Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά: ομιλία στην Γενεύη – 24.05.2011

TRUELIES:

Ο Τίτλος θα μπορούσε να είναι » ΜΑΖΙ ΤΑ ΞΑΝΑΦΓΑΜΕ»

Την Τρίτη 24 Μαϊου διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Γενεύης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τα 30 χρόνια της Ελλάδος στην ΕΕ.
Στη εκδήλωση αυτή συμμετείχαν: ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο καθηγ. Λουκάς Τσούκαλης (πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ), ο καθ. Dusan Sidjanski (ειδικός σύμβουλος του José Baroso).

Το παρόν απόσπασμα είναι από την δευτερολογία του Θ. Πάγκαλου μετά από την υποβολή κάποιων ερωτήσεων από το κοινό.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη της Σπίθας Λωζάννης.

ΠΗΓΗ

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά: ομιλία στην Γενεύη – 24.05.2011

 1. XΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ’ ‘διότι -φανατικά πεισμένοι ότι είναι Έλληνες-»

  http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/01/blog-post_9303.html

  Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010
  ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ-ΑΛΒΑΝΙΚΑ(Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ)

  Θεόδωρος Πάγκαλος, ένας αρβανίτης απαντάει!

  Για το πόσο μοιάζουν τα αρβανίτικα με τα αλβανικά δεν θα ήθελα να πω την άποψή μου, αν και ένας αδερφικός μου φίλος κατάγεται από τον τόπο σου, την Μάνδρα Αττικής, και συνεπώς γνωρίζω την απάντηση από πρώτο χέρι. Την απάντηση μου έδωσε ένας αρβανίτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στην παρουσίαση του βιβλίου «Αρβανίτικα Τραγούδια» του Θανάση Μοραΐτη. Διαβάστε αυτά που λέει έξω από τα δόντια για άλλη μια φορά ο έλληνας πολιτικός: «Εμείς που γεννηθήκαμε σε σπίτια όπου η γιαγιά μας μιλούσε αυτή τη γλώσσα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι -όπως λένε οι εθναμύντορες σήμερα- ελληνικά με λίγες ξένες λέξεις. Είναι αλβανικά κανονικά του 14ου αιώνα. Αυτό το πιστοποιούν εξάλλου και οι σημερινοί μορφωμένοι μετανάστες Αλβανοί, οι οποίοι, όταν πηγαίνουν στα Μεσόγεια, λένε «μα εσείς μιλάτε αρχαία αλβανικά». Κι αυτό είναι πολύ γνωστό από γλωσσολογική άποψη, διότι αυτοί οι Αρβανίτες του 14ου αιώνα που ήλθαν στα νότια της Βαλκανικής μέσα στα πλαίσια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, είδαν τη γλώσσα τους -το ιδίωμά τους- να εξελίσσεται στα ελληνικά, στην πιο σύνθετη και πιο εμπεριστατωμένη γλώσσα, και ό,τι παρέμεινε μέχρι την εποχή μας στο λεξιλόγιό τους ήταν αυτό το παλιό ιδίωμα, το οποίο μιλάγανε τόσους αιώνες πριν στην περιοχή.

  Αυτή είναι κάπως σαν μια χαμένη πατρίδα για μας, γιατί είναι ένας ολόκληρος πολιτισμός, τον οποίο χάνουμε, όχι βέβαια κάτω από καμιά καταπίεση, γιατί κανείς δεν μας καταπίεζε. Ποιος άλλωστε θα καταπίεζε τους Αρβανίτες στην Ελλάδα; Οι Αρβανίτες ηγούνται της Ελλάδας. Συνήθως τα επαγγέλματα που ασκούν είναι πρωθυπουργοί, στρατηγοί, ναύαρχοι, κ.λπ. Και είναι και ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας, επομένως πλούτισαν από τη μεγάλη αξία που έλαβαν τα χωράφια τους ως οικόπεδα.

  Αλλά οι ίδιοι εφόνευσαν το παρελθόν τους, διότι -φανατικά πεισμένοι ότι είναι Έλληνες- με τη βοήθεια των γλωσσαμυντόρων και των δασκάλων εγκατέλειψαν και εξαφάνισαν το γλωσσικό αυτό ιδίωμα, το οποίο πια κανείς δεν μιλάει, τουλάχιστον από την ηλικία μου και κάτω».

  http://www.topapi.gr/oldversion/229w.html

 2. Δεν δικαιούται δια να ομιλεί ο κύριος αυτός. Οι σύγχρονοι Έλληνες αρβανίτικης καταγωγής αγαπούν βαθειά την Ελλάδα, είναι Έλληνες και είναι αυτοί που βοήθησαν στην απελευθέρωσή της. Ναι, είναι αλβανικά του 140υ αιώνα, αλλά οι σημερινοί αρβανίτες είναι Έλληνες αρβανίτικης καταγωγής που, σε καμιά περίπτωση, θα μιλούσαν για την Ελλάδα σαν τον Πάγκαλο, και θα άφηναν τη σημαία να την πάρει ο αέρας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s