Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ…Kόλπα, μπλόφες, στοιχήματα και η ρίψη της ελληνικής «ευρωβόμβας».

Πολύ ευρύτερες – και πραγματικές – διαστάσεις φαίνεται να έχει το θέμα του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας του περιοδικού Spiegel, από αυτές που δίνουν στην κυβέρνηση περί «προβοκάτσιας» κλπ.

Όσο περνούν οι ώρες τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι το δημοσίευμα είχε μεγάλη δόση αληθείας τουλάχιστον ως προς την επιφάνεια, την βιτρίνα του θέματος, δηλαδή την συζήτηση από την ελληνική κυβέρνηση πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής της στην δραχμή.

Μπορεί η όλη ιστορία να αποδείχθηκε «χονδροειδής» ανακρίβεια ότι χθες το βράδυ θα αποφασιζόταν η ελληνική πρόθεση εξόδου από το ευρώ, αλλά όπως αναφέρουν απόλυτα διακριβωμένες πληροφορίες από τουλάχιστον δύο δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα, υπάρχει μεγάλη δόση αληθείας σε όλα τα υπόλοιπα: Όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει προς την Γερμανία πρόθεση εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει «κατανόηση» των ελληνικών θέσεων.

Όντως η «απειλή» αυτή έχε γίνει πιστευτή από την Γερμανία, εξ ου και η προετοιμασία της σχετικής μελέτης Σόϊμπλε με τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Χθες το βράδυ δεν επρόκειτο να συζητηθεί η ελληνική «απειλή», αλλά το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης, το επιτόκιο και η ομογενοποίηση των όρων του Μνημονίου με τους όρους που Ιρλανδία και Πορτογαλία δέχθηκαν τα δικά τους Μνημόνια.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι πέρσι δέθηκε «χειροπόδαρα» με όρους εκτός πραγματικότητας ή τουλάχιστον οι μετέπειτα εξελίξεις την οδήγησαν να αντιληφθεί ότι οι όροι που έχει δεχθεί θα οδηγήσουν πρώτα το πολιτικό σύστημα σε κατάρρευση και δεύτερον την χώρα σε μείζονα αναταραχή. Και τώρα προσπαθεί να αλλάξει αυτούς τους όρους. Aυτή είναι η «καλή» για την κυβέρνηση εκδοχή.

Αυτό που έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις, είναι ότι χθες το βράδυ κανείς δεν ήξερε για την σύσκεψη. Αναζητήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αλλά είχε κλειστό το κινητό του. Όταν το άνοιξε δεν απαντούσε, αλλά έβγαινε … αυτόματος τηλεφωνητής στα γαλλικά! Που σημαίνει ότι όντως ήταν στο Λουξεμβούργο, όντως γινόταν σύσκεψη και από εκεί κει πέρα βέβαια έγινε … χαμός αφού πλέον ο φόβος η Ελλάδα να ξυπνήσει με δραχμή, γινόταν πιστευτός.

Τελικά η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά – έστω και με 75 λεπτά καθυστέρηση μετά την ανάρτησή του – το δημοσίευμα και μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών μίλησε για “προβοκάτσια” αλλά πλέον το πρόβλημα αξιοπιστίας του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετά από ψεύδη και διαψεύσεις 18 μηνών που … διαψεύσθηκαν από τα γεγονότα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό…

Μέσα σε όλα αυτά να πούμε και κάτι που έχει διακριβωθεί με σαφήνεια από την αρχή της κρίσης τον Ιανουάριο του 2010: Ισχυροί «παίκτες» κερδοσκοπικών κεφαλαίων είναι πλασσαρισμένοι είτε οι ίδιοι, είτε «δικοί τους άνθρωποι» στον ελληνικό κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και στον μηχανισμό αποφάσεων των Βρυξελλών. Τι σημαίνει αυτό: Το στοίχημα «πάει σύνεφο» στη πλάτη της χώρας.

Οι διάφορες δηλώσεις και εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αρκεί για να βγεί «χαρτζηλίκι» 50-100 εκατ. ευρώ την ημέρα! Η χθεσινή διαρροή των ελληνικών απειλών έδωσε 1% στο δολάριο έναντι του ευρώ. Όποιος γνώριζε από το πρωί το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και στοιχημάτιζε π.χ. δέκα εκατομμύρια ευρώ – και μάλιστα «αέρα» -σε άνοδο του δολαρίου εντός της ημέρας, αυτή την στιγμή είναι πολύ-πολύ πλούσιος…

Στην Ευρώπη και ειδικά στην κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Τον θεωρούν, ας πούμε περιφραστικά «πιο κοντά στις ΗΠΑ, παρά στην Ευρώπη». Το γεγονός ότι ο Τίμοθι Γκάϊτνερ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στο ταξίδι-αστραπή που είχε τον περασμένο Μάρτιο στην Γερμανία ζήτησε από τον Σόϊμπλε να «χαλαρώσουν» την πίεση προς την Ελλάδα και να της δώσουν την ευκαιρία να αναπτυχθεί, αντί να ζητάνε συνέχεια νέα μέτρα, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ανοικτή γραμμή» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, «πίσω από την πλάτη» του Βερολίνου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εδώ που τα λέμε, η μπλόφα – γιατί περί μπλόφας πρόκειται, σε αυτή την φάση τουλάχιστον – της απειλής εξόδου από το ευρώ, είναι πολύ μεγάλη για να στήθηκε μόνο από την Αθήνα.

Το αμερικανικό «άρωμα» υπάρχει παντού. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Ελλάδα. Αν καταρρεύσει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό οι πρώτες που θα χάσουν γεωπολιτικά και οι πρώτες των οποίων τα γεωστρατηγικά προνόμια θα αμφισβητηθούν εντός Ελλάδος, είναι οι ΗΠΑ. Το ίδιο έγινε και το 1974 και τα «τραύματα» ακόμα δεν έχουν επουλωθεί.

Πέρα από το γεωστρατηγικό, υπάρχει και το πρακτικό μέρος της υπόθεσης: Αυτά που πρεσβεύει η Γερμανία για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Νέοι φόροι, νέα μέτρα, ανεργία, αδιαφορία για την περιορισμένη ρευστότητα, με απλά λόγια σκληρή δημοσιονομική πολιτική, είναι το γερμανικό μοντέλο. Αντίθετα οι Αμερικανοί θεωρούν ότι «πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στην Ελλάδα για να προχωρήσει σε ανάπτυξη και εν συνεχεία να αναζητηθεί η αποπληρωμή του χρέους».

Αναφορικά με τα σενάρια περί επιστροφής στην δραχμή ή καλύτερα τις ελληνικές απειλές (με συμβούλους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους) αυτά μιλάνε για επιστροφή στην δραχμή με ισοτιμία 1:1 δραχμής και ευρώ. Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει απλά σε … κάψιμο της χώρας. Ακόμα και το -30% θα μπορούσε να έχει σεισμικά αποτελέσματα. Φαντασθείτε κάποιον οικογενειάρχη με αποταμιεύσεις μιας ζωής 100.000 ευρώ στην τράπεζα, να ξυπνούσε την Δευτέρα το πρωί και να είχε … 70.000 δραχμές!

Ποιος θα τον αδικούσε αν τα διέθετε για … την αγορά ενός ΑΚ-47 προς άμεση χρήση κατά όσων θεωρούσε υπεύθυνους για την εξέλιξη αυτή; Άρα το επικρατέστερο σενάριο μιλούσε για ισοτιμία 1:1, αλλά η αγορά θα διόρθωνε άμεσα, το πολύ εντός μίας ή δύο εβδομάδων, την ισοτιμία σε επίπεδο 1:2 δηλαδή στην ισοτιμία που έχει σήμερα το ευρώ με την τουρκική λίρα.

“Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμηση του νέου (ελληνικού) εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ”, σημειώνεται στην έκθεση Σόϊμπλε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νέο νόμισμα θα έχανε σχεδόν το 50% της αξίας του, κάτι που θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το επιτελείου του Β.Σόιμπλε υπολόγισε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί στο 200% επί του ΑΕΠ μετά από μια τέτοια υποτίμηση. Εκεί η Ελλάδα θα πρότεινε «κούρεμα» περί το 60% του χρέους. Βέβαια φανταστείτε τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό τομέα: Έχουν δανείσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε ευρώ και θα κληθούν να εισπράξουν υποτιμημένες δραχμές!

Το κόλπο είναι πολύ μεγάλο για να είναι ελληνικής έμπνευσης και εκτέλεσης.

Αλλά παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα, την Δευτέρα στα γκισέ των τραπεζών αναμένονται σκηνές πανικού…(defencenet.gr)

Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ

Τι ανέφερε το μυστικό έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

Ένα χρόνο μετά τη διάσωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα προσαρμογής μόνο εμπιστοσύνη δεν έδωσε στις αγορές, καθώς πλέον έχει τεθεί επί τάπητος τόσο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο και η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Αν και η τελευταία λύση είναι από απαγορευτική έως μη εφικτή (νομικά και οικονομικά), ωστόσο το ότι έχει μπει στην ατζέντα των συζητήσεων και κυρίως από τη γερμανική πλευρά προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, στη μυστική συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργου εμφανίστηκε να είχε στην κατοχή του έκθεση με τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τι έλεγε αυτό το έγγραφο; “Η απόρριψη του ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, και η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε σοβαρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, τόσο που ενδεχομένως να έφτανε έως και το 50%, προκαλώντας αυτόματα μία δραστική αύξηση του χρέους. Η άνοδος του ελλείμματος ενδεχομένως να έφτανε ακόμη και στο 200% του ΑΕΠ, με την αναδιάρθρωση πλέον να φαντάζει αναπόφευκτη. Η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε”.

Στο έγγραφο δεν ήταν ξεκάθαρο εάν είναι νομικά εφικτή μία τέτοια υπόθεση. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα πρέπει να βγει από το ευρύτερο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο εάν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης θα δέχονταν μία τέτοια εξέλιξη, αφού οι συσχετίσεις και η αρνητική αλληλεπίδραση θα ήταν μεγάλη.

“Η συναλλαγματική μετατροπή θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες κεφαλαίου”, αναφέρει το γερμανικό έγγραφο, ενώ προβλέπει και την επιβολή ορίων στις συναλλαγές για να αποτρέψει η ελληνική κυβέρνηση πιθανή μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων εκτός της χώρας. Το τελευταίο όμως έρχεται σε αντίθεση με τις νομικές και κατοχυρωμένες ελευθερίες που ισχύουν εντός της ΕΕ, και ιδιαίτερα σε εκείνες που αναφέρονται στην ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων.

Μία από τις βασικότερες επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι και ο πλήρης αποκλεισμός της από την αγορά. Ο κίνδυνος όμως μετάδοσης της κρίσης θα προκαλούσε τα ίδια προβλήματα και στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ζώνης, με αποτέλεσμα και αυτές να αποκλειστούν ολοκληρωτικά ή εν μέρει από τις αγορές. “Ο κίνδυνο μετάδοσης είναι μεγάλος” αναφέρει ο έγγραφο του Σόιμπλε.

H επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες και τις τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές. Η κεφαλαιακή βάση θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και χρεοκοπία ορισμένων τραπεζών. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να εγγράψουν σημαντικές ζημίες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων και χορηγήσεων που σχετίζονται με τη χώρα.

Ανεπηρέαστη δε θα μείνει ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διαθέτει στα χαρτοφυλάκια της ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα δεν θα μείνουν οι επιπτώσεις μόνο στη διαγραφή μεγάλου μέρους των ομολόγων, αλλά θα επεκταθεί και στις εγγυήσεις που διακρατεί μέσω του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

Το έγγραφο του Σόιμπλε αναφέρει ότι η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. Ευρώ, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη του το ότι η ποσόστωση της Γερμανίας είναι στο 27%, οι ζημιές που θα κληθεί να καλύψει η χώρα θα είναι μεγάλες.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αποποιηθούν μέρος των απαιτήσεων τους, καταλήγει το έγγραφο.

ΠΗΓΗ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ…Kόλπα, μπλόφες, στοιχήματα και η ρίψη της ελληνικής «ευρωβόμβας».

  1. Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Μάριο Blejer ΛΕΕΙ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ….
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ .
    η «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη».

    Με το Mario Blejer, πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής
    Φωτογραφία στο διαδίκτυο
    http://ei.marketwatch.com/Multimedia/2011/06/09/Photos/MD/MW-AK688_blejer_20110609103045_MD.jpg?uuid=19054686-92a5-11e0-ae1c-002128049ad6

    From HEIL GAP
    ΛΟΝΔΙΝΟ (MarketWatch) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη σθεναρά αντίθεσή της στην κυρίαρχη αναδιάρθρωση του χρέους στην Ευρώπη, κάνει μια κακή κατάσταση ακόμη χειρότερη. , Απειλώντας να αποσύρει τη στήριξή των τραπεζών σε χώρες όπως η Ελλάδα, εφόσον αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, η ΕΚΤ είναι η ηθική αυτουργός στην προτροπή για μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες.

    Το επιχείρημα ότι τα Ελληνικά χρεόγραφα δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο σε τέτοιες περιπτώσεις , με μεγάλη δυσκολία δικαιολογεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποσταθεροποιητικό βήμα. Η ΕΚΤ είναι ουσιαστικά ο δανειστής έσχατης ανάγκης, για τις τράπεζες. Αν οι καταθέτες, πιστέψουν ότι είναι έτοιμη να παραιτηθεί από κάθε υποστήριξη , τότε θα αποσύρουν τα χρήματα από τις τράπεζες – και εμείς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό-τροφοδοτώντας τον φαύλο αυτό κύκλο .

    Το πρόβλημα του χρέους των περιφερειακών Ευρωπαϊκών κρατών είναι διαρθρωτικό. Δεν μπορεί να λυθεί με την συσσώρευση του χρέους για το χρέος. Υπάρχει μια αναλογία για ένα σύστημα Ponzi, βάσει του οποίου θα πρέπει συνεχώς να καταβάλλονται περισσότερα χρήματα για να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα της πυραμίδες . Ο λόγος χρέους / ΑΕΠ αυξάνεται με τον καιρό, επειδή συνάπτονται νέα δάνεια που χορηγούνται δια την πληρωμή των παλαιών χρεών και να χρηματοδοτήσουν τα φορολογικό ελλείμματα .

    Επιπλέον, το μερίδιο του χρέους συνεχίζει να αυξάνεται και τελικά οι φορολογούμενοι να χρεώνονται το πλήρες κόστος της προσαρμογής.

    «Δεν υπάρχει λύση χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που σημαίνει, χωρίς ευφημισμούς, προεπιλογή.»

    Φωτογραφία στο διαδίκτυο

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι στιγμής δεν έχει καλές επιδόσεις στο περιφερική Ευρώπη. Μα και που είχε ξανακουστεί ΔΝΤ σε χώρα της ΟΝΕ
    ( ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης )
    Ήταν το άθλιο πείραμα ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ οι όποιοι δια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ κατάφεραν ώστε να διαλύσουν την πατρίδα μας .

    Ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει εκ νέου στις πιστωτικές αγορές του ιδιωτικού τομέα το επόμενο έτος. Αυτό είναι αδύνατο , τα προγράμματα βασίζονται σε πλασματικά «σενάρια βιωσιμότητας του χρέους» που αγνοούν πως οδηγούν σε ύφεση τις χώρες που δεν έχουν καμία πιθανότητα ξεπεράσματος του χρέους τους.

    Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή. Είναι χρήσιμο ως μια βραχυπρόθεσμη προσωρινή λύση και για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αλλά η πώληση των περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του χρέους, ( είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό ότι οι τιμές θα είναι εξευτελιστικές ) . Αν δεν υπάρχει ζήτηση για ελληνικό χρέος, τότε δεν μπορεί να υπάρχει και ζήτηση για ελληνικές μετοχές. ( ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες , απλώς θα το διατυπώσουμε ως εξής . ΧΑΜΗΛΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ = ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ( α ρε κουφάλα νεκροθάφτη )

    Η εμπειρία Της Αργεντινής κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα είναι διαφωτιστική. Είναι τα διδάγματα της Λατινικής Αμερικής της αναδιάρθρωσης του χρέους το 1980 και, επίσης, του Μεξικό το 1994. Η δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι καίριας σημασίας και απαραίτητες προϋποθέσεις, και η ιδιωτικοποίηση μπορεί να παίξει έναν μικρό ρόλο, αλλά δεν υπάρχει λύση χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που σημαίνει, χωρίς ευφημισμούς, « προεπιλογή » . Αυτό θα πρέπει να γίνει , χωρίς έντονη αντιπαράθεση (non confrontational) και κατά το δυνατό φιλικότερο.
    ====
    Ωστόσο, ΧΩΡΙΣ σημαντικές ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ του υφιστάμενου ΧΡΕΟΥΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ.
    Φωτογραφία στο διαδίκτυο aam_admi_roller_coaster

    Σε αντίθεση με την άποψη που είχε διατυπώσει η ΕΚΤ, είναι ευκολότερο να ανακτήσουμε την πιστωτική μας πρόσβαση στην αγορά μετά από μια σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του χρέους, καθώς έδειξε η εμπειρία στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή . Σήμερα στην Αργεντινή μπορούν να δανειστούν με το ήμισυ των επιτοκίων που καταβάλλονται από την Ελλάδα.

    Όσον αφορά τον φόβο της μετάδοσης σε άλλες χώρες, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ η ρητή ελάφρυνση του χρέους για τα πιο-πληγέντα μέλη της ΟΝΕ μπορεί να ανακουφίσει ουσιαστικά την πίεση στην Ισπανία και τις άλλες χώρες .
    Όσον αφορά την αντίθεση της ΕΚΤ, είμαι πεπεισμένος ότι το ζήτημα δεν είναι ΕΑΝ, αλλά ΠΟΤΕ η ΕΚΤ θα κάνει μια στροφή (όπως έκανε με την αγορά ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές Μάιος 2010).

    Υπάρχει ένα καλό επιχείρημα για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, αργά ή γρήγορα. Περαιτέρω «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» είναι μια συνταγή για καταστροφή όλων . Αν δεν αποφασιστεί σύντομα ένα κατάλληλο πρόγραμμα συντονισμού και προσαρμογής σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γίνει η επομένη αναδυομένη αγορά.
    Οι Financial Times είναι ως γνωστόν ιδιοκτησίας και όργανο των συμφερόντων της παγκοσμιοποίησης ( για να γνωρίζουμε το τι παίζεται στον οικονομικό αυτό πόλεμο , που κατά κακή μας τύχη οι «εφιάλτες – νεκροθάφτες » προσέφεραν την πατρίδα μας την Ελλάδα ως το πεδίο βολής αυτού του πολέμου , συμφέροντα όμως που αυτή την στιγμή όμως για τους δικούς τους λόγους , βρίσκονται αντιμέτωπα με την πιστωτική άπατη της πυραμίδας PONZI της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα αθλία εν γένει παιχνίδια της εις βάρος της Ελλάδας .
    Φωτογραφία στο διαδίκτυο Pyramid

    Το δε δημοσίευμα αυτό ίσως ήρθε ως η αυστηρή ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο προηγούμενο δημοσίευμα της Guardian .co.UK Friday 3 June 2011 που είχε ανακοινώσει ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors αναφέρει ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε απόπειρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος ως προεπιλογή (η ημερομηνία 3 June 2011 είναι σωστή , και όχι «κάτι το ξαφνικό που έγινε σήμερα 13 Ιουνίου» όπως ανακοίνωσαν προ ολίγου στα χαζοκαναλα )
    Η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors (S & P) υποσχέθηκε την Παρασκευή να τηρεί σκληρή γραμμή, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρήσει να συγκαλύψει μια προεπιλογή της Ελλάδας για τις οφειλές της ώστε να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες από «την βάσανον» των ζημιών .
    «Μια τέτοια παράταση των προθεσμιών λήξης τους θα αποτελούσε μια προεπιλογή σύμφωνα με τα κριτήρια μας, γιατί η κυρίαρχη οφειλέτης θα πληρώνουν λιγότερο από ό, τι υπό τους αρχικούς όρους της υποχρέωσης», ανέφερε.
    debt20 Φωτογραφία στο διαδίκτυο

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι η υπαίτια των συμφορών της. Εξέδωσε, πλαστά στοιχεία για το χρέος της ώστε να μπει στη ζώνη του ευρώ, δαπάνησε αφειδώς για τους Ολυμπιακούς , δεν έλαβε υπόψη της ότι στην προσπάθεια να γίνει ανταγωνιστική δανείστηκε πάρα πολύ , οι πλουσιότεροι πολίτες της φοροδιαφεύγουν, ψήφισε ανίκανες κυβερνήσεις. Αλλά η ασυδοσία των προγραμμάτων λιτότητας φαίνεται ότι μόνο να επιδεινώνει το πρόβλημα, ενώ δια των ιδιωτικοποιήσεων (ας το θέσουμε ΩΜΑ , δια του χαρίσματος της εθνικής περιουσίας) τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα.
    ===
    ΔΙΟΤΙ Αν η ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν έχει περισσότερα έσοδα , λόγω του ότι η οικονομική βάση της χώρας ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ έχει ΣΧΕΔΟΝ καταστραφεί και εφόσον τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία του κράτους που παράγουν έσοδα (Η λίστα των πλειστηριασμών που διέρρευσε από το Reuters) ΠΩΛΗΘΟΥΝ , τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων όπως καταλαβαίνετε και των γιατρών , δασκάλων , στρατιωτικών , πυροσβεστών , δικαστικών ) καθώς και τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ των ραγδαίως εις αύξησης ποσοστών ΑΝΕΡΓΩΝ, δημιουργώντας εκατομμύρια πεινασμένων ατόμων σε όλη την χώρα , ευκόλως συμπεραίνουμε ότι τοιουτοτρόπως δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ εναντίον των διεφθαρμένων οικονομικών και πολιτικών ελίτ ή ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ δια της συνεχιζόμενης απαθείας των ελλήνων πολιτών ΤΕΛΙΚΑ απειληθεί η ιδία η ζωή των , από την ΦΤΩΧΕΙΑ την ΣΤΕΡΗΣΗ και την ΑΝΕΧΕΙΑ .
    Το άλλο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η απώλεια εσόδων. Η εικόνα θέσεων εργασίας είναι τρομερή. Οι δε Ιδιωτικοποιήσεις ως γνωστόν, λειτουργούν μόνο αν η αξία της πώλησης υπερβαίνει την παρούσα αξία των εσόδων από τα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν. Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε κάθε πώληση. Μερικές από τις προς πώληση κρατικές ελεγχόμενες εταιρείες είναι πιθανόν επιδοτηθούν στο μέλλον –( είναι ευρέως γνωστόν εις την δυτική Ευρώπη ως το πιπίλισμα των χοίρων ), αλλά και άλλες θα μπορούσαν να παράγουν και να είναι μια σημαντική ροή εσόδων για το ελληνικό θησαυροφυλάκιο.
    Οι Ιδιωτικοποιήσεις, εξελίσσονται συχνά σε μπούμερανγκ. Η βιασύνη για να πουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία χώρων όπως η Ελλάδα που παραπαίει στα πρόθυρα της αθέτησης είναι σχεδόν βέβαιο ότι προεξοφλεί ότι οι τιμές πώλησης που θα εξασφαλιστούν θα είναι τιμές «κοψοχρονιά» , που σημαίνει ότι ο κράχτης για την δήθεν μείωση του χρέους ίσως να είναι μια απάτη της ……. μαφίας , η δε πώληση να γίνετε καθαρά δια την απαλλοτρίωση των εθνικών μας πηγών και επιχειρήσεων επ ωφελεία σκοτεινών κύκλων και τελικά η μείωση του χρέους να μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη. Πωλήσεις σε τιμές ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ θα ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ μόνο την μεταφορά του πλούτου από τους φτωχούς (τους φορολογουμένους) προς τους πλούσιους

    Φωτογραφία στο διαδίκτυο ΔΕΗ

    Αλλά με την αποτυχία και έλλειψη 18-μηνών κυβέρνησης το πασοκ ψάχνει όλο και πιο επισφαλή τεχνάσματα , κάτι που θα πρέπει να δώσει σε κάποιους για να δουν ευνοϊκά την διάσωση της χωράς προφανώς ( το προφανώς διότι θέλω να είμαι προσεκτικός σε ότι γράφω , διότι τις τελευταίες εβδομάδες βρέχει μηνύσεις , γενικά το λέω τώρα ) , διαφορετικά αποτελεί την εσχάτη των προδοσιών με το θάψιμο ενός έθνους έστω και ζωντανού από τον νεκροθάφτη του ………
    Η πατρίδα μας βεβαίως χρειάζεται κάποια περικοπές δαπανών. Πρέπει απεγνωσμένα να πατάξει τους φοροφυγάδες και να θωρακίσει τις ελληνικές βιομηχανίες από τον ανταγωνισμό. Αλλά περικοπές δαπανών είπαμε και όχι περικοπές εργαζομένων, ΗΤΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ όπως και πρέπει να μεταφράζεται η κάθε μια απόλυση εργαζομένου στον ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ . ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ 150.000 απολύσεις . ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ , ανθρώπους θα απολύσετε και ο απολυόμενος δεν σκεφτήκατε « ωρε ζαγάρια » το τι στην ευχή θα απογίνει , ………………, ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ………..
    Το ζήτημα είναι, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν για συστήματα Ponzi και οικονομικές δομές των πυραμίδων, και δεν καταλαβαίνουν τίποτα για την έννοια των ενυπόθηκων δανείων (Deathbonds = Όσο νωρίτερα ο ασφαλισμένος πεθαίνει, όσο μεγαλύτερη είναι και η απόδοση – αν και εφόσον οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από το αναμενόμενο, οι επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν κακές αποδόσεις των τίτλων τους ή ακόμα και να χάσουν τα χρήματα τους ), εκδόσεις ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε . Δεν διδάσκονται τις « βασικές αρχές της τοκογλυφίας » στο πλαίσιο ενός δογματικού εκπαιδευτικού συστήματος επιβαλλομένου σε αυτές από την Ελίτ . Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι έχουν δημιουργηθεί από τη γέννησή τους για να μη σκέφτονται, να μην αντιστέκονται αλλά για να κάνουν ό, τι διδάσκονται και να μην ρωτούν τίποτα, είναι στην πραγματικότητα συνολικά σκλάβοι της εργασίας όλη τους τη ζωή . Όλα για την Ελίτ που ζει στην αγκαλιά της χλιδής και της πολυτέλειας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μόλις και μετά βίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά μικρό-έξοδα τους , που ζουν με το ελάχιστο δυνατόν, σχεδόν ως άποροι . Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει, η ελίτ οφείλει να επιστρέψει ότι έχει αρπάξει από τους φτωχούς και μάλιστα εντόκως. Είναι η χρόνια της αποπληρωμής.

    Φωτογραφία στο διαδίκτυο Death bonds

    ΟΡΙΣΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
    Στη χρηματοδότηση, αθέτησης υποχρέωσης, εννοείται όταν ο οφειλέτης δεν εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τη σύμβαση του χρέους, π.χ. Δεν έχει κάνει μια προγραμματισμένη πληρωμή, ή έχει παραβιάσει ένα συμβόλαιο δανείου (συνθήκη) της σύμβασης του χρέους.
    Η προεπιλογή είναι η αδυναμία να εξοφλήσει το δάνειο. [1] Ο χρήστης μπορεί να προκύψει αν ο οφειλέτης είναι είτε απρόθυμος ή ανίκανος να πληρώσει το χρέος τους. Αυτό μπορεί να συμβεί με όλες τις υποχρεώσεις του χρέους, συμπεριλαμβανομένων ομόλογα, υποθήκες, δάνεια, και γραμματίων.

    Ο όρος προεπιλογή θα πρέπει να διακρίνεται από όρους όπως την αφερεγγυότητα και την πτώχευση.

    * «Default» σημαίνει κατ ‘ουσίαν, ότι ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει ένα χρέος που αυτός απαιτείτο να είχε καταβάλει.
    * «Αφερεγγυότητα» είναι ένας νομικός όρος που σημαίνει ότι ένας οφειλέτης αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη του.
    * «Πτώχευση» είναι μια νομική διαπίστωση ότι επιβάλλει την εποπτεία δικαστή κατά τη διάρκεια των οικονομικών υποθέσεων εκείνων που είναι αφερέγγυες .

    ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ .
    Και για να μην κομματικοποιήσουμε αυτό το αρθρακι παρακαλώ τους φίλους αναγνώστες να γράψουν στα σχόλια παραπέμποντας μας σε σελίδες του διαδικτύου που εξηγούν το πώς ο Ιωάννης Μεταξάς έκανε εφικτή την αποφυγή πληρωμής του χρέους στο όνομα της επιβίωσης ενός ολόκληρου λαού , αυτού του λαού που λίγο αργότερα έγραψε το Αλβανικό Έπος .
    HEIL GAP ( or mind the GAP )

    Φωτογραφία στο διαδίκτυο index_html_m1a4a9778

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s