγε μετά από πολλά χρόνια, φέρνοντας πίσω στο Ταμείο όχι μόνο τα χρήματα που διέθεσε για την απόκτηση του ομολόγου αλλά επιπλέον και (τόκους;) 3,1 εκ ευρώ. Την ενημέρωση αυτή αναμένουμε τόσο από τον απερχόμενο Πρόεδρο όσο και τους υπουργούς που υπέγραψαν για την προεξόφληση ή ό,τι άλλο έγινε. Οι τελευταίοι ας προσθέσουν και δυό λόγια, αν έγινε κάτι αντίστοιχο και για άλλα ταμεία (και ποιά).

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s