Κάθετη καλλιέργεια

Η κάθετη καλλιέργεια είναι μια σύγχρονη έννοια καλλιέργειας που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των βασικών προιόντων στους φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους που διαμορφώνονται ανάλογα στα κέντρα των πόλεων. Η έννοια επιτρέπει στους αγρότες να παράγουν τρόφιμα στα ενισχυμένα αστικά κέντρα. Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος αυτών ’των αγροκτημάτων’ αναφέρονται συχνά ως Farmscrapers ή Skyfarms.

Παραδείγματος χάριν – ένα κάθετο αγρόκτημα θα μπορούσε να είναι ένα κτήριο γυαλιού 30 ορόφων που εξοπλίστηκε με τη σύγχρονα ηλιακή δύναμη και τα συστήματα άρδευσης στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης όπως η Νέα Υόρκη.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι στο μέλλον τα κάθετα αγροκτήματα, οι συγκομιδές ανάπτυξης και και το ζωικό κεφάλαιο στέγασης, θα γίνουν ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση των αναγκών σε τρόφιμα ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου πληθυσμού.

Οι υποστηρικτές της έννοιας επιδικνείουν επίσης τα περιβαλλοντικά οφέλη δεδομένου ότι τα τρόφιμα θα παράγονται πιο κοντά στην ζήτηση και θα περιορίσει έτσι τις δαπάνες και τη ρύπανση που προκαλούνται με τη μεταφορά των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, πως δημιουργούνται οι κάθετες καλλιέργιες:

ΠΗΓΗ

3 σκέψεις σχετικά με το “Κάθετη καλλιέργεια

  1. Όμως ενας ουρανοξυστης με 30 οροφους, απο 500 τ.μ. ας πουμε ο οροφος, αποδιδει τελικά 15 στρέμματα καλλιεργίσιμης έκτασης με αυτό το τρόπο. Ο ουρανοξύστης αυτος στο κέντρο της Αθήνας θα κοστίσει περίπου 2 εκ. ευρώ τελειωμένος, κόστος που θα πρέπει να αποσβεσδθεί απο την πώληση των προιόντων της καλλιέργειας. Επίσης η απαραίτητη ηλιοφάνεια για τα φυτά δεν θα φτάνει εκ των πραγμάτων στο κέντρο των ορόφων κι ας είναι απο γυαλί το κτήριο.

    Καλύτερη ιδέα είναι η εκμετάλλευση των ήδη υπαρχόντων ταρατσών, που μπορούν να γίνουν θερμοκήπια με μια ανάλογη στέγαση και να παρέχουν τα οπωρολαχανικά των ενοίκων της κάθε πολυκατοικίας, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ. Αυτο θα παρέχει φθηνά φρέσκα αγροτικά προιόντα σε ένα τεράστιο μέρος του αστικου πληθυσμού, χωρίς επίσης επιβάρυνση της ατμόσφαιρας απο τους ρύπους των αντίστοιχων μεταφορών τους, όπως επίσης και καθαρότερη ατμόσφαιρα, ένεκα της βιοποικιλότας πλέον των ταρατσών.

    Η πολιτεία, αντί να κόπτεται τόσο πολύ να επιδοτήσει την εγκατάσταση φυσικου αερίου, αν ήθελε, μπορούσε να επιδοτήσει μερικά σακια χώμα, τα ανάλογα χωρίσματα, το παμφθηνο σύστημα αυτοματου ποτίσματος και την επίσης πολύ φθηνή κάλυψη ώστε οι ταράτσες να γίνουν όλες μικρά θερμοκήπια οπωροκηπευτικών.

    Τα προβλήματα λύνονται, όταν κάποιοι θελουν να τα λύσουν…

Σχολιάστε