«ΜΕΝΓΚΑΝΟ»: Ενας μοντέρνος «ΖΟΡΟ» µε… σάρκα και οστά

«Απεχθάνοµαι την αδικία», λέει ο Μενγκάνο, ο τοπικός σούπερ ήρωας που περιπολεί µε τη µοτοσυκλέτα του στους δρόµους του Λανούς Εστε, στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες, για να αποθαρρύνει τους εγκληµατίες.  
«Είµαι ένας σούπερ ήρωας µε σάρκα καιοστά. Δεν είµαι τρελός, στόχος µου είναινα είµαστε όλοι καλοί και αλληλέγγυοι. Αυτός είναι ολόγος της ύπαρξής µου», προσθέτει φορώντας την µπλε στολή και κρατώντας την ασπίδα του, περιτριγυρισµένος από παιδιά.
Ο Μενγκάνο είναι πράγµατι ήρωας για τους ανθρώπους που βοηθάει. Ζει σε µια κοινωνία όπου οι δολοφονίες νέων από εγκληµατίες προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια γιγάντιες διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων µε σύνθηµα «Οχι στην ανασφάλεια». Στον δρόµο περαστικοί τον επευφηµούν. «Χρειαζόµαστε κι άλλους σαν αυτόν», λέει ο Ούγκο Λέιτε, που κρατάει από το χέρι την κορούλα του.
Ο Μενγκάνο φοράει µπλε µάσκα από λατέξ και αρνείται να αποκαλύψει τηντ αυτότητά του. Το όνοµά του σηµαίνει κάτι σαν… Σούπερ Τάδε. Ξέρουµε γι’ αυτόν πως είναι παντρεµένος καιέχει δύο παιδιά 11 και 18 ετών. Ο µικρός εκτιµά αυτό που κάνει ο πατέρας του,«όµως ο µεγάλος θέλει να κρυφτεί από την ντροπή του», λέει στην εφηµερίδα «Κλαρίν».  
Διατηρεί τον ιστότοπο http://www.menganno.com.ar και έχει φίλους που γνωρίζουν τη δράση του. Στο facebook τον ακολουθούν 17.000 φαν.
Παλιότερα ήταν οδηγός και άρχισε βοηθώντας τα παιδιά ενός σχολείου της γειτονιάς. Τους προσέφερε δεκάδες ζευγάρια παπούτσια, αφού αποταµίευσε για τον σκοπό αυτόν µισθούς δύο µηνών. Στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του επιχείρηση «στον τοµέα της ασφάλειας» – δεν λέει περισσότερα επειδή δεν θέλει να νοµίσει κανείς ότι µε τη δράση του επιδιώκει να τη διαφηµίσει.
Αφιερώνει στις περιπολίες του δύο ώρες αργά κάθε απόγευµα. Κρατάει έναν µεγάλο φακό που µπορεί να του χρησιµεύσει και ως όπλο, µια πυξίδα, µια αµυντική δακρυγόνο χειροβοµβίδα. Στα µπράτσα του φέρει πλαστικά προστατευτικά και στην πλάτη µια µπλε και άσπρη ασπίδα. Αν δει κάποιουςνα τσακώνονται ή εντοπίσει κάποιον µε ύποπτη συµπεριφορά, σταµατάει αµέσως τη µοτοσυκλέτα του και πλησιάζει µε προφυλάξεις.
Ο Μενγκάνο είναι 41 χρονών και παιδί θαύµαζε τον Ζορό και τον Κάπτεν Αµέρικα. Είναι προϊόν µιας κοινωνίας όπου η ανασφάλεια είναι µεγάλο πρόβληµα µαζίµε την ανεργία και τον πληθωρισµό. Ονειρεύεται να ανοίξει µια «σχολή για σούπερ ήρωες», όπου τα παιδιά θα µαθαίνουν τις πρώτες βοήθειες, πώς να χρησιµοποιούν πυροσβεστήρες, τι να κάνουν αν βρεθούν σε συµπλοκή. Εχει ήδη έτοιµο τον όρκο που θα δίνουν για να πάρουν το δίπλωµα του σούπερ ήρωα: «Υπόσχοµαι να βοηθάωόλο τον κόσµο µε όλη τη φαντασία µου και όλη την καρδιά µου. Από τώρα που είµαι µικρός και µέχρι το άπειρο!».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

To ΕΙΔΑΜΕ εδω

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s