Κυβερνήσεις ζητάνε από τη Google διαγραφή αναρτήσεων ιστολογίων!!!

 • Φυσικά ζήτησε και η Ελλάδα και ικανοποιήθηκε πλήρως!!!

Τον Απρίλιο του 2010 η Google αποφάσισε να δημοσιοποιεί δύο φορές το χρόνο τις «ενοχλήσεις» που δέχεται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και αφορούν είτε το περιεχόμενο που διακινεί είτε τα προσωπικά δεδομένα των ίδιων των χρηστών. Ενα χρόνο και κάτι μετά, οι … κρατικές παρεμβάσεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν (για τα μάτια του κόσμου), αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν επικίνδυνα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2010 (Ιούνιος – Δεκέμβριος) η εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια αντιμετώπισε τις παρεμβάσεις 26 αναπτυγμένων χωρών (αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με την ίδια την Google), που ζητούσαν να αποκαλυφθούν προσωπικές πληροφορίες χρηστών του Ιντερνετ. Συνολικά τα αιτήματα των κυβερνήσεων ή των αστυνομικών τους αρχών ξεπερνούν τα 14.000 το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Πρωταθλήτρια χώρα είναι η Αμερική. «Ενόχλησε» την Google περισσότερες φορές από κάθε άλλη χώρα πέρυσι καθώς υπέβαλε 4.601 αιτήματα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 28%. Μη φανταστείτε ότι η Google αντιστάθηκε. Ικανοποίησε, όπως η ίδια λέει, τα αμερικανικά κυβερνητικά αιτήματα στο 94%. Δεν έδειξε την ίδια επιμέλεια στις βρετανικές «οχλήσεις», καθώς ικανοποίησε το 72% των αιτημάτων. Συγκεκριμένα, η Βρετανία ζήτησε 1.162 φορές προσωπικά δεδομένα χρηστών και κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της λίστας, πίσω από την Αμερική, τη Βραζιλία και την Ινδία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κίνα το συγκεκριμένο εξάμηνο δεν ενόχλησε ούτε μία φορά την εταιρεία.

Η Βραζιλία φιγουράρει πρώτη στη λίστα με τις περισσότερες εντολές (263 τον αριθμό) αφαίρεσης περιεχομένου. Ακολουθούν κατά σειρά: Ν. Κορέα, Γερμανία, Λιβύη και Ινδία. Ανάλογες εντολές έχουν στείλει και έξι αμερικανικά δικαστήρια, ζητώντας να αφαιρεθούν 1.110 επίμαχα κομμάτια που δυσφημούσαν συγκεκριμένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Η Google ισχυρίζεται ότι αποφάσισε να δημοσιοποιεί τα στοιχεία, που τιτλοφορεί «Λίστα Διαφάνειας», θέλοντας να τονίσει την κρατική λογοκρισία στο Διαδίκτυο. «Δεχόμαστε ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από το εσωτερικό της Ευρώπης για να αφαιρούμε μέρος του περιεχομένου που διακινούμε. Κι όχι μόνον εμείς αλλά κι άλλες ιντερνετικές εταιρείες» τόνισε στον «Γκάρντιαν» ο Γουίλιαμ Ετσικσον, επικεφαλής περιεχομένου της Google σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική.

Ανέφερε ότι οι σελίδες της Google είναι απαγορευμένες (ή μερικώς απαγορευμένες) σε 25 χώρες του πλανήτη. Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο ανέδειξαν το πρόβλημα της διαδικτυακής λογοκρισίας, αλλά, όπως και ο ίδιος επισημαίνει, εταιρείες όπως η Google έχουν ακόμη πολλά να κάνουν για να σταματήσουν αυτό που τείνει να γίνει… μόδα.

Και μη νομίζετε ότι η δική μας κυβέρνηση δεν έπραξε το ίδιο. Σύμφωνα με την Google, η ελληνική κυβέρνηση «ενόχλησε» για πρώτη φορά το πρώτο εξάμηνο του 2010 ζητώντας περίπου 10 φορές να αφαιρεθεί περιεχόμενο από τις σελίδες της. Και ικανοποιήθηκε 100%…

Το είδαμε ΕΔΩ

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κυβερνήσεις ζητάνε από τη Google διαγραφή αναρτήσεων ιστολογίων!!!

 1. Εξαρτάται από το περιεχόμενο ,το κείμενο αλλά και την πρόθεση που έχει όταν κάποιος δημοσιεύει στο διαδίκτυο ένα κείμενο.
  Δεν ‘έχουν όλοι καλές προθέσεις ,ούτε σκοπό την ενημέρωση.
  Τι γίνεται όταν συγκεκριμένες αναρτήσεις ως δημοσίευση αλλά και ως περιεχόμενο, συγκροτούν αντικειμενικά προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης κάποιου?
  Είναι σωστό να βρίζει και να κακολογεί κάποιος διαταραγμένος και να θίγει την ανθρώπινη αξία χωρίς να υπάρχει μηχανισμός προστασίας και αφαίρεσης αυτών των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων?
  Είναι σωστό να προωθούν και να εκμεταλλεύονται κάποιοι ένα μέσο όπως το διαδίκτυο για εγκληματικές πράξεις όπως η παιδεραστία κλπ ?

  Φυσικά οι ίδιοι οι χρήστες της πληροφορίας αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την ουσιαστική χρήση του διαδικτύου ως ελεύθερο ενημερωτικό μέσο θα πρέπει να περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα. Ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι χρήστες και η χρήση ενός πραγματικά δημοκρατικού και ελεύθερου μέσου ενημέρωσης και διάχυσης της πληροφορίας όπως είναι το διαδύκτιο..

  Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες σωστής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο ειδικά όταν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα τρίτων *ή προσβάλλεται η προσωπικότητα, η τιμή και η υπόληψη και η αξία του ανθρώπου, καθώς μια ηλεκτρονική σελίδα μπορεί να αναγνωσθεί, τόσο στην χώρα από όπου ξεκίνησε το όποιο δημοσίευμα όσο και στο εξωτερικό.
  Όταν συγκεκριμένες αναρτήσεις ως δημοσίευση αλλά και ως περιεχόμενο, συγκροτούν αντικειμενικά προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης κάποιου θα είναι καλό για όλους μας να σταματούν και να μην αναπαράγονται.
  Προσωπικά θεωρώ ότι όταν ένα σίτε ή μπλόγκ σέβεται τους αναγνώστες του προσέχει ιδιαιτέρα αυτούς τους κανόνες.
  Έτσι ξεχωρίζουν οι έγκυροι ιστιοχώροι . Όσοι σέβονται τον χρήστη – αναγνώστη τους και όσοι απλά χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό μέσο για «ασυλία» στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων.

  Άρα εξαρτάται από εμάς ως χρήστες αλλά και φυσικά από τους διαχειριστές των σίτε και λιγότερο από τις μηχανές αναζήτησης να προστατεύσουμε το χώρο μας.

  *Τα προσωπικά δεδομένα στην Ελλάδα προστατεύονται από το Νόμο 2472/1997, (όπως αυτός μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με νεότερους Νόμους) και από τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s