Το βλέμμα ενός εκτός Ελλάδας Ελληνα

Εγκατέλειψα την Ελλάδα προ εφταετίας. Τις καλές εποχές δηλαδή. Ολυμπιακοί, ευρωπαϊκό, Eurovision και καφάσια οι άδειες σαμπάνιες στη Μύκονο. «Που πας;», με ρωτούσαν απορημένοι οι φίλοι μου. «Πουθενά δεν θα βρεις καλύτερα!». Τώρα πια η στάση τους έχει αλλάξει. «Μη τυχόν και γυρίσεις! Καλά είσαι εκεί. Δεν παλεύεται εδώ η κατάσταση.».

Όχι, ουδεμία αίσθηση διορατικότητας είχα για τα δεινά που έμελε να ακολουθήσουν. Προφήτης δεν είμαι, πόσο δε μάλλον σοφός. Πολύ απλά δεν είχα «δόντι», κομματικό μέσο, γνωριμίες ή οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά ούτε και τη διάθεση να ανταγωνιστώ αυτούς που τα είχαν. Με λίγα λόγια, καμία τύχη. Είχα ανάγκη από ένα σύστημα που να προστατεύει τον πολίτη από την ανομία. Ένα σύστημα που να αποδέχεται ως αλήθεια το αυτονόητο, να επιβραβεύει το άριστο και να απορρίπτει τον παραλογισμό. Τα κουβαδάκια μου, δηλαδή, και σε άλλη παραλία!

Θα μου πείτε τώρα, δικαίως, «τι δουλειά έχεις εσύ να εκφέρεις άποψη για τα τεκταινόμενα; Τι σε κόφτει; Αφού είσαι αμέτοχος, δεν σε αγγίζουν ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.»  Οι πιο παθιασμένοι θα βιαστούν να με κρίνουν. «Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες. Δεν κάθεσαι στα αυγά σου εκεί στο Λονδίνο και άσε μας εμάς να κάνουμε ό,τι νομίζουμε.» Σωστό, εν μέρει. Αλλά επειδή ακριβώς είμαι αμέτοχος διαθέτω και το εξής πλεονέκτημα. Βλέπω τα πράγματα αποστασιοποιημένος από πάθη και συγκινησιακές φορτίσεις. Με ψυχρή λογική. Κι έτσι λογικά και ψυχρά επιθυμώ να εκφράσω την ακόλουθη απορία προς άπαντες αγανακτισμένους. Μα, αλήθεια, πραγματικά δεν γνωρίζετε ποιοι τα φάγανε τα λεφτά; Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα ποιοι είναι οι κλέφτες, οι ψεύτες κι οι λωποδύτες; Θέλετε να τους ξετρυπώσετε, το γνωρίζω, μα πολύ φοβάμαι πως ψάχνετε σε λάθος κρυψώνες. Ας σας δώσω εγώ λοιπόν μερικά παραδείγματα (συγχωρέστε μου τις γενικεύσεις, προφανώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις):

·       Κλέφτες είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες μας που αφού μας χάρισαν την ψευδαίσθηση εθνικής ανάτασης τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα πλουσιοπάροχα πριμ της πολιτείας, αποδείχτηκαν στην πλειοψηφία τους ντοπέ. Τσάμπα τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν μπροστά στις κάμερες. Ο Έλλην φορολογούμενος πλήρωσε!

·         Κλέφτες, όπως αποδεικνύεται, είναι οι πρόεδροι των ομάδων σας τους οποίους αποθεώνετε τις Κυριακές μεσημέρια διότι «στήνουν» παιχνίδια, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και ζημιώνουν τόσο το κράτος (ΟΠΑΠ) όσο και όσους δοκιμάζουν την τύχη τους παίζοντας στοίχημα.

·         Κλέφτες επίσης οι ιδιοκτήτες καμπόσων νυχτερινών μαγαζιών όπου χρόνια ολόκληρα αφήνατε μηνιάτικα και δώρα (πάλε ποτέ) για μια ζεμπεκιά, για το καλό το πρώτο τραπέζι, για φιστίκια, αλκοόλ και γαρούφαλλα. Αποδεδειγμένες οικονομικές ατασθαλίες, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παραβίαση αδειών λειτουργίας κλπ.

·         Κλέφτες  αρκετοί από τους εθνικούς τροβαδούρους μας που ξέχασαν ή αμέλησαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον τραγουδιστή-αηδόνι, σύζυγο νυν βουλευτού και πρώην υπουργού. Μα, με ψίχουλα θα ασχολούμεθα τώρα κύριε δικαστά;

·         Κλέφτης ο ταξιτζής που με χρεώνει διπλά και τριπλά για μία κούρσα αεροδρόμιο-Κολωνό κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθήνα. Λόγω κάποιας περίεργης σύμπτωσης μάλιστα το «καπέλο» αποδεικνύεται πάντα υψηλότερο τις φορές που παραδέχομαι πως ζω μόνιμα έξω. Αθάνατη Ελληνική φιλοξενία! Για απόδειξη δε ούτε ερώτημα.

·         Κλέφτες οι μοναχοί που επιδίδονται σε business εκατομμυρίων με ξιπασμένους πολιτικούς καλώντας σας  ταυτόχρονα σε προσευχή και νηστεία. Κατά τα άλλα, τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.

·         Κλέφτες και οι παπάδες που τσεπώνουν αδήλωτα τρακοσάρια «για την εκκλησία» από γάμους και βαφτίσια. Και ο δίσκος φυσικά να γυρίζει.

·         Κλέφτης ο καφετζής στην Πλάκα στης Κρήτης που αρνείται πεισματικά να χτυπήσει στην ταμιακή του το φραπεδάκι που παραγγέλνω για την παραλία.

·         Κλέφτης και ο εφημεριδοπώλης στο διπλανό χωριό της Ελούντας για τον ίδιο λόγο.

·         Κλέφτες οι εφοριακοί που κάνουν τα στραβά μάτια στους φοροφυγάδες.

·         Κλέφτες οι αστυνομικοί που χρηματίζονται για να παρέχουν προστασία σε άλλους  κλέφτες.

·         Κλέφτες όσοι παίρνουνε άδεια από την σημαία γιατί πληρώνονται χωρίς να παράγουν.

·         Κλέφτες όσοι ζητάνε διευκολύνσεις και ρουσφέτια για «το παιδί που ζορίζεται στο στρατόπεδο» και «την θυγατέρα με τα τέσσερα μάστερ που θέλει να δουλέψει στην τοπική ΔΕΚΟ».

·         Κλέφτες οι δημόσιοι υπάλληλοι που την κοπανάνε από το γραφείο στις 12:30. Κλέφτες και οι συνάδελφοί τους που τους χτυπάνε την κάρτα. Αλλά είπαμε: μεταξύ κατεργάρηδων αλληλεγγύη..

·         Κλέφτες οι υπάλληλοι δήμων και νομαρχιών που εκδίδουν μεν τιμολόγια αλλά πλαστά.

·         Κλέφτες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γιατί πολύ απλά αυθαιρέτησαν.

·      Κλέφτες και οι μηχανικοί που παραβαίνουν τους όρους δόμησης για να βγάλουν παραπάνω τετραγωνικά ως υπερυψωμένα υπόγεια και ημιυπαίθριους.

·         Κλέφτες οι επίορκοι δικαστές και οι φίλοι τους δικηγόροι που εμπλέκονται σε κυκλώματα.

·         Κλέφτες οι συνδικαλιστές που παραλύουν το κράτος, μας κόβουν το ρεύμα και ζημιώνουν όσους επιθυμούν να δουλέψουν.

·         Κλέφτες οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουνε μαύρα από ιδιαίτερα.

·         Κλέφτες οι δημοσιογράφοι που κουβαλούν μετρητό αγνώστου προελεύσεως σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.

·         Κλέφτες οι καθηγητές πανεπιστημίου που διορίζουν παιδιά και εγγόνια στις σχολές τους με αδιαφανείς διαδικασίες. Αν δεν κοιτάξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

·         Κλέφτες αυτοί που πωλούν τενεκέδες λάδι παραγωγής τους χωρίς να δηλώνουν το επιπλέον εισόδημα.

·         Κλέφτες γιατροί και φαρμακοποιοί που στήνουν εισπρακτικές εταιρίες στην πλάτη των ασθενών γράφοντάς τους αχρείαστα φάρμακα που ασφαλώς κάποιος εν τέλει πρέπει να πληρώσει (τα ασφαλιστικά ταμεία γι’ αυτούς που αναρωτιούνται).

·         Κλέφτες οι νοικοκύρηδες που διατηρούν ανασφάλιστες οικονόμους και στερούν πόρους από τα ταμεία.

·         Κλέφτες οι αιώνιοι φοιτητές γιατί καταναλώνουν κρατικούς πόρους κωλοβαρώντας.

Κλέφτες, κλέφτες, κλέφτες. Μιάμιση σελίδα κλέφτες (ενδεικτικά). Συμπέρασμα; Κλέφτες υπάρχουν πολλοί. Αλλά εσείς βεβαίως δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Ούτε και που πήρε το μάτι σας κάτι ύποπτο, κάτι ανάρμοστο γύρω σας τόσα χρόνια. Όχι, εσείς είστε όλοι τα θύματα μίας μεγάλης πλεκτάνης. Μιας αμερικανοσιωνικής συνομωσίας ενάντια στο ταλαίπωρο Ελληνικό έθνος που αρνείται να καταναλώσει κουτόχορτο αντιστεκόμενο στα αντιλαϊκά σχέδια των πολυεθνικών. Κούνια που μας κούναγε! ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΓΩ, ΕΣΥ, Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

Την αγανάκτησή σας λοιπόν δεν την συμμερίζομαι. Το αίσθημα αδικίας σας δεν το καταλαβαίνω. Για ένα πράγμα μονάχα εξακολουθώ να αναρωτιέμαι. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΑΣ ΜΩΡΕ ΈΛΛΗΝΕΣ; Έχουμε καταντήσει οι ψωμοζήτουλες της Ευρώπης εξαρτώντας την επιβίωση μας από λεφτά άλλων. Και όταν αυτοί μας τα δίνουν (ναι, με τόκο βεβαίως – κι εμείς το ίδιο θα κάναμε), εμείς τους ζητάμε και τα ρέστα. Απαιτούμε. Εκβιάζουμε. Θεωρούμε πως μας έχουν ανάγκη. Πως μας οφείλουν χρέος μεγάλο επειδή κάπου κάποιοι κάποτε σε αυτόν τον τόπο παρήγαγαν πολιτισμό. Επειδή τότε εκείνοι κοιμόντουσαν ακόμα στις σπηλιές με τα αγρίμια. Οι εποχές άλλαξαν Έλληνες και εμείς αμελήσαμε να επιβιβαστούμε στο τρένο του χρόνου.

Ας πάρουμε μερικά μαθήματα από το παράδειγμα άλλων πραγματικά υπερήφανων λαών, όπως οι Ιάπωνες λόγου χάρη. Ξεφυλλίζω μία εκ των μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδων στη Μ. Βρετανία λίγες εβδομάδες μετά την ανυπολόγιστη τραγωδία που χτύπησε το νησί τους. Ολοσέλιδη καταχώρηση υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που προσέφερε ο Βρετανός φορολογούμενος στο δοκιμαζόμενο έθνος του. «Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράσταση σας τούτες τις δύσκολες ώρες. Ο Ιαπωνικός λαός δεν ξεχνά. Θα ορθοποδήσουμε. Θα ανταποδώσουμε. Ευχαριστούμε.»

Ευχαριστούμε. Έτσι απλά. Αντρίκια. Λακωνικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε πως τα λεφτά που μας δανείζουν οι ξένοι ξεφυτρώνουν ως μάννα εξ’ ουρανού. Δίχως κόπο. Δίχως ιδρώτα. Δίχως δουλειά. Έχουμε καταντήσει τόσο εγωπαθείς που αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως τα λεφτά δεν ανήκουν σε αόρατους αιμοδιψείς τραπεζίτες, πως δεν είναι παρά οι οικονομίες νοικοκυριών και συνταξιούχων, οι καταθέσεις τους, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων, οι φόροι που έχουν πληρώσει στο κράτος τους. Και κάτι ακόμα: αρνούμαστε να δεχθούμε πως έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τι θα τα κάνουν. Ακόμη και να τα κάψουν, που λέει ο λόγος, έχουν δικαίωμα παρά να τα δανείσουν σε εξυπνάκηδες κομπιναδόρους αρχοντοχωριάτες που πλαστογραφούνε στατιστικές προκειμένου να κοροϊδέψουν τους αγαθούς και τους αδαείς. Τους εαυτούς μας κοροϊδεύουμε Έλληνες. Κανέναν άλλον. Ξεχάσαμε το ευχαριστώ. Απαξιώσαμε το φιλότιμο. Γίναμε αγνώμονες. Αχάριστοι.

Την λύση φίλοι μου δεν θα τη βρείτε στους δρόμους και στις αγανακτισμένες πορείες. Η λύση είναι (ακόμα) στα χέρια σας. Μπροστά στα μάτια σας. Αντισταθείτε στην ανομία. Καταδικάστε την παρανομία ακόμη κι αν αυτή είναι μέσα στο σπίτι σας. Καταγγείλτε τον κλέφτη ακόμα κι αν αυτός είναι ο αδερφός σας. Περιθωριοποιείστε τον καταχραστή ακόμη κι αν τυγχάνει να είναι συνάδελφός σας (που μάλλον θα είναι εδώ που τα λέμε). Τιμωρήστε τον φοροδιαφυγά. Μην ψωνίζετε το παραμικρό από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Επιβραβεύστε τον τίμιο, τον σωστό, τον νομοταγή επαγγελματία. Μα, πάνω απ’ όλα ΑΛΛΑΞΤΕ! Τους γύρω σας και τον εαυτό σας. Διαφορετικά κάντε την αγανάκτησή σας κορνίζα πάνω από το τζάκι να την βλέπουνε τα παιδιά μας και να την φτύνουν.

Του Βασίλη Μαχιά

ΠΗΓΗ

17 σκέψεις σχετικά με το “Το βλέμμα ενός εκτός Ελλάδας Ελληνα

 1. φίλε ωραία και καλά τα λές.. αλλά.. παραλήπεις το βασικό για μένα.. αν δεν είσαι κλέφτης σε αυτό το δύσοσμο περιβάλον.. δεν επιβιώνεις.. πολύ καλά έκανες κι έφυγες.. κι ίσως γλήτωσες την αλλοτρίωση.. εγώ επέλεξα να μείνω.. και τα τελευταία 12 χρόνια ήταν πραγματικά δύσκολα.. δε νομίζω ότι μπορούμε να ξηλώσουμε αυτή τη κουρελού.. δεν έχω κανέναν λόγο να ευχαριστήσω κανέναν.. θεωρώ τα δάνεια άχρηστα.. και εξηπηρέτησαν μόνο την παραοικονομία.. αν σκεφτείς ότι δε γίνεται δουλειά στην ελλάδα που να μην υπερκοστολογηθεί 1000-2000%.. μπορεί οι κλέφτες να είναι πολλοί όπως το περιγράφεις.. αλλά αν έχεις προστατευόμενα μέλη.. δε μπορείς να κάνεις τον επαναστάτη σε αυτή την άνομη κατάσταση.. νόμημος τρόπος δεν υπάρχει.. η δημιουργηκότητα.. στην καλη περίπτωση ληδορήται.. συνήθως κατατρέχεται και καταδικάζεται.. παπα άντε παραλήρησα πάλι.. 🙂 🙂
  την καλησπέρα μου.. και κάτσε εκεί που είσαι.. κι αν ξεχάσεις και το όνομα ελλάδα.. ακόμα λιγότερες πληγές.. 🙂 🙂

 2. Δεν αντιλεγω οτι καπως ετσι ειναι τα πραγματα!!!Ομως ΚΑΠΩΣ ετσι!!! Γιατι ναι μεν υπαρχει το χερι που απλωνει να «τα παρει» αυτο ομως σημαινει οτι και καποιος τα δινει -και οχι μονο- !!!Και αυτος ο καποιος εχει πολλα ονοματα (ξενικα) και αλλοτε ειναι φυσικο προσωπo ( πχ Σορος ) αλλοτε εταιρεια ( πχ siemens) κοκ.Βεβαια θα μου πεις…. μαθανε οτι γ****** πλακωσανε κι γυφτοι…………..αλλα αν και ο αλλος (ο ξενος) δεν το χει μεσα του , δεν θα το κανε!!! Ετσι δεν ειναι , φιλε Ελληνα της ξενιτιας ;;;;

 3. Όπα μεγάλε, κράτει λίγο!

  Όπως τα λές είναι, ήσουν ακριβέστατος, αλλά δεν τα είπες όλα. Περιέγραψες την πελατεία των νεοφεουδαρχών πολιτικάντηδων, τους οποίουςμάλιστα ψηφίζουν τόσα χρόνια προκειμένου να συμμετέχουν – με τον τρόπο που περιγράφεις γλαφυρά και επακριβώς – στην διαφθορά τους. Αυτοί είναι περίπου το 30% του πληθυσμού. Κλέφτες! Όπως τους λες!

  Δεν μας είπες όμως και για τις 200.000 υπερπρονομιούχους, μεγαλοστελέχη και χρηματοδότες του καθεστώτος (στην μπλε ή την πράσινη, ενοίοτε και κόκκινη, μορφή του). Αυτοί, το 2% ου πληθυσμού, κλέβουν παραπάνω απ’ όσο το υπόλοιπο 30% μαζί. Κλέφτες κι αυτοί!

  Ξέχασες επίσης τους ταγούς του καθεστώτος τις περίπου 300 οικογένεις των νεοφεουδαρχών πολιτικών. Κλέφτες κι αυτοί, οι χειρότεροι απ’ όλους, που στηρίζουν τη χλιδή τους στην εκποίηση της χώρας, κλέφτες και προδότες συνάμα!

  Ξέχασες ακόμα και τ’ αφεντικά των άρτι αναφερθέντων, το διεχθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τους διεθνείς οικονομικούς τρομοκράτες που θυσιάζουν τις ζωές πολλών εκατοντάδων εκατομυρίων ανθρώπων στο βωμό της εξουσιολαγνείας και του κέρδους τους.

  Ξέχασες τέλος το υπόλοιπο 68% περίπου των Ελλήνων που σαφώς δεν έκλεψαν, δεν δανείστηκαν, δεν ζήτησαν καν να δανειστούν, που ακριβώς όπως κι εσύ δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν διέφυγαν στο εξωτερικό, όπως θα έπρεπε ίσως να είχαν κάνει, αλλά έμειναν εδώ και πιάστηκαν για άλλη μια φορά κορόϊδα. Τώρα, αυτοί τροφοδοτούν τις γραμμές των αγανακτισμένων, σ’ αυτούς υπάγονται όσοι κάνουν τις πορείες και τις διαδηλώσεις, και τρώνε ξύλο και ασφυξιογόνα και προσπαθούν να αναγεννήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς στις πλατείες και να γλυτώσουν τη χώρα τους από το ξεπούλημα.

  Σ’ αυτό το μη προνομιούχο 68% ανήκουν αυτοί οι συμπατριώτες σου που εσύ ταυτίζεις – μέ το ελαφρυντικό της δίκαιης πικρίας σου του αυτοεξόριστου – με το 32% των κάθε βαθμού λαμόγιων. Όμως σκέψου, γιατί τα λαμόγια που περιέγραψες, να διαμαρτύρονται, στις πλατείες, χαζοί είναι να δαγκώσουν το χέρι που τους ταίζει? Που θα έβρισκαν τα λαμογια την ψυχή να σηκώσουν κεφάλι στους νεο-φεουδάρχες και να τα βάζουν άοπλοι με πάνοπλους οργανωμένους εγκληματίες (τους αστυνομικούς)? Που θα έβρισκαν το ήθος να τολμούν να ονειρεύονται πως θα αναβιώσουν την πραγματική δημοκρατία?.

  Μπερδεμένα λοιπόν τα έχεις αγαπητέ μου και απευθύνεσαι ουσιαστικά σε μια μειοψηφία – απαράδεκτα μεγάλη είναι η αλήθεια, μειοψηφία ωστόσο – σε μια κάστα λαμόγιων που όλ’ αυτά τα χρόνια καθόρισαν τη ζωή του τόπου γιατί τους αφήσαμε. Τους αφήσαμε όσοι – σαν εμένα – λέγαμε «αει στο διάολο, εγώ θα φτιάξω το ρωμέϊκο? Ας κοιτάξω να είμαι εγώ σωστός» και υπομέναμε και ελπίζαμε πως «τι διάολο, με τόσα πτυχία και προσόντα κάποια στιγμή θα μου ξημερώσει κι εμένα». Τους αφήσατε και οσοι – σαν εσένα- πήρατε τα προσόντα τα πτυχία και την πίκρα σας και αποδράσατε εις την εσπερίαν.

  Δεν σε κακίζω αγαπητέ για την απόδραση. Από μιας πλευράς μετανοιώνω πικρά που δεν σε μιμήθηκα. Σε κακίζω όμως που έρχεσε τώρα να μας νουθετήσεις εκ του ασφαλούς, όντας πλεον προ πολλού εκτός των τρομακτικών καταστάσεων που βιώνουμε εμείς εδώ. Σε κακίζω ακόμα που ψέγεις εμας την – μέχρι πρό τινος σιωπηρά – πλειοψηφία των μή προνομιούχων ελλήνων για ό,τι έδιωξε εσένα στο εξωτερικό και κράτησε εμάς εξόριστους στον ίδιο μας τον τόπο. Αν υπάρχει ψόγος όμως, αυτός συνίσταται στο ότι δεν εκδηλώσαμε την αγανάκτησή μας όλοι – και όσοι παρέμειναν και όσοι έφυγαν – πολύ νωρίτερα.

  Να είσε καλά κε Μαχιά και στέλνε μας καμιά κάρτα κάπου κάπου. Τις νουθεσίες σου όμως δεν τις χρειαζόμαστε.

  Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης

 4. Έλεος και ξανά έλεος…
  Όταν αυτή η κατάπτυστη συστημική προπαγάνδα απαξίωσης λαών στο σύνολό τους, αναπαράγεται απο οικεία στόματα, κάποιοι-οι μεγαλύτεροι κλέφτες απ’όλους-έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους και γελούν ικανοποιημένοι πίσω απ’τις πλάτες μας.Όχι συλλήβδην ανέντιμος ένας λαός, κε Μαχιά, κι ένα σύστημα-οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, αξιών-που δολοφονεί κι εξαθλιώνει κοινωνίες, ακόμα κι αν το κάνει βρίσκοντας ερείσματα διαφθοράς κι απληστίας εντός τους,να παραμένει στο απυρόβλητο.
  Όχι, συνομωσιολογίες τα δικά τους εγκλήματα και επικηρυγμένοι οι πολίτες ως φτωχοδιάβολοι.
  Ναι, έχουμε το χείριστο πολιτικό προσωπικό, εκτεταμένη διαφθορά στην κρατική οργάνωση και λειτουργία, πελατειακές δομές σ’όλο το φάσμα αλληλεπίδρασης κράτους-πολιτών, έχουμε οικονομικές ελίτ που συνεργάζονται με όρους μαφίας με το κράτος και το πολιτικό προσωπικό, αν και αυτό το τελευταίο δεν αποτελεί καθαρά ελληνικό φαινόμενο..έχουμε…έχουμε…
  Μη μας παρουσιάζετε όμως τα χαρακτηριστικά του οικονομικού συστήματος που διέπει το σύγχρονο κόσμο, ούτε ως εθνικά, ούτεπερισσότερο ως ένα αγγελικό, ευνομούμενο περιβάλλον που το αμαυρώνουν οι κατεργάρηδες έλληνες και τιμωρούνται γι’αυτό.
  ε

 5. …Εσείς, στην αλλοδαπή, δουλεύετε σκληρά, ενώ εμείς τα βρήκαμε έτοιμα, ως μάννα εξ ουρανού, απο τους αφελείς κουτόφραγκους?Σε ποιούς απευθύνεστε ,αλήθεια, με τις νουθεσίες σας?Απλά, δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ζούμε…Διότι, έχετε την τύχη να μην έχουν καταρρεύσει-ακόμη- οι βεβαιότητες που διέπουν τη ζωή σας, κι η εμπιστοσύνη σας στο σύστημα που τη λειτουργεί.Ρωτήστε όμως κι άλλους, αν δεν πιστεύετε τους λόγους αγανάκτησης των συμπατριωτών σας.Ρωτήστε τους Ισλανδούς, Ιρλανδούς, Πορτογάλλους,Ισπανούς, Ιταλούς, Αμερικανούς ανέργους-χρεωμένους, πού έκαναν λάθος, παρ’όλο που τους έλλειπαν τα »μιαρά» χαρακτηριστικά της φυλής σας, και οι συμπεριφορές του Νεοέλληνα απατεώνα…

 6. Είχες 2 επιλογές….να μείνεις και να αγωνιστείς για να σώσεις την πατρίδα και να την ΑΛΛΑΞΕΙΣ ή να φύγεις και να σώσεις τον εαυτό σου.Έπραξες το δεύτερο. Και όντας πλέον εκ των έξω κρίνεις….εκ του ασφαλούς.
  Αν είχες όμως αποφασίσει να μείνεις και ν’ αγωνιστείς για την σωτηρία της πατρίδας με το να την αλλάξεις τώρα θα ήσουν στην πλατεία και θα μούτζωνες και δε θα έμπαινες στη λογική του Πάγκαλου …γιατί ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ……
  Εγώ και οι περισσότεροι έχουμε 0 καταθέσεις κι άλλα τόσα δάνεια από πιστωτικές, καταναλωτικά και στεγαστικά….ενώ 2000 »συμπατριώτες» μας έχουν 600.000.000.000€ σε τράπεζες της Ελβετίας…….και μπορούμε όλοι μας να υποθέσουμε ποιοι είναι αυτοί οι 2000 ανθέλληνες……είμαστε δεύτεροι πιο πλούσιοι ιδιώτες καταθέτες στον κόσμο μετά τους Αμερικάνους…..σου λέει κάτι αυτό;
  Εγώ είμαι 40 χρόνων κι ευτυχώς αυτή τη στιγμή έχω δουλειά….και μέχρι τώρα έχω ένσημα για 3 χρόνια (όχι …φυσικά και δεν ελπίζω σε σύνταξη….ούτε στα 85!)….ενώ οι περισσότεροι στην ηλικία μου και ακόμη πιο νέοι είναι χρονίως άνεργοι και άμεσα εξαρτώμενοι από τις όλο και πιο μειωμένες συντάξεις των γονιών τους.
  Εγώ και οι υπόλοιποι οι εν Ελλάδι πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα απ’ όσο πληρώνεις εσύ στη γρια Αλβιώνα για τα ίδια αγαθά….γιατί οι κλέφτες συνεχίζουν να μας ρουφούν το αίμα κερδοσκοπώντας από τους μη έχοντες ανεβάζοντας τις τιμές στο Θεό και καταστώντας την Ψωροκώσταινα στην πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη.
  Γι’ αυτούς και για άλλους λόγους εγώ και όλοι όσοι δεν έχουμε στον ελληνικό ήλιο μοίρα….ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσουμε να αγανακτούμε στις πλατείες….κι αν κι εσύ ήσουν εδώ και δεν είχες »βολευτεί» εκεί τότε κι εσύ μαζί μας θα ήσουν……και τουλάχιστον…θα μας »κατανοούσες»……αλλά όπως σοφά λέει ο λαός…..’Εξω απ΄το χορό πολλά τραγούδια λέμε!

  1. tin kalispera mou,
   oloi sas exete dikeo kai adiko ala den tha mpo se leptomeries.
   Exw na po mono to eksis.
   Prepei oloi mas na alaksoume stin ellada apo ton mikro upalilo mexri ton megalo.
   Kai na voithame to kratos oxi na to klevoume. Kaneis.!
   Pisteuo mono tote na arxisi h ellada mas na ferni kerdi. Mia zwh forodiafigi kai fakelaki. E! epomeno den htan?
   Oloi mazi mporoume. Kai min psifizete tous idious kai tous idious pou katastrefoun tin ellada.
   Akouste kai ligo tous ellines pou zoune eksoteriko ti exoun na sas poun. Pos stin evropi litourgi to sistima kai stin ellada oxi? Prepei ekei oi Ellines na arxisoun na alazoun taktiki stis kratikes doulies kai na min kanoun xari se kanenan.
   Auta ta ala ta eipate.

   1. Κρίνεις ένα λαό που λοιδορήθηκε και εκμαυλίστηκε κατ’επανάληψη.
    Οι Έλληνες αγωνιστές που δεν σκοτώθηκαν στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο ,προδώθηκαν στους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες,εκτελέστηκαν,δολοφονήθηκαν,εξορίστηκ​αν,πέθαναν στα βουνά από πείνες και κακουχίες ,εξαπατήθηκαν, βασανίστηκαν,κυνηγήθηκαν και αν κάπου θα ήθελες να δείς τις αρετές γιά τις οποίες μιλάς και που μάλλον δεν έχεις όπως την τιμή,τη δικαιοσύνη,την αξιοπρέπεια,την αλληλεγγύη,θα τις έβρισκες σ’αυτούς, σε όσους απόμειναν δηλαδή….και πού σήμερα η »μεταπολιτευτική μας δημοκρατία» τους μπούκωσε όπως και τα παιδιά τους με καζίνο,πιστωτικές κάρτες,τηλεοράσεις για bigbrother και χολυγουντιανή βία, lotto και livesex,περιοδικά lifestyle και κοσμικές στήλες για πριγκίπισσες,οπαδισμό στα γήπεδα,φροντιστήρια για ανύπαρκτα σχολεία,σκάνδαλα και μίζες,υποκλοπές και τρομοκρατία,φθηνές διακοπές με εορτοδάνεια,ρουσφετάκια για αυθαίρετα,προσλήψεις και τζιπάκια,φακελάκια στα δημόσια νοσοκομεία,διόδια για αιματοβαμμένους δρόμους,χρηματΙστήρια,τσοβ​όλα δώστα όλα,απάνθρωπες πόλεις και μαφιόζους,»προστάτες» μαγαζιών και νταβατζήδες,μπάτσους που πουλάνε πρέζα σε εξαθλιωμένους,λαθρομετανάσ​τες βαποράκια και κολονακιώτισσες πουτάνες, μέσα μαζικής εξαπάτησης και ο κατάλογος είναι μακρύς όσο δεν παίρνει, φτάνει στην κόλαση από εκεί που ξεκίνησε δηλαδή.
    Γιατί ο Λαός αντιστέκεται και πρέπει να πάψει να αντιστέκεται.
    Ποιά νοοτροπία να αλλάξει όταν ο εξουσιαστής είναι πάντα ο ίδιος?
    ΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ?
    ΠΟΙΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ?
    ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ? ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ?
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΤΙΜΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Από τη μια ο κόσμος μας:
    Ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί, υπερεργασία χωρίς αμοιβή, ανασφάλιστη εργασία, ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.

    Κι απ’ την άλλη ο κόσμος τους:
    Τραπεζίτες, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, επενδυτές, golden boys,
    πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί.
    Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής, σαπίλας και παρακμής.

    Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για
    μας.
    Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν.

    Δεν πληρώνω ρε
    Δεν χρωστάω ρε
    Ούτε στην εφορία ούτε στα διόδια ούτε στα νοσοκομεία ούτε στην Ερτ ούτε στα πανεπιστήμια ούτε πουθενά,πουθενά που θα εξισώσετε το λαό με το κεφάλαιο και τους καπιταλ-ληστές…..ούστ ούστ

    Τιμή στον πλούσιο που προδίδει την τάξη του
    Ντροπή στον προλετάριο που προδίδει την τάξη του

 7. Είδες λοιπόν φίλε μου πως μας πονάει η αλήθεια; ας τον καλέσουμε «μύωπα» τον αυτοεξόριστο έλληνα γιατί ξέχασε να κατηγορήσει την εξουσία, τους 300 κηφήνες, τις πολυεθνικές, τις τράπεζες, τα διεθνή ταμεία κ.λ.π. και μας έβαλε όλους στο ίδιο το πανέρι με τους κλέφτες… Ποιούς; εμάς! αν είναι δυνατόν! εμείς, του 68%, ούτε κλέψαμε ούτε ξέρουμε και κανέναν που έκλεψε ή που με οποιονδήποτε τρόπο καταπάτησε το νόμο! (ε, μπορεί να έχουμε μερικούς στην οικογένεια αλλά αυτοί είναι ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ). Ούτε ψηφίσαμε τους πολιτικούς που συμφωνημένοι μας πηδάνε και μας ξεπουλάνε τόσες δεκαετίες τώρα – δεν είδες πως τους τρέπουμε εις φυγείν κάθε τόσο με κάθε αγωνιστική πορεία; τρέχουν και δε φτάνουνε… Ούτε πήραμε δανικά από τις τράπεζες όταν μας κουνούσαν τα χαμηλά επιτόκια μροστά από τη μήτη μας, ούτε προσπαθήσαμε με μέσο να βολευτούμε στο δημόσιο χωρίς προσόντα, στερούντας τη θέση από κάποιον/α που του/της άξιζε, ούτε πηρώσαμε φτηνά, αφορολόγητα μεροκάματα σε αλλοδαπούς, ούτε προτιμούμε τους καινούργιους δρόμους με τα διόδια …εφόσον δεν ‘τους’ ελέγξαμε όταν μας τους πλασσάρανε με του κόσμου τα δάνεια και με επιπρόσθετους τόκους μέχρι να ξεχρεωθούν… πέρνουμε τα λαγκάδια και τις ρεματιές καβάλα στο γαιδούρι του παπού!!! δε χρωστάμε, δε πληρώνουμε, μαγκιά μας!
  Και στα συλλαλητήρια με τα γαιδούρια … καβάλα, σαν τους Κωλοκοτρωναίους! Ποιός ξέρει ήσως φέξει και σε μας, και για να μας αποσιωπήσουνε (τους πιο πετυχυμένους φωνακλάδες από μας, όχι όλους δηλαδή) να μας πάρουν κι εμάς στο «κόμμα» (γιατί ΕΝΑ είναι το «κόμμα», το κόμμα του λαού) και να κυκλοφορήσουμε και μείς με τα υβριδικά, σαν κάποιες σουρλουλούδες και άλλους τρανούς «αγωνιστές»…
  Για να μην τα πολυλογούμε φίλτατοι – γιατί έχει και αγώνα στη τηλεόραση, θυμώστε όσο θέλετε με τον αρχικό αρθρογράφο! αυτός το έκανε εκείνο που ήθελε: μας τα είπε όπως ήταν στο μυαλό του και την έκανε και ούτε κάρτα κάπου κάπου θα μας στείλει γιατί ούτε θέλει να μας ξέρει. Αυτό όμως που όλοι παραλήψατε στη κρητική σας, είναι να θίξετε έστω κι ένα απάυτά που μας έψαλε (κι έβαλε και τον εαυτό του μέσα). Αυτός την ΑΛΛΑΓΗ του την έκανε – όπως και χιλιάδες δραστήρια μυαλά που ανέκαθεν κυνηγούνται στην εξορία – εμείς… στις πορείες ολοταχώς! Για να μάθουν ότι δε ξεγελιώμαστε εύκολα! … και να μαθαίνουν και οι νεότεροι! που αν τους ρωτήσεις για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, θα σου απαντήσουν χωρίς περιστροφή ότι είναι οι ‘300 ίροες που με τον Ανδρούτσο νύκεισαν το στρατό των περσόν στις 28 μαρτοίου στο Μισσολόγκι, εκί στα στενά’.
  …»Είμαστε έθνος ανάδελφον» , «εσύ καλά μου τάλεγες» μεγάλε Χάρυ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s