Άμεση Δημοκρατία : Είναι εφικτή αν πρώτα γίνει απαιτητή !

TRUELIES:

Με μεγάλη μας χαρά , παρουσιάζουμε τοποθετήσεις αναγνωστών και μάλιστα , συντακτών απο άλλα ιστολόγια η σελίδες…Το πιο απλό θα ήταν να βάλουμε ενα LINK ( σύνδεσμο) και να σας παραπέμψουμε άμεσα εκεί. Πριν το κάνουμε (στο τέλος του άρθρου) διαβάστε τα παρακάτω  για να καταλάβουμε το λόγο, αν αξίζει να ασχολούμαστε με τον όρο Αμεση Δημοκρατία :

Είναι γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά και σχεδόν παντού στην Γη είναι σε τέλμα. Η Δημοκρατία είναι ένας γίγαντας που πεθαίνει όπως αναφέρεται και στην ταινία network του 1976  . Αυτό συμβαίνει γιατί τα δημοκρατικά καθεστώτα είναι αντιπροσωπευτικά και όχι συμμετοχικά , μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσίας με δομές τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης . Οι δημοκρατίες μας γίνονται όλο και λιγότερο συμμετοχικές. Εξουσίες συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια ,σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ορίζονται δημόσιοι λειτουργοί χωρίς καμία δημοκρατική διαδικασία όπως στην περίπτωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγο του κενού εξουσίας που υπάρχει στο Βέλγιο που προεδρεύει .

Και είναι φυσικό να μην υπάρχουν σοβαρές προτάσεις εναλλακτικού συστήματος από τους πολιτικούς μας γιατί πολύ απλά η αντιπροσώπευση είναι αυτή που καθιστά τον πολίτη αποκομμένο από τις αποφάσεις! Το να ψηφίσω αντιπροσώπους κάθε 4 χρόνια , τους δίνει εκ των πραγμάτων λευκή επιταγή και περιθώριο εξαπάτησης . Και για αυτό ενώ βιώνουμε συνεχώς την πολιτική προδοσία , όπως το (λεφτά υπάρχουν) του Γιώργου Παπανδρέου που έγινε (λεφτά υπήρχαν) ,μάταια συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις μέσα από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πολιτικό σύστημα δεν επηρεάζεται μόνο από τα διάφορα λόμπι οικονομικών συμφερόντων αλλά ουσιαστικά ανατρέφεται από αυτά.

Άρα η μόνη διέξοδος είναι η απαίτηση μας για ένα άλλο πολιτικό σύστημα που θα μηδενίζει τα περιθώρια εξαπάτησης !

Αυτό που θα μπορούσε να μηδενίσει τα περιθώρια εξαπάτησης των δημοσίων λειτουργών είναι η συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων σε ένα συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης .

Είναι βασικό να καταλάβουμε ότι η κοινή λογική μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος μας μέσο της συστηματικής συμμετοχής όλων μας σε ένα σύστημα στο ιντερνέτ μέσα στο οποίο ό κάθε πολίτης θα μπορεί να ρωτά ,να ψηφίζει και να συμμετέχει σε επιτροπές ελεύθερα. Οι προτάσεις των πολιτών με στόχο το κοινό καλό θα πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα από όλους στο σύστημα προς δημόσια συζήτηση , προώθηση και ψήφιση .

Ένα τέτοιο σύστημα απαιτεί την συστηματική συμμετοχή όλων των ανθρώπων ώστε και η ευθύνη να είναι διαμοιρασμένη σε όλους.Η απαίτηση για την πληροφορία (αλήθεια ) , θα μας ελευθερώσει και θα μας απαλλάξει με μαθηματικό τρόπο από όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν λειτουργούν ομαδικά ως προς το σύνολο των ανθρώπων. Μέσο της συμμετοχής μας η   απόκρυψη ή η διαστρέβλωση της πληροφορίας δεν θα είναι πια ανεκτή .

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Το αναγκαίο λοιπόν είναι μία αλλαγή νοοτροπίας , μία νοοτροπία η οποία θα σπάει τα στεγανά και θα διαχέει την πληροφορία σε όλους όσους θα θέλουν να συμμετέχουν ,για να μπορούν να κρίνουν .

Η νέα νοοτροπία μας θέλει ενεργούς πολίτες σε ένα σύστημα χωρίς αντιπροσώπους αλλά με δημόσιους λειτουργούς που θα λογοδοτούν απευθείας στους πολίτες .

Η συμμετοχή είναι η ασφαλιστική δικλίδα που θα εκμηδενίζει την δυνατότητα σε κάποιον δημόσιο λειτουργό να εξαπατά και να ψεύδεται .

Μερικά χαρακτηριστικά της πρότασης διακυβέρνησης άμεσης δημοκρατίας όπως περιγράφεται στο www.florabox.gr

1.Εξαίρεση των δομών της υγείας από κάθε εμπορική δραστηριότητα , απεριόριστος σεβασμός στην ζωή.

2.Υποχρέωση των δημόσιων λειτουργών να απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών και να κρίνονται για τις απαντήσεις τους . Θα καθαιρούνται αν λένε ψέματα .

3.Απεριόρηστη δωρεάν παιδία σε όλους.

4.Ελευθερη συμμετοχή σε προτάσεις νόμου και δημοψηφίσματα

Συνοψίζοντας τα βήματα

Βήμα 1 Αλλαγή νοοτροπίας

Η σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας είναι απαραίτητη ώστε να διαφανούν οι δυνατότητες ενός συστήματος πιο συμμετοχικού . Με άλλα λόγια , δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε πια ότι κάποιος εκλεγμένος θα μπορεί να μας εκπροσωπεί ή να μας κυβερνά αλλά μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μόνοι μας .Θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στην Γη ότι η άμεση δημοκρατία είναι εφικτή .

Η άμεση δημοκρατία είναι μία παλιά ιδέα , όμως ζούμε σε τεχνολογικά εξελιγμένες κοινωνίες. Είναι γεγονός ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί να γυρίζουμε πίσω σε ένα καθεστώς τύπου Σοβιετική Ένωσης με την παρέμβαση του πολίτη μέσα από αλληλογραφία που υποτίθεται πρέπει να διαβάζετε από δημόσιους λειτουργούς και να λαμβάνεται υπόψη .

Είμαστε μάρτυρες πολλών εφαρμογών που λειτουργούν στο ιντερνέτ και χρησιμοποιούν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την δημιουργία του online συστήματος της άμεσης δημοκρατίας . Όλοι γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα forums , τα blogs , τα διάφορα portal κοινωνικής δικτύωσης , myspace , facebook , tweeter , ο κατάλογος δεν τελειώνει . Και φυσικά εκεί που επιτρέπετε ο ελεύθερος σχολιασμός , οι αναγνώστες έχουν την δυνατότητα παρέμβασης , αξιολόγησης και κοσκινίσματος της κάθε πληροφορίας .

Άρα και τεχνολογικά μπορεί να γίνει .

Βήμα 2 Απαίτηση του κόσμου για άμεση δημοκρατία

Η διαδικασία απόκτησης ενός τέτοιου συστήματος από τους ελεύθερους πολίτες του κόσμου θα είναι μία δύσκολη διαδικασία και φυσικά οι υπάρχουσες δομές θα αντισταθούν σθεναρά μέχρι οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω στην Γη αλλάξουν νοοτροπία και ξαναθυμηθούν την δύναμη τους ,την δύναμη της πληροφορίας ,την δύναμη της αναζήτησης της αλήθειας , τις αρχές του Σωκράτη και την μαιευτική του μέθοδο. Με την πλειονότητα των ανθρώπων να το απαιτούν η άμεση δημοκρατία θα  γίνει πραγματικότητα .

Βημα 3 Μετασχηματισμός

Μέσα από ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας είναι επόμενο να επιτευχθούν αλλαγές και  ζυμώσεις , αρκετά έντονες στην αρχή της λειτουργίας του. Η λογική του ‘όλα στο φώς’ θα λειτουργήσει σαν καταλύτης και για θέματα όπως , το νομισματικό σύστημα , τα εξοπλιστικά , τα φυλετικά , της υπερκατανάλωσης , του περιβάλλοντος ,το ενεργειακό και άλλα. Από το σημείο που η ανθρώπινη κοινωνία θα αρχίσει να μετασχηματίζει και τις υπόλοιπες προβληματικές δομές της δεν υπάρχουν όρια που μπορεί να φτάσει.

Δ.Ν.

Διαβάστε την πρόταση αναλυτικότερα ΕΔΩ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Άμεση Δημοκρατία : Είναι εφικτή αν πρώτα γίνει απαιτητή !

Σχολιάστε