ZEITGEIST MOVING FORWARD – Δείτε Ολόκληρη την ταινία (ελλ. υπότιτλοι)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ZEITGEIST MOVING FORWARD ,ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ( Για τους υπότιτλους Πατήστε στο CC κάτω δεξιά στο video )


“ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΠΑΤΑΛΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΕΤΣΙ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.”
– Δρ. John Mcmurty, Συγγραφέας: “The Cancer Stage of Capitalism”

“ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, Η ΚΥΡΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΗΤΑΝ Η ΦΥΣΗ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ… ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ.”
– Δρ. James Gilligan, Ψυχίατρος – Harvard Medical School

“ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 20-30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.”
– Δρ. Colin Campbell, ASPO International

“ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ”
– Richard Wilkinson, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Nottingham

“Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, Η ΦΤΩΧΕΙΑ, Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ, Η ΠΕΙΝΑ, Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ, Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΔΗΛΑΔΗ, ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Ο ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.”
– Jacque Fresco, The Venus Project

ΣΥΝΟΨΗ:
Το Zeitgeist: Moving Forward, του σκηνοθέτη Peter Joseph, είναι ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που παρουσιάζει την αναγκαιότητα μετάβασης από το σημερινό κοινωνικοοικονομικό νομισματικό μοντέλο που διέπει το σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο, την “Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους”.

Στην ταινία παρουσιάζονται απόψεις ειδικών επιστημόνων στους τομείς της δημόσιας υγείας, της ανθρωπολογίας, της νευροβιολογίας, των οικονομικών, της ενέργειας, της τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών και άλλων, που δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα επιστημονική γνώση και τεχνολογία για να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα στον πλανήτη, την έξοδο από τη σημερινή κρίση και τελικά την ανάπτυξη ενός νέου πολιτισμού. Τα τρία κεντρικά θέματα του έργου είναι η Ανθρώπινη Συμπεριφορά, η Οικονομία του Νομισματικού Συστήματος, και οι Εφαρμοσμένες Επιστήμες.

Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του έργου, που το διαχωρίζει σε στυλ από τα περισσότερα ντοκιμαντέρ, είναι ότι έχει ένα παράλληλο δραματικό/κινηματογραφικό θέμα, με αξιοσημείωτους ηθοποιούς, που ανά διαστήματα υποδύονται διάφορους ρόλους οι οποίοι σχετίζονται με το γενικό μήνυμα της ταινίας. Το έργο χρησιμοποιεί έντονα, αρκετά 2D και 3D οπτικά αποσπάσματα/ψηφιακές κινούμενες εικόνες (animations), ενώ κρατάει ως θεμέλιο τον βασικό, παραδοσιακό προσανατολισμό ενός ντοκιμαντέρ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ:
Το Zeitgeist: Moving Forward έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει σε 60+ χώρες και σε 20+ γλώσσες αρχίζοντας στις 15 Ιανουαρίου, 2011. Αυτή η μεγάλης κλίμακας κυκλοφορία δεν σχετίζεται με κανένα μεγάλο διανομέα ταινιών. Μέρος της έκφρασης αντι-κουλτούρας αυτής της προσέγγισης είναι να παρακάμψει την ανάμειξη όλων των συντεχνιακών μέσων ενημέρωσης και να χρησιμοποιήσει ανεξάρτητες ομάδες, κατά τρόπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες θα προβάλλουν το έργο στις αντίστοιχες περιοχές τους. Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες συνδέονται με διάφορες ακτιβιστικές κοινότητες, στις οποίες εντάσσεται και το “Κινήμα Zeitgeist”, το οποίο είναι μια ομάδα που υποστηρίζει την βιωσιμότητα αναζητώντας μια κοινωνική μετάβαση σε ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο, μακριά από την αυξανόμενη διαστρέβλωση του νομισματικού συστήματος και των συνεπειών του.

Το Zeitgeist: Moving Forward είναι ένα μη εμπορικό έργο, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμο δωρεάν μέσω του διαδικτύου, σε μορφές άμεσης προβολής καθώς και για κατέβασμα σε μορφή DVD.
Η Παγκόσμια Θεατρική Πρεμιέρα θα παρουσιαστεί από τον οργανισμό Artivist Film Festival στις 15 Ιανουαρίου, 2011 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ:
Ο σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας, κινηματογραφιστής, συνθέτης, εκδότης και αφηγητής του έργου, Peter Joseph, έγινε εκ παραδρομής αναγνωρίσιμος εντός της κοινότητας των δημιουργών ντοκιμαντέρ, με το βραβευμένο επίμαχο έργο του “Zeitgeist: The Movie” (2007), το οποίο έλαβε πάνω από 100.000.000 εμφανίσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της δημοσίευσής του. Στην αρχική της σύλληψη, αυτή η ταινία δεν προοριζόνταν καν για ταινία, αλλά έγινε αφότου πέτυχε παγκόσμια αναγνώριση.

Το 2008, μια συνέχεια στο έργο, με τίτλο “Zeitgeist: Addendum”, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artivist στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας. Όπως και με τον προκάτοχό του, το βραβευμένο “Addendum” ήταν ένα βίντεο με τεράστια εξάπλωση στο διαδίκτυο λαμβάνοντας πάνω από 50.000.000 εκατομμύρια προβολές εντός του πρώτου έτους.

Μετά την κυκλοφορία αυτής της δεύτερης ταινίας, ο Joseph ίδρυσε ένα κοινωνικό κίνημα εμπνευσμένος από την ανταπόκριση του κοινού – που ονομάζεται “Tο Κίνημα Zeitgeist”. Αυτός ο παγκόσμιος οργανισμός, που αριθμεί σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο συνδρομητές σε 200 χώρες, εργάζεται για να αρχίσει η μετάβαση του πολιτισμού σε ένα νέο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο και το Zeitgeist: Moving Forward είναι, εν μέρει, μια μαζική ενημερωτική έκφραση με τον ίδιο προσανατολισμό. Το “Κίνημα Zeitgeist” είναι μια προέκταση του “The Venus Project” – ενός οργανισμού που ιδρύθηκε από τον βιομηχανικό σχεδιαστή – Jacque Fresco – ο οποίος επίσης παρουσιάζεται στην ταινία.

Το “Zeitgeist: Moving Forward” είναι η τρίτη συνέχεια σε αυτό που έχει γίνει πλέον μια πολιτισμική σειρά κινηματογραφικών ταινιών, η οποία συνεχίζει να μελετά το τωρινό “Zeitgeist” – που σημαίνει “Το Πνεύμα ή Συνείδηση της Εποχής” ή του πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ :



24 σκέψεις σχετικά με το “ZEITGEIST MOVING FORWARD – Δείτε Ολόκληρη την ταινία (ελλ. υπότιτλοι)

    1. Μόλις εχουμε τους υπότιτλους , θα ανέβει η ταινία στα ελληνκά (μεχρι τελος της εβδομαδας , στο ιδιο αρθρο θα αντικατασταθει το βιντεο με αυτο στα ελληνικα)

  1. Και στο τέλος, όλο το σύστημα καταρρέει από παγκόσμια διαμαρτυρία…….

    Θεωρώ την ιδέα του Venus Project την πιο εξαιρετική και υγιή πρόταση που έχει ακουστεί. Αλλά, ήμαρτον :

    Το παγκόσμιο «σύστημα» θα καταρρεύσει έτσι απλά, οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί θα καταθέσουν τα όπλα τελειώνει εκεί;

    Πόλεμοι, έγκλημα,πείνα και χάος θα προκληθούν χωρίς προηγούμενο σε αυτήν την εξιδανικευμένη «επανάσταση» όπου όλοι έχουν πλέον ασπαστεί τις ιδέες του ΖΜ και σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο : κάτι που προϋποθέτει έναν ζωολογικό κήπο που όλα τα ζώα είναι ίδια, το ίδιο δηλαδή ανθυγιεινό με όλες τις προηγούμενες προσπάθειες, του χριστιανισμού, του καπιταλισμού, και όλων, που αποσκοπούσαν στο να φτιάξουν (επιβάλλοντας την βέβαια) αυτήν την αφύσικη ομοιομορφία…

    Για όσο καιρό δεν αρθρώνονται με σοβαρότητα και νηφαλιότητα συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένο σχέδιο με πρακτική εφαρμογή, παρά διαδίδονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας οικογενειακού τύπου, όπου όλα πηγαίνουν καλά με έναν μαγικό τρόπο, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κανείς σοβαρά το ΖΜ, παρά να σχηματιστεί μια κάστα οπαδών, οι οποίοι μέσα από ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο που θα λέγεται αντί facebook Zeitgeist, θα επιβεβαιώνουν εαυτούς πως πιστεύουν στο ίδιο πράγμα..

    Ο κόσμος δεν αλλάζει με ονειρικές ευχές, μήτε με τις αφελείς διαδικτυακές επιθυμίες, αλλά με πράξεις, δράσεις και γεγονότα.

    Φώτης Γροντάς

  2. Ο κοσμος επισης δεν αλλαζει απο ανθρωπους που απλα κατακρινουν αυτους που τουλαχιστον προσπαθουν να αλλαξουν κατι με τον τροπο τους. Αν θεωρειτε πως ο κοσμος δεν ανταποκρινεται και πως το κινημα δεν εκανε πραξεις τοτε πρεπει να ειστε πολυ αφελης. Διοτι σε καθε κοινωνικη αλλαγη απαιτειται η αφυπνιση, η διαδοση της ιδεας με καθε τροπο ωστε να ξεσηκωσει κοσμο και να δημιουργη8ει επανασταση. Αυτο δεν το θεωρειτε πραξη κυριε Γροντα? Ειναι η δικια σας τακτικη καλυτερη? Δε βλεπω να αναλαμβανεται δραση σε κατι εκτως απο το να δημιουργειτε ενα νεο κινημα με το ονομα βελουδινη επανασταση επειδη διωχθηκατε. Αφου το κινημα συμφωνα με εσας ειναι ανηθικο απραγο και ουτοποιηκο τοτε προτεινετε δικες σας ιδεες ωστε να το διορθωσουμε μαζι. Γιατι δεν το κανετε? Μηπως γιατι ακολουθειτε τη συνηθισμενη πολιτικη τακτικη των κομματων «κατακρινε και μην αντιπροτεινεις»? Επιπλεον αυτα που ονομαζετε ονειρικες ευχες ευτυχως για καποιους αλλους ειναι ευφικτη πραγματικοτητα και οι οπαδοι θα σχηματιστουν απο ατομα που θελουν να αμαυρωσουν αυτο τον σκοπο (με γενικολογες ατοπες και λογιες παρατηρησεις που προκαλουν μοναχα σκοπιμο ενδιαφερον) βαζοντας εμποδια στην υλοποιηση των ιδεων του κινηματος και καθε κινηματος. Τελος ο κοσμος θα παρει στα σοβαρα αυτον που πραττει (και αναμεσα στις δρασεις συμπεριλαμβανεται και η αφυπνιση) και οχι αυτον που προσπαθει διακρως να τραβηξει την προσοχη.. Επισης αδυνατω να καταλαβω το λογο που δημιουργησατε ενα κινημα που συμμεριζεται την ιδια ιδεολογια «Βελουδινη Επανασταση» (αληθεια αυτος ο τιτλος παραπεμπει πως η αλλαγη θα ερθει εξ’ ουρανου, ειρηνικα και χωρις αιματοχησια?, διοτι σε αυτο ειχατε επισης ενσταση) αλλαζοντας απλα τον τιτλο του ονοματος. Συγνωμη για τον τονο μου ακομη μια φορα, θα συνεχισω να μιμουμαι τον ιδιο τονο μεχρις οτου αποφασισουμε να σοβαρευτουμε και συζητησουμε λογικα , και οχι με σκοπο την ευρεση ευκαιριας για να λασπωσουμε τον αλλον.. Νομιζω ειμαι συγγεκριμενος και ευθης δε χρειαζεται ιδιαιτερη νοημοσυνη για να το διαπιστωσει κανεις αυτο.

  3. «Και στο τέλος, όλο το σύστημα καταρρέει από παγκόσμια διαμαρτυρία…….

    Θεωρώ την ιδέα του Venus Project την πιο εξαιρετική και υγιή πρόταση που έχει ακουστεί. Αλλά, ήμαρτον :

    Το παγκόσμιο “σύστημα” θα καταρρεύσει έτσι απλά, οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί θα καταθέσουν τα όπλα τελειώνει εκεί;»

    Εγω ειχα την εντυπωση πως οι σκηνες που περιγραφεις, ηταν συμβολικες και ηθελαν να περασουν καποιο μηνυμα, οτι ολοι οι ανθρωποι πρεπει να ειμαστε ενωμενοι και οτι εχουμε το ιδιο συμφερον στην τελικη. Η ταινια δεν περιγραφει το μελλον. Κανεις δεν μπορει να το ξερει.

  4. Πολύ ωραία δουλειά συνολικά.

    Μου δημιουργήθηκε όμως ένας προβληματισμός που αφορά ένα πρακτικό κομμάτι του vp. Δε γνωρίζω αν έχει ξανά τεθεί και τι αντιπροτείνεται, αλλά θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη επ αυτού καθώς θεωρώ ότι μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διάστασης…Εκφράζω των προβληματισμό λοιπόν προς συζήτηση!

    Γνωρίζουμε πως η φύση έχει ορισμένους μηχανισμούς ώστε να διατηρείτε μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στα είδη της έμβιας αλυσίδας. Ο άνθρωπος από την άλλη ναι μεν έχει ξεφύγει προ πολλού από την υπόλοιπη αναλογία επικρατώντας ως κύριος του πλανήτη, αλλά πάραυτα η μέχρι τώρα ομολογουμένως ματωμένη ιστορία μας ήταν κατά κύριο λόγο δυστυχώς και αυτή που ρύθμιζε την παραπάνω σχέση, έτσι ώστε ο υπερπληθυσμός να μην απειλήσει συνολικά το είδος ή και τον πλανήτη. Παρ όλη τη καλή πρόθεση που έχω να πιστέψω το αντίθετο, φοβάμαι ότι μια τόσο ιδανικά ευημερούμενη κοινωνία θα αντιμετωπίσει έντονα το πρόβλημα του αλόγιστου υπερπληθυσμού και κατά συνέπεια έλλειψη ζωτικών χώρων και βιοπόρων. Καταρχήν επειδή ο μέσος όρος ζωής θα αυξηθεί κατακόρυφα λόγο του βιοτικού επιπέδου εκ των αγνών προθέσεων μας κλπ κλπ.
    Κατά δεύτερο επειδή δε θα υπάρχουν βιοποριστικοί προβληματισμοί, άρα και ο μέχρι τώρα επικρατέστερος λόγος των σχετικά συνετών γεννήσεων.

    Σε μια κοινωνία έστω με ηθικούς κανόνες, πως μπορείς να αποτρέψεις μια οικογένεια από το να κάνει πχ 10 παιδιά ; δεν πρόκειται περί αγαθού! Εκεί μπορώ να δεχθώ μια σχετική συνειδητοποίηση από τον πολίτη όσων αφορά το πρόβλημα των φυσικών περιορισμών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την έμφυτη φυσική εξέλιξη και δε πιστεύω πως ωριμάζει ούτε εξασφαλίζεται μέσω της παιδείας. Συνοψίζοντας, μιλάμε για παγκόσμια ευημερία! Φανταστείτε ότι μέσα από το υπάρχων προβληματικό σύστημα, είδη η Κίνα για παράδειγμα αναγκάστηκε να ελέγξει νομικά τις γεννήσεις… Πως θα προβλεφθεί αυτό ; με την προϋπόθεση ότι ο κάθε απαγορευτικός νόμος θα λειτουργούσε ενάντια όχι μόνο στις αρχές του vp αλλά και στη γενικότερη εύνοια του κόσμου, ενδεχομένως και σε απειλητικό βαθμό…

    1. Η ευημερία , όντως «συνδράμει» σε κάτι τετοιο που αναφέρεις (αύξηση των γεννήσεων). Αν όμως το σκεφτουμε καλύτερα, το VP , ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΎΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΡΟΥΣΙΆΣΤΗΚΕ, θέτει ενα θεμα συμβιωτικοτητας και οχι ανταγωνισμου του ανθρωπινου ειδους….. Αυτο δηλαδη που αναφερεθς σαν νομο για τις γεννησεις, στο VP «στηριζεται» περισσοτερο σε κάτι που σαν ελληνες θα λεγαμε «γνωθι σαυτον» και η ζωη «υποτιθεται» θα ειναι σε αρμονια με την υπολοιπη βιοσφαιρα. Μαλιστα εχει υπαρξει επαφη του ΦΡΕΣΚΟ με την ομαδα EARTH για παρομοια θεματα…..

    2. Η απαντηση στο ερωτημα σου ειναι πολυ απλη.
      Στην κινα υπαρχει τεραστιο ποσοστο αναφλφαβιτισμου και οσοι ξερουν πεντε γραμματα δεν ειναι σημαινει οτι εχουν και καμια ιδιετερη μορφοση και σωστη πληρωφορηση για το τι γινετε γυρω τους.
      Σε ενα κοσμο με r.b.s.e. η γνωση και η παιδεια ειναι αυτες που θα αποτρεψουν τον κοσμο να κανει πολλα παιδια και οχι νομοι και αλλα ανθυγηινα συστηματα.

      Παραδειγμα το σχετικο ντονκιμαντερ του national geografic για τον υπερπληθησμο της κινας,που λεει οτι οι νεολαοι κινεζοι της πολης δεν εχουν σκοπο να κανουν πολλα παιδια και κατω απο τα 30,αλλα θελουν καριερα κ.α.
      Αυτο προφανος η παιδεια και οχι ο νομος τους το εφερε σαν σκεψη.

      Πιστεψε με αυτο ειναι το τελευταιο προβλημα που πρεπει να λυσουμε…

  5. Σωστή η παρατήρηση σου και ουσιαστικά είναι παράδοξο απο μόνο του να μη στηρίξουμε ενα άρτιο – ορθολογικό σύστημα, μόνο και μόνο αναλογιζόμενοι τα προβλήματα που ενδέχεται να φέρει η ευημερία μας. Πόσο μάλλον όταν αυτή είναι το μεγάλο ζητούμενο. Απο την άλλη πόσο άρτιο μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα σύστημα οταν εγγυμονεί τέτοιους απρόβλεπτους κινδύνους χωρίς να αντιπροτείνει (από όσο γνωρίζω) άμεσες πιθανές λύσεις ; Η λογική μας χρησιμεύει μεν ώστε να λύνει προβλήματα, αλλά κρίνεται εξίσου λογικό να λαμβάνονται υπόψιν τα όποια παράδοξα προκύπτουν απο τις φερόμενες λύσεις. Ακούγεται ψυχρό αλλά τα μέχρι τώρα λάθει μας μοιάζει να συμβαδίζουν με τον εξελικτικό νόμο του δυνατού. Για να μην ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου από εκεί που δε το περιμένουμε , πρέπει να έχουμε άμεσες λύσεις και σε αυτό. Φυσικά δε μπορεί να μιλάμε τόσο κοντοπρόθεσμα για ενα στέρεο VP, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε σε μελλοντικές λύσεις όσο το σύστημα βελτιώνεται, (ενδεχόμενες αποικίες εκτός του πλανήτη μας κλ κλπ) Για την ώρα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού πρέπει να εξετασθεί εξίσου σοβαρά και υπεύθυνα, καθώς ένα τέτοιο σύστημα δε λειτούργησε ποτέ ξανά στο παρελθόν, πόσο μάλλον στην έκταση που προσδοκούμε. Μακάρι η λύση να έγκειται μόνο στην αυτογνωσία μας, αλλά προσωπικά δε μπορώ να φανταστώ πως ο άνθρωπος θα βάλει τη λογική του πάνω από το βαθιά ριζωμένο γονεϊκό ένστικτο.

    1. Σωστη η τοποθέτησή σου x-eresis , αυτό που (θέλω να ) πιστεύω για μένα και για τους συνανθρώπους μου, είναι οτι, η εξάλειψη καταρχας της εν-χρήματης κοινωνίας, θα φερει και τα «καλά» παρελειπόμενά της…. Αν δηλαδή , γινει εφικτή η εξασφάλιση αφθονιας, (μεσα απο οικολογικες ευαισθησιες) για τον ανθρωπο, τότε η απληστία, ο ανταγωνισμός , η ζήλια , θαναι και αυτα συναισθήματα του παρελθοντος….. Η γονιμοτητα του ανθρωπου σημερα και το γεγονος οτι κανει πολλα παιδια, ουσιαστικα «σιγονταρονται» απο τις θρησκειες…. Οι μουσουλμανοι, με την πολυγαμια να επιτρεπεται , κανουν απο 10 παιδια, οι Καθολικοι (με τον Πάπα να απαγορεύει το προφυλακτικό και την αμβλωση, κανουν αλλα τοσα (κυριως στις χωρες της Λατινικης Αμερικης με χαμηλο επιπεδο μορφωσης ) και της Αφρικης…. Σε μια κοινωνια αφθονιας , οπου ολοι θα εχουν προσβαση στην εκπαιδευση (και δη στην σωστη Παιδεία) δεν βλεπω το λογο καποιος να ΘΕΛΕΙ να κανει 10 παιδιά…..Το μέτρο και η κοινωνική αφύπνιση τοτε (σε μια κοινωνια V.P. ) Θα παίζυν ιδιαίτερο ρόλο στον καθένα μας για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Αυτό ομως που θέλει μεγάλη προσοχη ειναι, να μην γινει η μεταβαση σε τετοια κοινωνια, κουβαλώντας και τα πασης φυσεως κουσουρια μας μαζι……Τοτε θαναι η καταστροφη, και ισως η εγκαθιδρυση μιας νεας ταξης πραγματων που και εμεις θα εχουμε «βοηθησει» να εγκατασταθει.Η μετάβαση για μένα λοιπόν είναι το σημαντικότερο κομμάτι….Αν ΟΝΤΩΣ καταφερει ενα τέτοιο επιχείρημα , να πετυχει και να δωσει εκπαιδευση και παιδεια σε καθε ανθρωπινο ον του πλανητη , δεν με φοβιζει ο υπερπληθυσμος, γιατι ολοι θα εχουμε ΟΝΤΩΣ ΚΟΙΝΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ τις οποιες σημερα δεν εχουμε και για αυτο «σφαζομαστε» μεταξυ μας.

    2. Για τι κατηκηση αλλων πλανητων μιλας;
      Εδω ο Φρεσκο λεει οτι με την τεχνολογια που ξερουμε σημερα(1974)θα επεκταθουμε στο βυθο!Αν δε μας φτασει και ο βυθος ή πολεις στον αερα και πολλα μεγαλα τεχνιτα νησια(που ολα αυτα με σκληρη και ομαδικη εθελοντικη εργασια,τα κανουμε σε 10 χρονια)τοτε θα ειμαστε αχαρηστοι και με λαθος παιδεια.

      1. Σορυ,ξεχασα να αναφερω και τις υπογειες πολεις,που τιποτα δε θα εχουν να ζηλεψουν απο αφτες στην επιφανεια,αλωστε οι ανθρωποι θα μπωρουν,δωρεαν φυσικα,να ταξιδευουν οπου θελουν παρα πολυ γρηγορα και παρα πολυ ευκολα και να γυρνανε μετα σπιτι τους κ.τ.λ.

  6. x-eresis προσπαθησε να μην σκεφτεσαι με ορους του σημερινου συστηματος, στο οποιο δεν δουλευει τιποτα και δεν υπαρχει προνοητικοτητα για το μελλον της ανθρωποτητας. Σε ολα αυτα που αναφερεσαι εχουν δοθει σαφεις απαντησεις και λυσεις απο τον Fresco πολλες φορες.

  7. θα έλεγα ότι το venus project ειναι ο ορισμος της ουτοπίας, αν ήθελα να ζήσω σε μία τέτοια πόλη. Αλλα δεν θα το ήθελα με τιποτα.
    Εκτός από τις ανακρίβειες και λανθασμένες διατυπώσεις σχετικά με τις οικονομικές θεωρείες και τη λειτουργία τους, εκτός από τα αυθαίρετα συμπεράσματα που βγάζει και τα περνάει ως δεδομένα, ακουγεται καλή ως ιδεά η δημιουργία μιας τέτοιας κοινωνίας. Αλλά φοβάμαι ότι απλά καταλήγει σε μιά πιο ομορφη φυλακή οπου το άτομο είναι φυλακισμένο στο ονομα του κοινωνικού συνόλου, χωρίς καμια επιλογή να διαφέρει και να ξεφύγει από τις νορμες που θα του επιβληθουν.
    Ας μην ξεχνάμε,επίσης, ότι αυτοί που έφτιαξαν την ταινία έχουν ως παράδειγμα την αμερικανικη κουλτουρα που διαφέρει πολυ από την ευρωπαικη,και έτη φωτός από την ασιατική.

    1. κατσε τοτε σε αυτην την κοινωνια που μπορεις να εισαι διαφορετικος,μπορεις να ξεφευγεις απο τους νομους και τους θεσμους,να μην ξερεις ουτε ποιος μενει απο πανω σου και μη κανεις τιποτα…
      το ντοκιμαντερ λεει ανακριβιες για το σημερινο συστημα,ειναι ουτοπικο και ολοι ειμαστε επαναστατες χωρις αιτια.

      καλυτερα μια ομορφη φυλακη στο ονομα του κοινωνικου συνολου(οχι οτι ισχυει κατι τετοιο,με τα νερα σου παω)παρα αυτο που ζουμε σημερα…

      μη ξεχνας οτι πριν μερικα χρονια ηταν ουτοπικο να πεταξει ο ανθρωπος ή ποσο μαλλον να παει στο φεγγαρι ρομποτ ή αν θες κατι ποιο απλο πολιτικου περιεχομενου,να ψηφιζουν οι γυναικες ή να εκλεγει μαυρος προεδρος στην αμερικη…ολα ειναι στο μυαλο μας αγαπητε…

      οσο για το διαχωρισμο των ανθρωπων που λες,ειναι ενα απο τα πολλα »σκ@τ@» που πρεπει να φυγουν.α!,αυτοι ειναι αμερικανοι εχουν μαθει αλλιως μη τους ακους,τι ξερουν αυτοι;α!αυτοι ειναι ασιατες εχουν αλλες αντιληψεις αλλη κουλτουρα και θρησκια μην ασχολησε…
      σαν μια παλια ιστορια με μια γρια που οταν ειδε νεγρο για πρωτη φορα στη ζωη της,εφερε το λιβανι και τον αγιασμο…

      1. το σχόλιο για το διαχωρισμό της κουλτουρας πηγαινε στο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αμερικάνος δεν τα αντιμετωπίζει απαραίτητα ένας κινεζός και το αναποδο. Και άρα δυσκολα θα εφαρμοζόταν το project σε όλες τις κοινωνίες.
        Για τα άλλα που λες δεν έχεις άδικο. Κάθε άλλο.
        Αναρωτιέμαι όμως αν θα είχαμε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε το σύστημα venus project αν ζούσαμε μέσα σε αυτό, με τον ίδιο τρόπο που αμφισβητούμε αυτό που ζουμε τώρα. Γιατί αν είχαμε την ελευθερια να το αμφισβητήσουμε, θα είχαμε και την ευκαιρία να το αλλάξουμε. Και κάτι τέτοιο θα το κατεστρεφε. Για αυτή την ελευθερία μιλάω. Μη ξεχνας ότι το σύστημα στο οποιο ζεις τώρα έχεις την ελευθερία να το κοντραρεις δημόσια, να ερθεις σε αντιπαράθεση μαζί του και να το αλλάξεις. Και δεν εννοω με βία.

Σχολιάστε