Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ…Kόλπα, μπλόφες, στοιχήματα και η ρίψη της ελληνικής «ευρωβόμβας».

Πολύ ευρύτερες – και πραγματικές – διαστάσεις φαίνεται να έχει το θέμα του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας του περιοδικού Spiegel, από αυτές που δίνουν στην κυβέρνηση περί «προβοκάτσιας» κλπ.

Όσο περνούν οι ώρες τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι το δημοσίευμα είχε μεγάλη δόση αληθείας τουλάχιστον ως προς την επιφάνεια, την βιτρίνα του θέματος, δηλαδή την συζήτηση από την ελληνική κυβέρνηση πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής της στην δραχμή.

Μπορεί η όλη ιστορία να αποδείχθηκε «χονδροειδής» ανακρίβεια ότι χθες το βράδυ θα αποφασιζόταν η ελληνική πρόθεση εξόδου από το ευρώ, αλλά όπως αναφέρουν απόλυτα διακριβωμένες πληροφορίες από τουλάχιστον δύο δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα, υπάρχει μεγάλη δόση αληθείας σε όλα τα υπόλοιπα: Όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει προς την Γερμανία πρόθεση εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει «κατανόηση» των ελληνικών θέσεων.

Όντως η «απειλή» αυτή έχε γίνει πιστευτή από την Γερμανία, εξ ου και η προετοιμασία της σχετικής μελέτης Σόϊμπλε με τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Χθες το βράδυ δεν επρόκειτο να συζητηθεί η ελληνική «απειλή», αλλά το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης, το επιτόκιο και η ομογενοποίηση των όρων του Μνημονίου με τους όρους που Ιρλανδία και Πορτογαλία δέχθηκαν τα δικά τους Μνημόνια.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι πέρσι δέθηκε «χειροπόδαρα» με όρους εκτός πραγματικότητας ή τουλάχιστον οι μετέπειτα εξελίξεις την οδήγησαν να αντιληφθεί ότι οι όροι που έχει δεχθεί θα οδηγήσουν πρώτα το πολιτικό σύστημα σε κατάρρευση και δεύτερον την χώρα σε μείζονα αναταραχή. Και τώρα προσπαθεί να αλλάξει αυτούς τους όρους. Aυτή είναι η «καλή» για την κυβέρνηση εκδοχή. 

Αυτό που έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις, είναι ότι χθες το βράδυ κανείς δεν ήξερε για την σύσκεψη. Αναζητήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αλλά είχε κλειστό το κινητό του. Όταν το άνοιξε δεν απαντούσε, αλλά έβγαινε … αυτόματος τηλεφωνητής στα γαλλικά! Που σημαίνει ότι όντως ήταν στο Λουξεμβούργο, όντως γινόταν σύσκεψη και από εκεί κει πέρα βέβαια έγινε … χαμός αφού πλέον ο φόβος η Ελλάδα να ξυπνήσει με δραχμή, γινόταν πιστευτός.

Τελικά η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά – έστω και με 75 λεπτά καθυστέρηση μετά την ανάρτησή του – το δημοσίευμα και μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών μίλησε για “προβοκάτσια” αλλά πλέον το πρόβλημα αξιοπιστίας του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετά από ψεύδη και διαψεύσεις 18 μηνών που … διαψεύσθηκαν από τα γεγονότα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό…

Μέσα σε όλα αυτά να πούμε και κάτι που έχει διακριβωθεί με σαφήνεια από την αρχή της κρίσης τον Ιανουάριο του 2010: Ισχυροί «παίκτες» κερδοσκοπικών κεφαλαίων είναι πλασσαρισμένοι είτε οι ίδιοι, είτε «δικοί τους άνθρωποι» στον ελληνικό κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και στον μηχανισμό αποφάσεων των Βρυξελλών. Τι σημαίνει αυτό: Το στοίχημα «πάει σύνεφο» στη πλάτη της χώρας.

Οι διάφορες δηλώσεις και εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αρκεί για να βγεί «χαρτζηλίκι» 50-100 εκατ. ευρώ την ημέρα! Η χθεσινή διαρροή των ελληνικών απειλών έδωσε 1% στο δολάριο έναντι του ευρώ. Όποιος γνώριζε από το πρωί το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και στοιχημάτιζε π.χ. δέκα εκατομμύρια ευρώ – και μάλιστα «αέρα» -σε άνοδο του δολαρίου εντός της ημέρας, αυτή την στιγμή είναι πολύ-πολύ πλούσιος…

Στην Ευρώπη και ειδικά στην κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Τον θεωρούν, ας πούμε περιφραστικά «πιο κοντά στις ΗΠΑ, παρά στην Ευρώπη». Το γεγονός ότι ο Τίμοθι Γκάϊτνερ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στο ταξίδι-αστραπή που είχε τον περασμένο Μάρτιο στην Γερμανία ζήτησε από τον Σόϊμπλε να «χαλαρώσουν» την πίεση προς την Ελλάδα και να της δώσουν την ευκαιρία να αναπτυχθεί, αντί να ζητάνε συνέχεια νέα μέτρα, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ανοικτή γραμμή» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, «πίσω από την πλάτη» του Βερολίνου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εδώ που τα λέμε, η μπλόφα – γιατί περί μπλόφας πρόκειται, σε αυτή την φάση τουλάχιστον – της απειλής εξόδου από το ευρώ, είναι πολύ μεγάλη για να στήθηκε μόνο από την Αθήνα.

Το αμερικανικό «άρωμα» υπάρχει παντού. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Ελλάδα. Αν καταρρεύσει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό οι πρώτες που θα χάσουν γεωπολιτικά και οι πρώτες των οποίων τα γεωστρατηγικά προνόμια θα αμφισβητηθούν εντός Ελλάδος, είναι οι ΗΠΑ. Το ίδιο έγινε και το 1974 και τα «τραύματα» ακόμα δεν έχουν επουλωθεί.

Πέρα από το γεωστρατηγικό, υπάρχει και το πρακτικό μέρος της υπόθεσης: Αυτά που πρεσβεύει η Γερμανία για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Νέοι φόροι, νέα μέτρα, ανεργία, αδιαφορία για την περιορισμένη ρευστότητα, με απλά λόγια σκληρή δημοσιονομική πολιτική, είναι το γερμανικό μοντέλο. Αντίθετα οι Αμερικανοί θεωρούν ότι «πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στην Ελλάδα για να προχωρήσει σε ανάπτυξη και εν συνεχεία να αναζητηθεί η αποπληρωμή του χρέους».

Αναφορικά με τα σενάρια περί επιστροφής στην δραχμή ή καλύτερα τις ελληνικές απειλές (με συμβούλους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους) αυτά μιλάνε για επιστροφή στην δραχμή με ισοτιμία 1:1 δραχμής και ευρώ. Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει απλά σε … κάψιμο της χώρας. Ακόμα και το -30% θα μπορούσε να έχει σεισμικά αποτελέσματα. Φαντασθείτε κάποιον οικογενειάρχη με αποταμιεύσεις μιας ζωής 100.000 ευρώ στην τράπεζα, να ξυπνούσε την Δευτέρα το πρωί και να είχε … 70.000 δραχμές!

Ποιος θα τον αδικούσε αν τα διέθετε για … την αγορά ενός ΑΚ-47 προς άμεση χρήση κατά όσων θεωρούσε υπεύθυνους για την εξέλιξη αυτή; Άρα το επικρατέστερο σενάριο μιλούσε για ισοτιμία 1:1, αλλά η αγορά θα διόρθωνε άμεσα, το πολύ εντός μίας ή δύο εβδομάδων, την ισοτιμία σε επίπεδο 1:2 δηλαδή στην ισοτιμία που έχει σήμερα το ευρώ με την τουρκική λίρα.

“Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμηση του νέου (ελληνικού) εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ”, σημειώνεται στην έκθεση Σόϊμπλε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νέο νόμισμα θα έχανε σχεδόν το 50% της αξίας του, κάτι που θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το επιτελείου του Β.Σόιμπλε υπολόγισε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί στο 200% επί του ΑΕΠ μετά από μια τέτοια υποτίμηση. Εκεί η Ελλάδα θα πρότεινε «κούρεμα» περί το 60% του χρέους. Βέβαια φανταστείτε τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό τομέα: Έχουν δανείσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε ευρώ και θα κληθούν να εισπράξουν υποτιμημένες δραχμές!

Το κόλπο είναι πολύ μεγάλο για να είναι ελληνικής έμπνευσης και εκτέλεσης.

Αλλά παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα, την Δευτέρα στα γκισέ των τραπεζών αναμένονται σκηνές πανικού…

Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ

Τι ανέφερε το μυστικό έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

Ένα χρόνο μετά τη διάσωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα προσαρμογής μόνο εμπιστοσύνη δεν έδωσε στις αγορές, καθώς πλέον έχει τεθεί επί τάπητος τόσο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο και η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Αν και η τελευταία λύση είναι από απαγορευτική έως μη εφικτή (νομικά και οικονομικά), ωστόσο το ότι έχει μπει στην ατζέντα των συζητήσεων και κυρίως από τη γερμανική πλευρά προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, στη μυστική συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργου εμφανίστηκε να είχε στην κατοχή του έκθεση με τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τι έλεγε αυτό το έγγραφο; “Η απόρριψη του ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, και η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε σοβαρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, τόσο που ενδεχομένως να έφτανε έως και το 50%, προκαλώντας αυτόματα μία δραστική αύξηση του χρέους. Η άνοδος του ελλείμματος ενδεχομένως να έφτανε ακόμη και στο 200% του ΑΕΠ, με την αναδιάρθρωση πλέον να φαντάζει αναπόφευκτη. Η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε”.

Στο έγγραφο δεν ήταν ξεκάθαρο εάν είναι νομικά εφικτή μία τέτοια υπόθεση. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα πρέπει να βγει από το ευρύτερο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο εάν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης θα δέχονταν μία τέτοια εξέλιξη, αφού οι συσχετίσεις και η αρνητική αλληλεπίδραση θα ήταν μεγάλη.

“Η συναλλαγματική μετατροπή θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες κεφαλαίου”, αναφέρει το γερμανικό έγγραφο, ενώ προβλέπει και την επιβολή ορίων στις συναλλαγές για να αποτρέψει η ελληνική κυβέρνηση πιθανή μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων εκτός της χώρας. Το τελευταίο όμως έρχεται σε αντίθεση με τις νομικές και κατοχυρωμένες ελευθερίες που ισχύουν εντός της ΕΕ, και ιδιαίτερα σε εκείνες που αναφέρονται στην ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων.

Μία από τις βασικότερες επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι και ο πλήρης αποκλεισμός της από την αγορά. Ο κίνδυνος όμως μετάδοσης της κρίσης θα προκαλούσε τα ίδια προβλήματα και στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ζώνης, με αποτέλεσμα και αυτές να αποκλειστούν ολοκληρωτικά ή εν μέρει από τις αγορές. “Ο κίνδυνο μετάδοσης είναι μεγάλος” αναφέρει ο έγγραφο του Σόιμπλε.

H επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες και τις τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές. Η κεφαλαιακή βάση θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και χρεοκοπία ορισμένων τραπεζών. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να εγγράψουν σημαντικές ζημίες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων και χορηγήσεων που σχετίζονται με τη χώρα.

Ανεπηρέαστη δε θα μείνει ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διαθέτει στα χαρτοφυλάκια της ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα δεν θα μείνουν οι επιπτώσεις μόνο στη διαγραφή μεγάλου μέρους των ομολόγων, αλλά θα επεκταθεί και στις εγγυήσεις που διακρατεί μέσω του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

Το έγγραφο του Σόιμπλε αναφέρει ότι η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. Ευρώ, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη του το ότι η ποσόστωση της Γερμανίας είναι στο 27%, οι ζημιές που θα κληθεί να καλύψει η χώρα θα είναι μεγάλες.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αποποιηθούν μέρος των απαιτήσεων τους, καταλήγει το έγγραφο.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s