Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ: ΟΧΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ…..

Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει

Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».

Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.
Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.
Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:
Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.
Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).
Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.
Η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία »έσωσε» τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%».
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας απογειώθηκε στο ασύλληπτο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 στο 100% φέτος και θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στην Ιρλανδία στο 14,1% έναντι 7,3% στην Ισλανδία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η «υπάκουη» Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα από την «απείθαρχη» Ισλανδία.
«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
 «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Οταν το ευρώ γίνεται παγίδα
Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο. Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ». Οσο για τους Ισλανδούς, που αρχικά θεώρησαν το ευρώ σωτηρία, τώρα δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν!

24 σκέψεις σχετικά με το “Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ: ΟΧΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ…..

  1. Παράθεμα: Top Posts — WordPress.com
  2. Φίλε να με συγχωρείς αλλά η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ισλανδία όσον αφορά στον παραγωγικό τομέα. Πέραν του ότι δεν έχουν να αλλάξουν νόμισμα, είναι μια χώρα κουτσουλιά (300.000, λιγότερους απ’την Κυψέλη) με εντελώς λυμμένο το ενεργειακό τζάμπα από γκέιζερς. Επίσης, η διαφορά στις δύο περιπτώσεις είναι πως η κρίση στην Ισλανδία ήταν τραπεζική, όπως και στην Ιρλανδία, γι’αυτό και τις συγκρίνουν, οχι κρίση χρέους όπως στην Ελλάδα. Οι τράπεζες στην ελληνική περίπτωση δεν έχουν καμία σχέση με τη διόγκωση του δημοσίου χρέος.

    1. H κρίση στην Ελλάδα είναι επίσης τραπεζική, άσχετα αν αυτο δεν ακούγεται, αναλογίσου οτι ήδη απο τα πακέτα βοήθειας , πάνω απο 130 δις έχουν πάει για ενισχυση της ρευστότητας των τραπεζών…..Σεδ προτρέπω να δεις το ντοκυμαντερ The inside job , οπου θα καταλαβεις ποσα κοινα εχεουν οι κρίσεις των 2 κρατων μεταξυ τους….

    2. esy kaneis terastio lathos kai ta stoixeia poy paratheteis einai teleios anakrivh.oi trpezes sthn ellada einai ta kai to ω του προβληματοσ γιατι αυτεσ με υπερκερδη1500% καθε χρονο για τα τελευταια 30 χρονια επενδυσαν μηδεν χρηματα στην ελλαδα στελνοντασ τα ολα στο εξωτερικο στισ μητρικεσ τραπεζεσ και μεσω μυστικων συμφωνιων

    3. Το ενεργειακό το έχουμε λυμένο όπως και το πρόβλημα του νερού…ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ…
      …Ειναι το μεγαλύτερό μας ΑΤΟΥ…και μαζι του μπορει να αναπτυχθεί και η βιομηχανία..Ξεχνα το πετρέλαιο του Αιγαίου και το αέριο της ΑΟΖ για λίγο..
      Ας συγκεντρωθούμε στα βιοκαύσιμα απο ανακυκλώμενα λάδια και άλλα φυτικά λάδια και alge..
      Ασ ξαναγυρίσει ο αγωγός του αερίου (να παίρνουμε απο τη Ρωσία)…ίσως ο μόνος λόγος που …έφυγε νύχτα ο Καραμανλής..για να μην τον σκοτώσουν οι Δυτικοί..αυτό θα μας δώσει γύρω στα 2-3 δις το χρόνο..

      Πάρα πολλά απο τα νησιά μας έχουν αέριο..μετατροπή των ντιζελοκινητήρων να καίνε βιοπετρέλαιο / φυσικό αέριο..το ίδιο και στους καυστήρες..

      Μικρές βιοτεχνίες (οπως συνεταιρισμοί / οπως γεωργικές ενώσεις) μπορούν να παράγουν βιοπετρ’ελαιο με εντελώς βιολογικό τρόπο σε μικρές βιοτεχνίες (όσο μεγάλα και τα ελαιοτριβεία)..

      Αν διαφωνεί κανείς στείλε μου εμαιλ και θα σου δείξω όλη την τεχνολογία..
      Για παράδειγμα, δες dieselveg στην Αγγλία…οχι οτι καλύτρερο, αλλα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση..και το λίτρο το καυσιμο γυρω στα .60-.70!!!

      Τώρα πρόσθεσε και το πετρέλαιο και το αέριο της ΑΟΖ, φωτοβολταικά, μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας απο τα κύματα και απο τον αέρα ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ..

      Αλλα, όπως ειπε και ο ΄Μίκης μας’, υπογράψαμε την Εθνική μας Ανεξαρτησία, οι αποφάσεις ‘μας΄’ παίρνονται απο άλλους…κάτσε να γίνει μια Ελληνική σωστή κυβέρνηση και θα δεις τι μπορεί να γίνει…Ο Φοίνικας βγαίνει απο τις στάχτες…ειρηνικά, αναίμακτα, δημιουργικά, με όρεξη για δουλειά και για μια καινούργια ανεξαρτητη Ελλάδα!

      Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

      Κώστας Λαμπρόπουλος
      Costas Lambropoulos (fb)
      costas_lambros@hotmail.com

  3. Έτσι…δεν υπάρχουν μονόδρομοι! Κάλπικα τα εκβιαστικά διλήμματα ή υποταγή στο ΔΝΤ ή πτώχευση. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι γιατί δεν εξετάστηκαν και δεν εφαμρόστηκαν άλλες λύσεις…

    http://www.erodotos.wordpress.com

  4. Διαφορετικα μεγεθη και αλλη διαρ8ρωση βασικων οικονομικων παραμετρων. Πολυ συνοπτικα, στην Ισλανδια η κριση ηταν τραπεζικη και λογω του αναλογικα μεγαλου μεγεθους των τραπεζων προς την Ισλανδικη οικονομια εξελιχθηκε σε κριση εθνικου χρεους. Η Ισλανδια προ κρισης ειχε πρωτογενες πλεονασμα και μικρο ε3ωτερικο χρεος. Αντι8ετα η Ελλαδα ειχε και εχει χρονιζουσα χαμηλη παραγωγικοτητα, συνεχη αυ3ανομενα δημοσιονομικα ελλειμματα και κατα συνεπεια καποια στιγμη, τεραστιο εθνικο χρεος μη εξυπηρετουμενο απο τη δεδομενη δυνατοτητα δανειοδοτησης της. Η τραπεζικη κριση στην Ελλαδα ειναι δευτερογενης και επακολουθη των προαναφερθεντων. Η Ισλανδια ειναι πολυ μικρο αλλα και πολυ συγκροτημενο κρατος οργανωμενο σε αμιγη σκανδιναυικα προτυπα. Οι Ισλανδοι ειναι πειθαρχημενος και ορθολογιστης λαος. Αντιθετα η Ελλαδα ειναι ενα κατ ευφημισμο (λιαν επιεικως) ευρωπαικο κρατος και οι Ελληνες παρορμητικος λαος που σε μεγαλο βαθμο συμπεριφερεται με την γνωστη αναρχιζουσα ελευθεριοτητα ανευθυνοτητα και ασυδοσια της ελληνικης πραγματικοτητας. Τελος η Ισλανδια ειχε και εχει το δικο της νομισμα και δεν ανηκει καν στην ΕΕ. Και επειδη τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα οπως παρουσιαζονται στο παραπανω κειμενο, καλο ειναι να επισημανθει οτι λογω της κρισης πολλοι Ισλανδοι εχασαν ηδη τα σπιτια τους και πολυ περισσοτεροι τη δουλεια τους. … απλα για να μην επικρατουν λαθος εντυπωσεις μεσα απο λαικιστικες γενικευσεις και αποσπασματικες αποδοσεις της πραγματικοτητας.

    1. O τρόμος της τροικας ειναι ακριβως αυτος,…. μην γυρισουμε στη δραχμη και την υποτιμησουμε……Δεν εχουμε ποτε σκεφτει πολιτικα , οτι στην Ευρωπαικη σκακιερα, αν καναμε κατι τετοιο θα ειχε αλυσιδωτη αντιδραση ΚΑΙ ΚΟΣΤΟς ΓΙΑ ΟΛΟΥς ΤΟΥς ΑΛΛΟΥς ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ…. Αντι λοιπον να «παιζουμε» τα δικα μας χαρτια με μια υποτιμημενη δραχμη καθομαστε και βλεπουμε σαν τρομακτικο σεναριο αυτο που μας πλασαρουν , να επιστρεψουμε δηλαδη στην δραχμη εκτος ΟΝΕ.Περιληπτικα, , ενα σεναριο που μας τροφοδοτουν ως εφιαλτικο, στην ουσια ειναι ο δικος τους εφιαλτης…..εμεις απλα «τσιμπαμε» σαν αποχαυνωμενα ψαρια.

  5. Συμφωνώ με τον yiannis αυτοί έχουν το πρόβλημα , γιατί εμείς να γίνουμε ξανά τα θύματα τους , θέλουν να μας μειώσουν τους μισθούς στο 50% και λιγότερο ακόμα για να γίνει ανάπτυξη αλλά ποια ανάπτυξη όταν τα ελληνικά εργοστάσια έφευγαν με επιδοτήσεις της Ε.Ε , πως , θα γίνουμε φτηνότεροι από τους βούλγαρους , σίγουρα αυτό θέλουν , μάλλον όχι ,το ελληνικό υπέδαφος θέλουν , και ζητάνε όλα τα κόμματα να συναινέσουν στην προδοσία , για να μας δέσουν χειροπόδαρα , Η Λύση είναι στην ελληνική ιστορία , για διαβάστε για την χρεοκοπία του 1936 , τι έγινε τότε , πως πατήσανε οι αργεντινοί επάνω στην απόφαση του 1938 , πάντα υπάρχει και άλλη λύση , αλλά την μέρα που θα φύγουμε εμείς κάτω θα πάρουμε και πόλους άλλους μαζί μας , αυτό που δεν έχουμε είναι ένας ΕΛΛΗΝΑΣ .

  6. NA ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΜΑΣ .ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η «ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΚΙ’ΑΛΛΟ.ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ.ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΛΑΔΙ ΗΛΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΞΑΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ .ΑΣ ΜΑΣ «ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ.

  7. Ή η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα και θα γίνει καθαρή ομοσπονδία-κράτος με κοινούς νόμους, μισθούς, φορολογία και ομόλογα ….ή δε θα μας στηρίξει και θα διαλυθεί…..οπότε δε θα υπάρχει και λόγος ύπαρξης του ευρώ….οπότε και η δραχμή θα είναι μονόδρομος….όμως τότε δε θα μας απασχολεί γιατί ήδη η ΕΕ δε θα υπάρχει.
    Αυτό που δεν έχουν καταλάβει στην ΕΕ ακόμη είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει οπότε ή θα διαλυθεί ή θα μεταλλαχθεί σε κράτος….όλων των Ευρωπαίων πολιτών…ανεξαρτήτως εθνικότητας. Το πρόβλημα και η μπάλα είναι στην περιοχή της ΕΕ……ξεκάθαρα.

    1. |……εξηγώντας ότι «η Ισλανδία δεν είχε τη δυνατότητα να σώσει τις τράπεζές της». » , «Το 2008 η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να καταρρεύσουν, καθώς «έσκασαν» κάτω από το βάρος των τοξικών δανείων που είχαν χορηγήσει – είναι χαρακτηριστικό ότι το ενεργητικό των ισλανδικών τραπεζών είχε φθάσει στα 85 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούσαν στο… 10πλάσιο του ΑΕΠ της μικρής νησιωτικής χώρας. »
      ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ ΑΦΑΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ…….ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ , ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στεϊνγκριμούρ Σίγκφουσον.?????

  8. epitelous pote tha katalavete orismenoi oti to provlima den einai an tha exoume draxmh h euro. Na eiste sigouroi oti oi germanoi exoun th lysh sto tsepaki tous se periptwsh pou apofasisei h ellada na xrewkopisei, dioti peri apofashs prokeite. autoi dhladh de tha exoun kanena provlhma… para oti tha vgoun ligo xamenoi sth skakiera tou diethnous nomismatikou polemou.. (an kai oute auto einai sigouro). Auta pou legontai peri metadwshs tis krishs einai alhtheia alla de shmainei oti oi kentrikes trapeyzes de mporoun na ta antimetwpisoun me diadoxika bailout kai ptwsh twn epitokiwn. Apla tha thn plhrwsoun ligo oi mikres xwres, oi mikres etairies kai o ftwxos kosmakhs tha ginei ftoxoteros alla mexri ekei. An psaxnete na vreite pragmatikes pagosmies kriseis tha tis vreite sta gewpolitika paixnidia ths meshs anatolhs. Apo ekei nai mporei na ksekinhsei ena pragmatika pagosmio mpaxalo alla oxi apo ta xrhmatooikonomika pou einai mageiremena koloxarta. Apo thn allh den isxyei kai oti h ellada den mporei na epiviwsei me th draxmh. to provlhma einai allou.. na allaksoun oi politikes kai oi nootropies pou eferan th xwra se auth th kseftila… kai me arthra san auto pou grapsate den allazoun

  9. Τέλος στον περί της Ισλανδίας Μύθο. Η Ισλανδία χρεωκόπησε, όπως και η Ιρλανδία, όχι από το Κράτος, το οποίο δεν είχε πρωτογενές έλλειμμα, αλλά από τις Τράπεζες που κατέρρευσαν λόγω της κρίσεως. Η Κυβέρνησις εθνικοποίησε τις Τράπεζες αναλαμβάνοντας τα χρέη τους, για να μήν χάσουν οι Ισλανδοί τις καταθέσεις τους και έκανε συμφωνία με το ΔΝΤ. Έπεσε η Κυβέρνησις ήρθε η επομένη (μία κυρία που συζεί με μία άλλη κυρία εάν την έχετε δει) και είπε στον λαό τους, τις παπαριές περί μή πληρωμής που μας λες εδώ. Έκαναν μάλιστα και Δημοψήφισμα μετά, όπου με 92% ο λαός τους είπε δεν πληρώνω…μετά το ΔΝΤ μπλόκαρα τα λεφτά…η Κυβέρνησις αναλογιζόμενη τις συνέπειες, αυτά δηλ που σου έλεγα προηγουμένως, αποφάσισε να τηρήση την συμφωνία με το ΔΝΤ και να πληρώση κανονικά παρά το Δημοψήφισμα. Συνεχίζει λοιπόν να πληρώνη κανονικά και να τηρή το δικό της Μνημόνιο. Ο κόσμος εξαγριώθηκε με την κυρία και θέλει να την ρίξη από την εξουσία, η κυρία λέει ότι θα βάλη τους υπευθύνους στην φυλακή για να ηρεμήση τον κόσμο…στο τέλος κανείς δεν θα πάη φυλακή και τα χρεή θα πληρωθούν και η Ισλανδία θα εξακολουθήση να υπάρχη ως Κράτος…αυτά! Γενικώς πρέπει να καταλάβετε ότι όταν δανείζεσαι χρήματα από κάποιον οφείλεις να τα πληρώνης, αλλιώς είσαι απατεώνας και οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν ως απατεώνα!

    Μπορούμε να αμφισβητήσουμε μέρος του χρέους, ναι, να τους πείσουμε ότι χρωστάμε λιγότερα, ναι, να επιμηκύνουμε τον χρόνο αποπληρωμής ναι, να κάνουμε γενικώς διαφόρου είδους διαπραγματεύσεις, αλλά δεν μπορούμε να τους γράψουμε όλους…διότι τότε θα μας γράψουν και αυτοί και είναι περισσότεροι και ισχυρότεροι και ο λαός μας έχει πληρώσει πολλές φορές τέτοιους λεονταρισμούς, που σημειωτέον στην προκειμένη περίπτωσι είναι και ανήθικοι διότι καλώς κακώς τα λεφτά (με ληστρικό τόκο να το δεχθώ, με επαχθείς όρους να το δεχθώ κλπ), αλλά τα πήραμε!

    1. Τα λεφτά τα δανειστηκαν, οι δοσίλογες κυβερνήσεις και αντί να τα χρησιμοποιήσουν για το λαό (οπότε και ο απλός πολιτης κατα τα λεγόμενα σου θα αναγνώριζε οτι χρωσταει) τα «δώριζαν (τα δανεισμένα) στις τράπεζες «τύπου» EUROBANK , για να δανείζουν με τη σειρά τους τα δανεισμένα , αλλά με συν 18 τοις εκατο τοκο….Τα χρηματα αυτα λοιπόν , έφτασαν στον απλο πολιτη (που σημερα καλειται να ξεχρεωσει) με τριπλους ανατοκισμους και ληστρικα του διατεθηκαν σαν δανεισμος οπως ληστρικα τωρα πληρωνει απο τους φορους του για να σωσει αυτες τις τραπεζες….Οποτε melostineos, σταματα τις αμπελοφιλοσοφιες για το ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ , και αυτα πεστα στα συντροφια σου που συγκυβερνουνε…. Ο απλος λαος με τα κονσερβοκουτια θα τους παρεοι στο κυνηγι και αυτος και τους αλλους με μπλε και πρασινους κοκους….. Εγω δεν πηρα τιποτα ουτε ρωτηθηκα, οποτε μην αναγαγεις με τη λεξη ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ την βουληση ενος λαου που εχει ερθει στα ορια της φτωχιας….

  10. ακρηβος ετσι ειναι τα πραγματα οπως τα λες τι φταιη ενα παιδι να χρωσταη πριν καν γενηθη?επειδη καποιοι κυριοι οπου και αν ανηκαν η ανηκουν δεν χωρτεναν με τιποτα και τωρα μας το πεζουν και σωτηρες .ελεος πια .[δεν φτανη που πληρωσαμε να κανουν μεγαλες κοιλαρες πρεπη να πληρησουμε και τα βοδι λαι τους?]

  11. Ασε ρε κου(ν)έλι , δεν θέλουμε άλλη παράταση στο …μηχάνημα..!Η ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (Πατρίδας & Ελληνικού Λαού..!) ΜΟΝΟ αν κυνηγήσουμε τους τοκογλύφους και κάνουμε ότι έκανε η ¨απαγορευτική¨ να αναφέρεται καν ΙΣΛΑΝΔΙΑ , υπάρχει ΕΛΠΙΣ ..! Πράγματι με επιστροφή σε Εθνικό νόμισμα θα υπάρξει και υποτ/ση και πληθωροσμος ( 50 % υποτ & 30 % πληθ, είχε η Ισλανδία ) αλλά σ΄ενα χρόνο θα φτάσει στο 25-30% και 16-18% αντίστοιχα…! Και θα κρατήσουμε την ΠΑΤΡΙΔΑ μας , το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών μας και θα τιμωρήσουμε τους ΑΡΧΙ – ΠΡΟΔΟΤΕΣ !!!! Πατριώτες – Έλληνες μην ΦΟΒΟΣΑΣΤΕ , ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ αλιώς δεν θα μας αφήσουν ούτε το …όνομα (ΕΛΛΑΣ) ..!

  12. Συμφωνώ με thakis.
    «Η ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ».Έχουν βάλει απότερο στόχο τον αφανισμό του κυττάρου της κοινωνίας μας που είναι η οικογέννεια,η Ελληνική οικογέννεια.
    Θέλω να ρωτήσω στους υπέρμαχους του ΕΥΡΩ ,ποιός νεός Έλληνας θα αποφασίσει αυτόν τον καιρό να κάνει οικογέννεια ; Ποιά Ελληνίδα θα γεννήσει Ελληνόπουλα με μισθό πείνας 350-400 € ;;;Ποιό σπιτικό θα αντέξει στους νέους φόρους και τα νέα χαράτσια που μας επιφυλάσσουν στα επόμενα μνημόνια οι Ευρωπαίοι σωτήρες μας ;;;;Ποιά τίμια οικογέννεια θα μπορέσει να σπουδάσει τα παιδιά της ;;;;
    Να σας πώ εγώ κυρίες και κύριοι.
    Είναι δύο οι κατηγορίες.
    Η πρώτη είναι οι «πτωχοί τω πνεύματι».Είναι αυτοί της ιδεολογίας του… «ελιά-ελιά και Κώτσο βασιλιά».Τόσα καταλαβαίνουν…τόσα πράττουν.
    Η δεύτερη κατηγορία όμως είναι οι επικύνδινοι.Είναι οι βολεμένοι,είναι τα λαμόγια και οι κλέφτες τύπου ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ,είναι αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει αν σε λίγο καιρό θα υπάρχει Ελλάδα και Ελληνικό Έθνος,είναι αυτοί που κατάκλεψαν επι χρόνια τον ιδρώτα και τον κόπο του τίμιου εργαζόμενου,αυτοί που αφάνισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τώρα ζητούν θυσίες απ’τους συνταξιούχους .Αυτοί που κλέβουν ακόμα και σήμερα το πετρέλαιο του Ελληνικού στρατού και θυσαυρίζουν εις βάρος μας.Αυτοί που πέρνουν αναπειρικά επιδόματα και συντάξεις δίχως να τις δικαιούνται και είναι αυτοί που τους τις χορηγούν.Είναι οι μιζαδόροι της SIEMENS και άλλων Γερμανικών -τίμιων κατα τα άλλα επιχειρήσεων-
    Αυτοί λοιπόν είναι οι υπέρμαχοι της παραμονής μας στο ΕΥΡΩ .Αυτοί πάλι θα τρύβουν τα χέρια τους αν παραμείνουμε σ’αυτήν την κόλαση που μας οδήγησαν.Αυτοί όμως δεν είναι ικανοί να σώσουν το ΕΘΝΟΣ μας,το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν καθημερινά.
    ΓΙ’ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ» ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ
    ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

  13. Όποιος πιστεύει ότι μετά την άρνηση της Κυβέρνησης της Ελλάδας να συνεχίσει την αποπληρωμή του χρέους οι κακοί τοκογλύφοι θα μας αφήσουν στην ησυχία μας, παρακαλείται να το εξηγήσει και σε μένα γιατί μου φαίνεται εξωπραγματικά βολικό!!!
    ΟΧΙ και άντε γειά;
    Νομίζω ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες προβλέπουν κάτι τέτοια σενάρια και σε δένουν από χίλιες μεριές. Στο τέλος της ημέρας η υπογραφή μπήκε, άσχετα αν την έβαλε κάποιος δοσίλογος ή κάποιος προδότης.

Σχολιάστε