Γιατί διαλύεται η Λιβύη; (Η άλλη άποψη)

Πώς περνούσε η Λιβύη επι Γκαντάφι; Πως περνούσε ο κόσμος; Ήταν καταπιεσμένος, όπως γενικά μαθαίνουμε; Ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα.

Πριν ξεσπάσει το χάος, η Λιβύη είχε ένα χαμηλότερο ποσοστό κρατουμένων από την Τσεχική Δημοκρατία. Βρισκόταν στην 61η θέση. Η Λιβύη είχε το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Αφρική. Λιγότερο από το 5% των κατοίκων της πεινούσαν. Ενω στον υπόλοιπο κόσμο οι τιμές των τροφίμων συνεχώς αυξάνονταν, η κυβέρνηση της Λιβύης είχε καταργήσει όλους τους φόρους επί των τροφίμων.

Οι Λίβυοι ήσαν πλούσιοι. Η Λιβύη είχε το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στην Αφρική. Η κυβέρνηση φρόντιζε, ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετάσχει στην ευημερία. Ο πλούτος ήταν μοιρασμένος δίκαια. Στη Λιβύη ζούσαν λιγότεροι άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας από ότι στην Ολλανδία.

Πως έγινε η Λιβύη τόσο πλούσια; Γιατί έχει πετρέλαιο και δεν επέτρεπε σε ξένες εταιρείες να της το κλέβουν, όπως συμβαίνει στη Νιγηρία, μια χώρα, που σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από την Shell.

Όπως κάθε χώρα, έτσι και η Λιβύη υποφέρει από μια κυβέρνηση διεφθαρμένων  γραφειοκρατών, που προσπαθούν να κόψουν ένα ολο και μεγαλύτερο κομμάτι απο την πίτα. Ως απάντηση, ο Γκαντάφι θέσπισε νόμους, με τους οποίους τα έσοδα από το πετρέλαιο να διανέμονται απευθείας στον πληθυσμό της χώρας, γιατί ήταν της γνώμης, ότι η κυβέρνηση δεν ήταν δίκαιη στο λαό, αν και ο Γκαντάφι δεν  κατείχε μια επίσημη θέση στην κυβέρνηση. Δεν είναι ο πρόεδρος της Λιβύης, όπως γραφουν οι εφημερίδες. Η θέση του μοιάζει περισσότερο με εκείνη των ιδρυτών των ΗΠΑ και έχει περισσότερο έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Ο σωστός αρχηγός του κράτους στη Λιβύη είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Baghdadi Mahmudi. Όποιος αναφέρει τον Γκαντάφι σαν ηγέτη της Λιβύης, είναι σαν να αποκαλεί τον Χιροχίτο ηγέτη της Ιαπωνίας. Σε αντίθεση με την εικόνα που εμφανίζουν για την Λιβύη τα Μαζικά Μέσα Επιρροής (ΜΜΕ), στην κυβέρνηση της υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μερικοί είναι οπαδοί του Γκαντάφι και θέλουν να απαλλαγούν από τον πρωθυπουργό. Άλλοι θέλουν να απαλλαγούν και από τους δύο. Και άλλοι θέλουν μόνο ειρήνη. Γίνονται όμως προσπάθειες, να εμφανισθεί η εικόνα μιας λαϊκής εξέγερσης κατά του δήθεν ηγέτη, του Γκαντάφι, παρα το ότι ο Γκαντάφι τελικά είναι μόνο ο αρχιτέκτονας του σημερινου πολιτικού συστήματος της Λιβύης, που είναι ένα μείγμα απο παναραβισμό, σοσιαλισμό και κάποιων ισλαμικών στοιχείων.

Τα βίντεο με διαμαρτυρίες υπερ του Γκαντάφι εξαφανίζονται αμέσως από το Internet. Το “Pro Gaddafi Anti Baghdadi Mahmudi demonstrations in” στο www.youtube.com/watch?v=Ce5fLGNg0sk εξαφανίσθηκεΤο “Pro Gaddafi protests in front of Libyan embassy London”, επίσης στο www.youtube.com/watch?v=pRwv0Ac8qbc

εξαφανίστηκε κιαυτό

Μπορούμε να παρομοιάσουμε τους διαδηλωτές στη Λιβύη με εκείνους στην Αίγυπτο ή την Τυνησία; Οχι, καθόλου. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι βίαια και προφανώς ασκείται υπερβολική βία. Ας εξετάσουμε όμως εν συντομία τις δράσεις των διαδηλωτών. Το κτίριο του Λαικού Συνεδρίου πυρπολήθηκε από εξαγριωμένους διαδηλωτές. Αυτό θα έμοιαζε με την πυρπόληση του Καπιτωλίου απο αμερικανούς διαδηλωτές. Πιστεύει κανείς, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επέτρεπε κατι τέτοιο;

Οι ταραχές στη Λιβύη δεν ξέσπασαν εξ αιτίας μερικών νεαρών, που ζητούσαν Αλλαγή, όπως έγινε στην Αίγυπτο ή την Τυνησία. Ξεκίνησε, όταν μια ομάδα με το όνομα «Ισλαμικό Εμιράτο του Μπάρκα» (το όνομα της πρώην βορειοδυτικής περιοχής της Λιβύης) έπιασε μερικούς ομήρους και σκότωσε δύο αστυνομικούς. Η εξέλιξη αυτή έχει την ιστορία της. Στις 18. Φεβρουαρίου 2011 μια ομάδα έκλεψε 70 στρατιωτικά οχήματα, αφού προηγουμένως είχε κάνει επίθεση στο λιμάνι και σκότωσε τέσσερις στρατιώτες. Η εξέγερση ξεκίνησε στην πόλη της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη, κοντα στην Αίγυπτο που βρισκόταν σε αναβρασμό και τα σύνορα δεν ελέγχονταν πλέον. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την δημιουργία ενός «Ισλαμικού Εμιράτου της Βεγγάζης», το οποίο θα μπορούσε να κηρύξει την ανεξαρτησία του.

Απο που λοιπόν προέρχονται οι ξαφνικές διαμαρτυρίες; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός, ότι οι ομάδες αυτές, που χρηματοδοτούνται εδώ και δεκαετίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκαν μετα την Τυνησία και την Αίγυπτο την ευκαιρία, να θέσουν ολόκληρη τη Λιβύη υπό τον έλεγχό τους. Μια τέτοια ομάδα, που συνελήφθη πρόσφατα, αποτελούνταν από δεκάδες άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας, που είχαν λάβει μέρος σε λεηλασίες και δολιοφθορές. Η λιβυκή κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να έχουν σχέση με το Ισραήλ.

Η Μεγάλη Βρετανία χρηματοδοτούσε έναν πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Λιβύη για να δολοφονήσει τον Γκαντάφι. Η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης είναι σήμερα το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Λιβύης» που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, τη CIA και μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, και συμπορεύτηκε μαζί με άλλες  αντιπολιτευτικές ομάδες που τελικά απετέλεσαν το «Εθνικό Συνέδριο της λιβυκής Αντιπολίτευσης». Το Συνέδριο αυτό ανακήρυξε την «Ημέρα της οργής», η οποία βούτηξε στις 17. Φεβρουαρίου την Λιβύη στο χάος. Ξεκίνησε στη Βεγγάζη, μια συντηρητική πόλη, που παραδοσιακά ήταν κατά του Γκαντάφι. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Λιβύης» διαθέτει εναν αξιόλογο οπλισμό. Ήδη κατα το 1996 είχαν προσπαθήσει να υποδαυλίσουν στην ανατολική Λιβύη μια επανάσταση.

Γιατί είναι οι ΗΠΑ τόσο εναντίον του Γκαντάφι; Γιατί ο Γκαντάφι είναι η κύρια απειλή για την ηγεμονία των ΗΠΑ στην Αφρική, επειδή προσπαθεί να ενώσει την ήπειρο και να την φέρει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Πράγματι, ο Γκαντάφι έχει πολλές, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατηγορεί τις ΗΠΑ, ότι δημιούργησαν τον ιό HIV. Ισχυρίζεται, ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Matin Luther King και του John F. Kennedy. Λέει ότι απαγωγείς των αεροπλάνων της 9/11 είχαν εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάλεσε τους Λίβυους να δώσουν αίμα για τα θύματα του 9/11. Ο Γκαντάφι είναι επίσης ο τελευταίος ηγέτης μιας γενιάς μετρίων σοσιαλιστικών και παναραβικών  επαναστατών που παραμένουν στην εξουσία μετά απο την εξάλειψη του Nasser και του Χουσεΐν και η Συρία τάχθηκε στο πλευρό του Ιράν.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν έχουν κανένα συμφέρον για την δημιουργία ενός ισχυρού αραβικού κόσμου. Εξ αντιθέτου, φαίνεται στα σχέδιά τους να έχουν ενα θεμελιώδες  συμφέρον, να εξαναγκάσουν την Λιβύη με την αναρχία και το χάος να γονατίσει.

Προς το τέλος του 2010 η Μεγάλη Βρετανία εξόπλιζε την Λιβύη με προσοδοφόρες πωλήσεις όπλων. Ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος είναι η καλύτερη εγγύηση για την καταστροφή της Λιβύης. Η φυλετική δομή της λιβυκής κοινωνίας εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή και πολύ χρήσιμη για την πυροδότηση και αξιοποίηση ενός τέτοιου πολέμου, και η αξιοποίηση, διότι η Λιβύη χωρίζεται ιστορικά σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Μετάφραση: Εμμανουήλ Σαρίδης

του David Rothscum

ΠΗΓΗ

16 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί διαλύεται η Λιβύη; (Η άλλη άποψη)

  1. Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τις υποτιθέμενες «συμφωνίες και συνωμοσίες» των Η.Π.Α. και Ισραήλ, ούτε για την δομή της Λιβυκής κοινωνίας αλλά εκείνο που βλέπω είναι ότι ο Καντάφι είναι ένας γραφικός, γελοίος τύπος και πανούργος συγχρόνως που φρόντισε να πάρει με το μέρος του τις γειτονικές Αφρικανικές χώρες με παροχές και δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει βία κατά του εξεγερμένου λαού του και μην ξεχνάμε επίσης ότι οργάνωσε και την τρομοκρατική πτώση του αεροπλανου στο Λοκερμπυ της Σκωτίας μερικά χρόνια πριν. Είναι αδίστακτος και έχει χρόνια στην εξουσία κι ας λέτε ότι δεν είναι αυτός ο δικτάτορας της Λιβύης. Αν δεν ήταν γιατί να εξεγερθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι?

    1. Δεν λεμε τιποτα, το αρθρο τιτλοφορειται ως «μια αλλη αποψη» και απλα προσπαθει να φωτισει ολες τις πτυχες αυτης της κρισης…. Το ιστολογιο δεν επιβαλλει αποψεις…

    2. Κοπελια, αστο δεν το χεις! Ο συγγραφες του κειμενου μιλαει με αποδειξεις και στοιχεια, οχι αερολογιες και μπαρουφες.

      Θα ελεγα να ανοιξεις λιγο τα ματακια σου και να το δεις λιγο πιο σφαιρικα το ζητημα!

      Για το αρθρο εχω να πω οτι ειναι spot on, οπως λεμε εδω Αγγλια. Μαλιστα, υπαρχει ενα ακομα αρθρο απο γνωστο Αγγλο δημοσιογραφο σε εγκυρη εφημεριδα της Αγγλιας, με τιτλο » Τι δουλεια εχουμε και ανακατευομαστε στα εσωτερικα της Λιβυης».

      Οποτε, μην κοιμαστε…ξυπνηστε!

    3. τράβα πλύνε κάνα πιάτο ρε σούργελο που θα μας κάνεις και αναλύσεις. Εξεγέρσεις και ιστορίες για αγρίους. Μάθαμε τώρα κάθε φορά που ο Σόρος ρίχνει μερικά εκατομμύρια σε βελούδινες «επαναστάσεις» όλα τα κοριτσάκια ουρλιάζουν για ανθρώπινα δικαιώματα.

      Άκουσες και στο Μέγκα για το Lockerbie που έγινε 1/4 του αιώνα πριν και το κοπανάς…Ουστ!

      Τώρα που θα έρθουν μερικά εκατομμύρια Λίβυη στην Ελλάδα ως «πολιτικοί πρόσφυγες» λόγω της σφαγής που θα ακολουθήσει και θα σε παλαμουτιάζουν στο μετρό μέσα θα μάθεις πόσο ακριβές ειναι οι παρλαπίπες..άιντε!

  2. Και η ολόκληρη η βρωμιά είναι ακόμη χειρότερη. Οι ΗΠΑ εκβίαζαν το μικρό κράτος της Λιβύης να τους δίνει φθηνό πετρέλαιο. Εκτιζαν το πορτραίτο του «τρελού» τρομοκράτη Καντάφι και στη συνέχεια «για να μη του επιτεθουν» πάντα για διάφορους τρομοκρατικούς λόγους, πετύχαιναν φθηνά πετρέλαια. Η τραγωδία στο Λόκερμπυ στοίχησε στην Λιβύη 2,7 δις όμως, χωρίς ο Καντάφι να αποδεχθεί ποτέ ανοικτά ότι έριξε εκείνο το αεροπλάνο. Ομως μετά απο πολλά χρόνια εμπάργκο και διεθνήδιπλωματικό πόλεμο, με αυτά τα χρήματα «αγόρασε ειρήνη για το λαό του» όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Το ποσό αποπληρώθηκε πέρισυ. Είναι απίθανο ύστερα απο την καταβολή ενός τόσο τεράστιου ποσού ο Καντάφι ναμην ήθελεάλλο να υποκύπτει στους εκβιασμούς να παρέχει φθηνά το πετρέλαιο της χώρας του; Ήδη εδώ και μιαδεκαετία όλες οι προσπάθειες τις Λιβυης ήταν προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και βέβαια άν οι αμερικάνοι,άγγλοικαιγάλλοι εξακολουθούσαν να παίρνουν τζάμπα τα πετρέλαια τοις, αυτή η ανάπτυξη θα πήγαινε αρκετά πίσω.

    Υπηρχαν δυο δρομοι. Να γίνουν τα καινουργια συμβόλαια με πιο συμφέροντες όρουςή να πουλήσει η Λιβύη τα πετρέλαια της σε άλλους πελάτες. Και οι δυο αυτές επιλογές δεν έκαναν καθόλου χαρουμενους τους Αγγλοςάξωνες και τους Γαλλους που τα έπαιρναν τζάμπα.

    Ετσι άρχισε το μυστηριώδες ντόμινο «επαναστάσεων γύρω απο τη Λιβύη που τελικά είχε στόχι τα πετρέλαια τ ης Λιβυης. Βρήκαν μια ελίτ Λίβυων που πάντα υπήρχε και π άντα ήθελαν να ανατρέψουν την οικογένεια Καντάφι, και τους χρηματοδότησαν για να στήσουν την υποτιθέμενη εξέγερση. Η οποία απο την πρώτη στιγμή ήταν ένοπλη και τρομοκρατούσε ήδη τους κατοίκους της Βεγγάζης που ήταν ουδέτεροι.

    Ομως οσο η αναταραχή προχωρούσε και οι «επαναστάτες» φαινονταν να νικουν, ήρθε η ώρα να συζητηθεί τι θα γινόταν με αυτούς πλέον, με τα συμβόλαια των πετρελαιων, και αν αυτοι τώρα θα τους έδιναν τα πετρέλαια τζάμπα. Ομως προφανώς δεν θα τους τα έδιναν.

    \Αφησε η Δύση λοιπόν παρά τις διαμαρτυρίες της και τα μέτρα της, χωρις κανέναν αεροπορικό αποκλεισμο επι τρείς εβδομάδες τον Καντάφι να προελαύνει εως ότου τους κατατροπώςσει. Αφου αυτοί που δεν τα βρήκαναε τελειώσουνε, με πρόσχημα ότι «βομβαρδίζει αμάχους» τώρα πιέζουν πάλι τον Καντάφι για εκβιαστικές συμφωνίες. Ομως ο Καντάφι όπως φαίνεται αυτή τη φορά είναι πραγματικά αποφασισμένος να χρησιμοποιησει τον πλουτο της χώρας του για το καλό του καλου του και όχι για να έχουν φθηνή ενέργεια οι Αμερικανοί,οι Αγγλοι και οι Γαλλοι. Ενέργεια που αν πάνε να την πάρουν με το ζόρι απο τη Λιβύη τώρα μάλλον θα τους κοστίσει πανάκριβα. Ήδη η Γερμανία έχει επισημάνει την ανοησία όσο και το ασύμφορο της όλης τους προσπάθειας.

    Μακάρι να το δουνε πρίν βάλουνε φωτιά σε ολοκληρη τη Μεσόγειο, νομίζοντας ότι θα κερδίσουνε. Η λιβυη δεν είναι Ιράκ. Οι Λίβυοι δεν ήταν κακομοίρηδες ξέρουν καλά τί πλοπυτο έχουνε αφου τον απολάμβαναν εδώ και μια δεκαετία. Ακόμη και οι επαναστάτες δεν συμφώνησαν με τους εισβολείς. Μετά την υποτιθέμενη στρατιωτικη επέμβαση απελευθέρωσης, δεν είναι καθόλου απίθανο να ενωθουνε επιτέλους όλοι οι Λίβυοι εναντίον του εχθρού τους που δεν ήταν ποτέ ο Καντάφι αλλά οι Δυτικοί αποικιοκράτες οι οποίοι, οπως και με τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, θεωρούν ότι τους ανήκουν ! Ομως αυτά ανήκουν στους πολίτες τους οι οποίοι, δεν ευδοκίμησαν να έχουν πλούσια και εύφορη γή, αλλά μονο αυτό για να βασίσουν την προσπάθεια τους να κτίσουν την ευημερία των λαών τους μέσα στις ερήμους.

  3. Διαφωνώ με τους καταρχήν βομβαρδισμούς. Μου μυρίζετε βρωμοδουλειά. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο απο το να παρακολουθώ. Σκέφτομαι αν ξεσηκωθούν μερικοί «δικοί» μας και τους στριμώξουμε με το στρατό. Θα μας βομβαρδίζουν και εμάς….; Και σε μας έχει πετρέλαιο .

  4. Λογικότατη ανάλυση.
    Προπέρυσι ήμουνα για ένα δεκαήμερο ατομικό ταξίδι στην Λιβύη και πράγματι τα κοινωνικά και διαβιωτικά στάνταρτς ήταν όπως περιγράφει το άρθρο. Ζητιάνους και φτώχεια περισσευούμενη όπως σέ όλα τα αραβικά κράτη δεν έβλεπες πουθενά μα πουθενά.Ο ισλαμισμός ήταν τύπου Τουρκίας, δηλαδή δεν έβλεπες στα πεζοδρόμια μπουλούκια να σταματούν το περπάτημα και να το ρίχνουν στην αναγκαστική προσευχή. Οι Λύβιοι,φρόντιζαν να υπογραμμίζουν πώς το μόνο που τους ενοχλεί στην Λιβύη είναι που δεν μπορούν να έχουν προγαμιαίες σχέσεις, αλλά »ευτυχώς» μπορούν να ταξιδεύουν μέχρι την Ευρώπη όσες φορές θέλουν. Πράγματι , ο μέσος Λιβυος δεν σου έδινε την εντύπωση του φτωχού επ΄ουδενί. Η Λιβύη είχε μιά όψη απλού ευρωπαϊστή που δεν έχει καμμιά διάθεση να χάσει την βερβέρικη κι αραβική της απόχρωση. Τόνιζαν πώς Οι νεοελληνιστικές τους αρχαιότητες -κι είναι πάρα πολλές- ήταν το ιστορικό τους διαβατήριο για την σύνδεσή τους με την ευρωπαϊκή Ιστορία κι είχαν δίκιο. Μέ μια ιδιόπτυπη σοσιαλιστική καταναλωτική ευημερία είχε καταφέρει ο Γκαντάφι να »ευνουχίσει» κάθε διάθεση διαμαρτυρίας. Ηταν εμφανέστατο.

  5. Συμφωνώ με την περιγραφή της Αργυρώς. ‘Εχω ταξιδέψει και εγώ στη Λιβύη. Θεωρώ τον εαυτό μου ρομαντικό και αφελή, μέχρι που υπέγραψα και το no-fly αίτημα. Βέβαια δεν πιστεύω ότι η υπογραφή μου νομιμοποίησε τους βομβαρδισμούς αλλά επόμενη φορά δεν θα υπάρξει. Θέλουν τη Λιβύη διαλυμένη, τις φυλές να μάχονται μεταξύ τους, και αυτοί να έχουν τα πετρέλαια. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, αλλά νομίζω ότι κάτι ξυπνάει στον κόσμο. Δημοκρατία, ελευθερία και πράσινα άλογα.

  6. Ελλάδα, Έλληνες, Λιβύη και Καντάφι

    Είμαι βιβλιοπώλισσα στο Ανατολικό Μαρούσι και εδώ και χρονιά κάθε καλοκαιρί μου έρχεται για τα σχολικά της η κ.___ . Η καταγωγή της είναι από την Λιβύη αλά κατέχει Ελληνική υπηκοότητα. Για λόγους δουλείας του συζύγου της, ζούσαν στην Λιβύη και καλοκαιριά στην πατρίδα.. Αντί για καλοκαιρί, ξαφνιάστηκα όταν μπήκε στο βιβλιοπωλείο μου πριν 10 μέρες και βεβαία είδα την τραγωδία γραμμένη μέσα στα ματιά της.

    Τα είχαν αφήσει όλα πίσω και ήρθε η κ.___ για μερικά σχολικά για τα παιδιά της, τα βασικά-τσαντες τετράδια, μολυβιά… Δυόμιση ώρες μου εξηγούσε την φρίκη.

    Άκουσα για μισθοφόρους Αφρικανούς να σκοτώνουν τον λαό, συνεχεία εδώ….
    http://www.geitoniamas.net/posts.php?lang=1&geitonies=29&thecatid=52&thesubcatid=&thesubsubcatid=&thesubsubsubcatid=&post=315

  7. Για το αρθρο που διαβασα χιλια μπραβο!!!! και για την γειτονια μας αντι να καθεσε και να λες φτιαχτες ιστοριες με καποια κοματια που ελεγχουν τα κοπαδια… κατσε και ασχολησου με την δικη σου ζωη σαν προβατο της δημοκρατιας που τοσο καλα σε ταισε και βγαινεις και μιλας για αποφασεις και για ωριμοτητα του ελληνικου εθνους και εσυ μερος του εισαι και κακοβουλο απο ‘τι μας δειχνεις…. μιλας για ελευθερια τη ειναι η ελευθερια ξερεις? Μαλλον δεν ξερεις γι αυτο και γραφεις αυτα που γραφεις…

  8. Αυτά που λέει η Γειτονιά μας είναι όλα ψέματα. Πόσα λεφτά πήρε άραγε για να διαδίδει τέτοια άθλια προπαγάνδα;
    Ιδού η αλήθεια απο το επίσημο σάιτ της CIA, όπως επίσης

    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ly.html

    population growth rate 2000% ;!!!! Σε ένα κράτος που «ψωμολυσσάει» και υπόκειται γενοκτονία; Δείτε επίσης τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομικών της, στην αντίστοιχη σελίδα της wikipedia

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B9%CE%B2%CF%8D%CE%B7#.CE.95.CE.BA.CE.BB.CE.BF.CE.B3.CE.AD.CF.82

    Το διαδίκτυο έχει απ’όλα. Και πληρωμένη προπαγάνδα σαν το ποστ της «γειτονιάς μας» και επίσημες χρήσιμες πληροφορίες, απο τις οποίες μπορεί ο κάθε ένας να βγάλει τα συμπεράσματα του. Είναι μια άποψη κι αυτό, της δημοκρατίας. Οτι δηλδή οι απόψεις, ακόμη και των απατεώνων, ακούγονται. Υποχρέωση κάθε χρήστη του διαδικτύου που θελει να ειναι δίκαιος στην κρίση του, για το οποιοδήποτε ζήτημα, είναι να μάθει να ψάχνει όπως πρέπει και η αλήθεια υπάρχει και αυτή εκεί, εύκολα, αν το θέλει. Μάλιστα, στην προκειμενη περίπτωση απο επίσημα σάιτ των υποτιθέμενων «αντιπάλων» του καθεστώτος Καντάφι.

  9. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ Κ.Α ΠΟΛΟΙ ΜΠΑΙΝΟ-ΒΓΕΝΑΝΕ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ.. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ( http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Falithinapsemata.wordpress.com%2F2011%2F03%2F19%2F%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25AF-%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BB%25CF%258D%25CE%25B5%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CE%25B7-%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25B2%25CF%258D%25CE%25B7-%25CE%25B7-%25CE%25AC%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25B7-%25CE%25AC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2588%25CE%25B7%2F&h=8bab9) ΠΟΥ ΠΗΓΑΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΑΤΕ ΤΟ ΒΛΟΓΚ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΗ ΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΙΡΑΚ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΗΤΡΟ ΤΩΝ «ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ» ΑΚΡΙΒΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΝ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ 20 ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΜΠΑΡΣΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥ ΣΚΩΤΟΣΑΝ 10 ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΣΚΩΤΟΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΛΕΙΨΕΙΣ ???? ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΝΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΠΟΥ ΣΚΩΤΟΝΟΥΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΠΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΣΕ ΑΜΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΞΕΧΝΑΣ ΤΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΤΗΣ UNISEF ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ?? ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ …. ΑΝΘΡΩΠΕ .. ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟΝΙ….. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ.. Υ.Σ.1. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΑΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΣΟΥ ΕΜΑΘΑΝ. Υ.Σ.2ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΟΔΟΛΛΑΡΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

Σχολιάστε